Newsroom

Αντιγόνη Μιχοπούλου, Λαμπρινή Παπαδοπούλου

«Τσόντες; Καθημερινά!»

Τρεις μαθητές λυκείου μιλούν για το φλερτ, το σεξ και τις μεθόδους προστασίας σήμερα

graphicstock top view of man using laptop and lying on bed HuMBUp8ne

«Τσόντες; Καθημερινά!» Ο Γιώργος, η Μαριάννα και η Κατερίνα, τρεις 17χρονοι μαθητές από σχολεία της Αθήνας, απαντούν σχεδόν ταυτόχρονα στην ερώτηση, γελώντας αμήχανα αλλά και πονηρά. Στην εποχή των social media και του διαδικτύου η γνωριμία με το σώμα, τα πρώτα βλέμματα, το αμήχανο φλερτ, τα διερευνητικά αγγίγματα και η ερωτική επαφή έχουν αποκτήσει για πολλούς εφήβους πορνογραφικά χαρακτηριστικά.

«Από όσο ξέρω, όλοι οι συμμαθητές μου βλέπουν καθημερινά πορνό. Πολλές φορές το βλέπουν για να ξεσπάσουν έπειτα από μια απαιτητική μέρα. Πάντως το βλέπουν σε καθημερινή βάση. Χτες μίλαγα με έναν φίλο μου και μου είπε ότι βλέπει τσόντες τρεις φορές την ημέρα» εξηγεί ο Γιώργος, ενώ η Μαριάνα προσθέτει πως «συνήθως επηρεάζεται ο ένας από τον άλλο. Δηλαδή ξεκινάει κάποιος και βλέπει, μετά το συζητάει με τους φίλους του σαν να είναι κάποιο κατόρθωμα και έτσι επηρεάζονται και οι άλλοι».

Αυτή η επιρροή ωστόσο δεν περιορίζεται στην οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή· ενίοτε επεκτείνεται και στην πραγματική ζωή, με απογοητευτικές αλλά και επικίνδυνες πολλές φορές συνέπειες. «Δημιουργείται μια ψευδαίσθηση. Πολλά παιδιά δηλαδή πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν και στην πραγματικότητα με την κοπέλα τους αυτά που βλέπουν στις ταινίες. Προσωπικά δεν θεωρώ βαρετό να κάνω σεξ χωρίς “αεροπλανικά” αλλά αυτό για πολλούς συμμαθητές μου δεν ισχύει» λέει ο Γιώργος. Oπως προσθέτει μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που ακούει τους φίλους του να γκρινιάζουν ότι τα κορίτσια τους δεν θέλουν να κάνουν διάφορα πράγματα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

«Eχω μιλήσει με κορίτσι που έκανε πράγματα κατά τη σεξουαλική πράξη ενώ δεν ήθελε, για να μη στεναχωρήσει το αγόρι της» περιγράφει. Από την πλευρά της η Κατερίνα σημειώνει πως αν και δεν θεωρεί ότι τα αγόρια πιστεύουν ότι μπορούν στα αλήθεια να κάνουν με τις κοπέλες τους ό,τι βλέπουν στις ταινίες, «σίγουρα τους μπαίνουν κάποιες ιδέες, κάποια πρότυπα…». Μια άλλη επικίνδυνη διάσταση που ξεφεύγει από τον φαντασιακό κόσμο του πορνό και επιχειρείται να μεταφερθεί στην πραγματική ζωή είναι η απουσία των μέτρων προφύλαξης από τους πρωταγωνιστές.

«Εχω ακούσει πάρα πολλές φορές φίλους μου να μην παίρνουν στα σοβαρά τη σημαντικότητα του προφυλακτικού και πολλές φορές περηφανεύονται και γι’ αυτό. Εγώ πάντως χρησιμοποιώ πάντα προφυλακτικό γιατί είμαι λίγο φοβητσιάρης» λέει ο Γιώργος στο Documento.

ΟΤΑΝ Η ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ… ΕΜΠΕΙΡΟ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗ

Από την πλευρά της η Μαριάννα περιγράφει μια πολύ πιο σκοτεινή πλευρά. «Εγώ έχω ακούσει από φίλους μου ότι δεν χρησιμοποιούν σχεδόν καθόλου προφυλακτικό. Κάποιοι μάλιστα δεν έχουν καταλάβει καθόλου πόσο σημαντικό είναι. Θεωρούν ότι το προφυλακτικό το φοράς μόνο για να αποφύγεις μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη».

Αυτή η άγνοια έχει στη βάση της την πλήρη απουσία ενημέρωσης είτε από το σχολείο είτε από τους ίδιους τους γονείς. «Αν είσαι τυχερός» λέει η Κατερίνα «ίσως να σου πέσει κάποιος καλός καθηγητής στο σχολείο και να σου εξηγήσει δύο τρία πράγματα». Η ίδια ήταν από τους τυχερούς. «Πέρυσι είχαμε έναν πολύ καλό καθηγητή. Μας μίλησε για τον κύκλο των γυναικών, για την ωορρηξία κ.λπ. Αλλά πάντα εξαρτάται από το σε ποιον θα πέσεις» εξηγεί.

Και οι γονείς; Τι ρόλο έχουν στο κομμάτι της ενημέρωσης; «Εντάξει, μπορεί να μας πουν τα βασικά. Δεν υπάρχει άνεση για να μιλήσουμε μαζί τους. Πιο πολύ μιλάμε γι’ αυτά τα θέματα με τους συμμαθητές μας. Αν δηλαδή έχεις έναν πιο έμπειρο συμμαθητή, θα βασιστείς σε αυτόν για να σου πει ορισμένα πράγματα ή για να σου λύσει απορίες με βάση τα όσα έχει κάνει ο ίδιος» σημειώνει η Μαριάννα.

ΤΟ… ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΕΣΙΜΟ

Τι γίνεται όμως με τη διαδικασία που προηγείται της σεξουαλικής επαφής; Το φλερτ, ή αλλιώς το πέσιμο, όπως εξηγούν οι τρεις μαθητές έχει μεταφερθεί στο ψηφιακό πεδίο. «Συνήθως τα αγόρια θα δουν κάποια φωτογραφία στο Instagram και θα μας κάνουν like. Κάπως έτσι αρχίζουμε να υποψιαζόμαστε ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Ε, μετά συνήθως το πέσιμο γίνεται με chat στο Facebook» λέει η Κατερίνα.

Η διαδικασία του ψηφιακού φλερτ μάλιστα, όπως συμπληρώνει η ίδια, σε πολλές περιπτώσεις εξυπηρετεί καθώς «αν θέλεις να απορρίψεις κάποιον, δεν χρειάζεται να του το πεις face to face, το γράφεις σε ένα μήνυμα και τελείωσες». Τόσο απλά…

* Περιοδικό HOT DOC #178, Generation XXX: Έφηβοι, πορνό και social media, 2/5/2019

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…