Newsroom

Newsroom

Τσίπρας: Τροφοδοτείτε τη Χρυσή Αυγή συνδέοντας το προσφυγικό με την τρομοκρατία

Την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση άνοιξε ο Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

57174a371dc524fd5e8b46c8

«Θα ήθελα να ξεκινήσω την τοποθέτησή μου καταθέτοντας μια βασική απορία. Για ποιον λόγο, ζητά η ΝΔ να γίνει προ ημερησίας στη Βουλή για την ασφάλεια. Είναι η πρώτη συζήτηση που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο νέος αρχηγός της ζητάει να γίνει στη Βουλή. Η ΝΔ δεν ζήτησε συζήτηση για οικονομία, για το προσφυγικό, για την ανεργία, για το ασφαλιστικό, για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Δεν υποτιμώ το θέμα αλλά αναρωτιέμαι. Η Ευρώπη σήμερα μαστίζεται από τρεις κρίσεις και η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει την οικονομική και προσφυγική κρίση» ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε επίσης πως η Ελλάδα αποτελεί όαση ασφάλειας και σταθερότητας σε μία αποσταθεροποιημένη περιοχή. Όπως είπε, ο ισχυρισμός που συνδέει ευθέως την προσφυγική κρίση με την τρομοκρατία είναι μια γνωστή αφήγηση και το επιχείρημα των πιο αντιδραστικών, μισαλλόδοξων και ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη. «Είναι η θέση αυτών που κλείνουν τα σύνορα και υψώνουν τείχη», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κανείς στην Ευρώπη δεν έχει υπονοήσει πως υπάρχει θέμα ασφάλειας στην Ελλάδα, αλλά η Ν.Δ. υιοθετεί με ανευθυνότητα αυτήν την αφήγηση λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, που αναμένεται εκτίναξη του τουρισμού.

«Σκοπός σας είναι να ψαρέψετε στα θολά νερά ενός ακροδεξιού ακροατηρίου που συνδιεκδικείτε με το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Σκοπός σας είναι να επενδύσετε στον φόβο ενός τμήματος της κοινωνίας, να συσπειρώσετε και την ακραία δεξιά πτέρυγα του κόμματος την ώρα που υπάρχουν φυγόκεντρες τάσεις», σημείωσε.

«Υιοθετείτε ξενοφοβική γραμμή» υποστήριξε, απευθυνόμενος στα έδρανα της Ν.Δ. και υπογράμμισε ότι η ελληνική κοινωνία έχει ισχυρά αντισώματα απέναντι στους ντελάληδες του φόβου. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα μισά οχήματα της ΕΛΑΣ βρίσκονταν εν αχρηστία.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα είναι ένα βήμα πριν από την έξοδο από την κρίση και αναρωτήθηκε σε περίπτωση που τα στοιχεία της αποδείξουν ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. άφησε άδεια ταμεία, «αν τότε θα ζητήσει η Ν.Δ. συγγνώμη ή αν θα συνεχίσει να συντηρεί τον μύθο της καταστροφής παρά το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε και υπερέβη τους στόχους».

Μητσοτάκης: Δεν θα κάνετε τη χώρα ξέφραγο αμπέλι

«Ουδείς επιθυμεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε αστυνομικό κράτος, αλλά εμείς δεν θα ανεχθούμε μία χώρα ξέφραγο αμπέλι» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για την ασφάλεια και το προσφυγικό, την οποία προκάλεσε.

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ανέφερε: «Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας και καθήκον κάθε δημοκρατικής πολιτείας. Κάποιοι βάπτισαν διαδηλώσεις, τις συγκεντρώσεις των 50 ατόμων που έκλειναν την Αθήνα, κάποιοι βάπτισαν ελευθερία, τις καταδρομικές επιχειρήσεις από το άβατο των Εξαρχείων, κάποιοι έμπλεξαν την ελευθερία με την ασυδοσία και εγκατέλειψαν δύο αξιώματα:

  • Η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου και το όριο το θέτει η έννομη τάξη
  • Η εσωτερική ασφάλεια αποτελεί πυλώνα του κράτους και δεν εκχωρείται, η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας».

 «Ο φοβισμένος πολίτης είναι ανελεύθερος πολίτης και η δημοκρατία δεν θέλει φοβισμένους πολίτες», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να καταδικάσει κάθε μορφής βία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει θεμιτή και αθέμιτη βία. Υπογράμμισε, δε, ότι η απόσταση που χωρίζει μια βαριοπούλα από μια μολότοφ και μια μολότοφ από ένα καλάσνικοφ είναι μικρή. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για επαναστατική γυμναστική των «παιδιών» που κινδυνεύει να εκθρέψει μια νέα γενιά τρομοκρατών και έκανε αναφορές σε συγκεκριμένα περιστατικά, μεταξύ άλλων την ένοπλη πορεία αντιεξουσιαστών στα Εξάρχεια και επιθέσεις κατά μέσων ενημέρωσης που «δεν είναι αρεστά στην κυβέρνηση». «Τι συμβαίνει κ. πρωθυπουργέ; Υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας στελεχών σας και του αντιεξουσιαστικού χώρου;» ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης. 

 Ανέφερε, δε, ότι κάποιοι που «έστηναν κρεμάλες» τώρα είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ για εμμονές και ιδεολογικές αγκυλώσεις, καθώς επίσης για χαλαρή προσέγγιση και στάση στα ζητήματα ασφάλειας και δημόσιας τάξης. Όμως, η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας του ατόμου, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Αλλιώς ο πολίτης είναι φοβισμένος και εμείς δεν θέλουμε φοβισμένους πολίτες». 

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα περιστατικά βίας και προπηλακισμών κατά πολιτικών προσώπων, τονίζοντας ότι αν ένας πολιτικός δεν μπορεί να εκφράσει την άποψή του ελεύθερα υπονομεύεται η δημοκρατία.  

Γεννηματά: Με ψέμματα και παραμύθια δεν σώζεται η χώρα

«Με ψέματα και παραμύθια δεν σώζεται η χώρα. Δώστε επιτέλους λύση αλλιώς φύγετε. Ζημιές μόνο συσσωρεύετε στη χώρα», είπε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση η πρόεδρος του Φώφη Γεννηματά.

«Επειδή τα ψέματα δεν αρκούν κολλάτε κι ένα παραμύθι. Για το δράκο, το λες και πριν ήταν αρνάκι. Όμως δεν πείθει. Χωρίς να παραγνωρίσουμε τις διαχρονικά ακραίες απόψεις που έχει εκφράσει το ΔΝΤ, εσείς φέρετε αποκλειστικά την ευθύνη για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης σας», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «κλαψουρίσματα και ανευθυνότητες».

Η κ. Γεννηματά πήρε σαφείς αποστάσεις από όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης για την ασφάλεια. «Συνδέει το θέμα της ασφάλειας και της τρομοκρατίας, αποκλειστικά με την προσφυγική κρίση. Είναι λανθασμένη, είναι βαθιά συντηρητική αυτή η αντίληψη», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν γνωρίζω εάν δέχεται η Ν.Δ. ‘πιέσεις’ από τις ανακοινώσεις ίδρυσης κομμάτων στα δεξιά της. Δεν μπορεί όμως να αφήνουμε ή να ανοίγουμε το δρόμο στις λογικές δαιμονοποίησης των προσφύγων. Ο πολιτικός φιλελευθερισμός με την συντήρηση δεν παντρεύονται».

Για την ασφάλεια πρότεινε την δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού FBI» και για το προσφυγικό κάλεσε την κυβέρνηση «να πιέσει επιτέλους την Ευρώπη». «Μην είστε τόσο ‘πρόθυμοι’, πέρα από κάθε όριο. Πιέστε για να ξεκινήσει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης», είπε. Πρότεινε την Σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας κατά τα πρότυπα του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Καμμένος: Ακατάλληλη συζήτηση πριν την τουριστική περίοδο

 «Η Ελλάδα λόγω των μεγάλων προσπαθειών των ελληνικών αρχών ασφαλείας θεωρείται από τις πιο ασφαλής χώρες. Αναμένεται ότι αυτοί που θα έρθουν ως τουρίστες θα το κάνουν γιατί αισθάνονται ασφάλεια. Το μόνο που καταφέρνουμε λοιπόν σήμερα είναι να δώσουμε σε εκείνους που θέλουν να επιτεθούν εναντίον της χώρας μας, εργαλεία να παρερμηνεύσουν τη συζήτηση» τόνισε ο κ. Καμένος. 

Υποστήριξε ότι δεν είναι αλήθεια ότι είμαστε μια χώρα πλημμυρισμένη από μετανάστες και πρόσφυγες, όπως υποστηρίζουν ΜΜΕ δείχνοντας εικόνες από την Ειδομένη και το λιμάνι του Πειραιά, επικαλούμενος ταυτόχρονα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. «Η αλήθεια είναι ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι γύρω στους 50.000. 

Το 2001 με απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ οι αλλοδαποί ήταν 797.093, δηλαδή το 6,97% του πληθυσμού, ενώ με τους μη καταγεγραμμένους ξεπερνούσαν τις 800.000. Το 2011 ήταν 911.929 οι αλλοδαποί, το 2014 είχαμε 1.208.000 και το 2015 δεν υπάρχει καταγραφή πέραν των 52.183» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμένος, ενώ απαντώντας στις διαμαρτυρίες βουλευτών της ΝΔ, αντέτεινε ότι ξέχασαν τις εικόνες που υπήρχαν στον Άγιο Παντελεήμονα όταν ήταν κυβέρνηση. 

«Η αλήθεια είναι διαφορετική. Τότε δεν υπήρχε καταγραφή αυτών που έμπαιναν στη χώρα μας. Τώρα δεν υπάρχει κανένας αλλοδαπός που να μην είναι καταγεγραμμένος, γιατί ξέρουν ότι δεν έχουν καμία ελπίδα να προωθηθούν σε άλλες χώρες» τόνισε ο κ. Καμένος. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, επιτέθηκε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τα όσα ανέφερε περί των άκρων και του περιθωρίου, και αντέτεινε ότι έχει υιοθετήσει την ατζέντα του Μάκη Βορίδη. 

«Αυτά τα έλεγε ο κ. Βορίδης ως βουλευτής του ΛΑΟΣ, όταν ο Κώστας Καραμανλής είχε πει ότι δεν συνεργάζεται με τα άκρα. Είναι θλιβερό ότι πέραν του ότι διατηρείτε στους κόλπους της ΝΔ τον κ. Βορίδη, δέχεστε τη λογική που βάζει τα άκρα να κάνουν κουμάντο στον πολιτικό στίβο της χώρας. Τα λοστάρια και οι μολότοφ έχουν ακριβώς την ίδια σημασία με τα τσεκούρια που κράταγε ο κ. Βορίδης. Εγώ είμαι κατά και των λοσταριών και των μολότοφ. Όταν όμως μιλάμε με λογική τσεκουριών θα εμφανιστούν και οι μολότοφ» ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Δευτερολογία Τσίπρα: Μνημείο κινδυνολογίας η ομιλία Μητσοτάκη

Μνημείο κινδυνολογίας, καταστροφολογίας και προσπάθειας να σπείρει φόβο χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την ομιλίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, κάνοντας λόγο για ένα σαφές ιδεολογικό μανιφέστο.

Είπατε ότι η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας και ότι ο δυτικός τρόπος ζωής απειλείται, αγοράσατε τη θεωρία του πολέμου των πολιτισμών, είπε ο κ. Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ασφάλεια, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, η ελευθερία και η ασφάλεια είναι διαλεκτικά συνδεόμενες και καμία δεν έχει προτεραιότητα έναντι της άλλης, αλλά η μια προϋποθέτει την άλλη.

«Ελευθερία χωρίς ασφάλεια οδηγεί σε μια κοινωνία ζούγκλα και ασφάλεια χωρίς ελευθερία οδηγεί σε μια κοινωνία ολοκληρωτική» πρόσθεσε.

Aπαντώντας στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «η αριστερά στην Ελλάδα έχει υπάρξει θύμα της οργανωμένης βίας του μετεμφυλιακού κράτους, των εθνικοφρόνων και της δικτατορίας, όχι θύτης».

Ανέφερε ακόμη ότι «σήμερα ότι το δόγμα της ΕΛΑΣ της ηπιότητας και της διακριτικότητας είναι πολύ πιο αποτελεσματικό ως προς τη διατήρηση της ασφάλειας των πολιτών από το δόγμα της επίδειξης ωμής δύναμης και της άνευ όρων καταστολής».

«Σήμερα το κέντρο της πόλης είναι πλήρως ασφαλές και χωρίς προβλήματα» τόνισε.

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Ζείτε στο δικό σας κόσμο

«Δεν μάθατε τίποτα, δεν ξεχάσατε τίποτα, ζείτε στον δικό σας ψεύτικο κόσμο», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του στη Βουλή απαντώντας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Συνεχίζοντας την επίθεσή του ανέφερε: «Είστε χαμένος σε έναν κόσμο φαντασίας, σε έναν αλλόκοτο κόσμο».

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για την τρομοκρατία: «Μιλήσατε για τις σχέσεις της αριστεράς με την τρομοκρατία. Δεν είπα ότι όλοι οι αριστεροί είναι τρομοκράτες, αλλά όλοι οι τρομοκράτες προέρχονται από την μήτρα της άκρας Αριστεράς».

Διευκρίνισε ότι δεν εξισώνει τις συμπεριφορές των τρομοκρατών με τους αγώνες της Αριστεράς, τους οποίους σέβεται και τιμά και προσέθεσε: «Αναρωτιέμαι αν αυτοί που έδωσαν αγώνες για την Αριστερά, θα αναγνώριζαν εσάς κ. Τσίπρα ως υπερασπιστή των αγώνων της Αριστεράς».

Απάντησε στην κατηγορία του κ. Τσίπρα ότι απευθύνεται στα θολά νερά της ακροδεξιάς λέγοντας ότι «δεν απευθύνομαι στα θολά νερά της ακροδεξιάς, απευθύνομαι στα καθαρά νερά του μετριοπαθούς Κέντρου, ο ιδεολογικός προσανατολισμός της ΝΔ είναι σαφής και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, είμαστε η μεγάλη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη».

Θύμισε την αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ότι “μέχρι το Πάσχα η Ειδομένη θα έχει αδειάσει όμορφα και ωραία”, για να προσθέσει ότι «δεν τα πάτε καλά με τις προθεσμίες».

Επισήμανε, τέλος, προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν απάντησε στο ερώτημά του για την σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης που παραμένει κλειστή για 33 ημέρες.