Τσίπρας: "Τη μάχη της κάθαρσης, δεν την τελειώσαμε"

Η υπόθεση Παπαντωνίου επιστρέφει εκεί όπου πραγματικά ανήκει, στην ποινική δικαιοσύνη και αυτό που έχει σημασία είναι η ηθική και η ποινική καταδίκη ενός συστήματος που έχει καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών ως η πραγματική αίτια της οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου.

595cfaa31dc524fe268b4581

Την ποινική διάσταση θα εξετάσει η δικαιοσύνη, το πιο σημαντικό είναι η ηθική διάσταση, σημείωσε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε πως «συζητούμε για μια εποχή βαθιάς ηθικής παρακμής και απαξίωσης, αμοραλισμού και κατάρρευσης κάθε αρχής και αξίας». «Ήταν η εποχή που προμήνυε την επερχόμενη κατάρρευση» επισήμανε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως κατανοεί την απουσία του κ. Μητσοτάκη, αλλά όχι της κ. Γεννηματά.

«Σήμερα συζητάμε για μια εποχή, χαρακτηριστική ενός πολιτικού ήθους που παρουσιάστηκε ως η χρυσή εποχή, αλλά στην πραγματικότητα ήταν εποχή βαθιάς παρακμής και απαξίωσης αμοραλισμού και κατάρρευσης κάθε ηθικής αρχής» πρόσθεσε. Όπως συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, η εποχή αυτή προμήνυε την επερχόμενη κατάρρευση του 2009-2010 και σημείωσε ότι «τότε όποια φωνή έβγαινε κριτικά, χαρακτηριζόταν ως ιδεοληπτική, εμμονική, άποψη του περιθωρίου».

«Όποιος πιστεύει ότι η συνακόλουθη εποχή της οικονομικής κατάρρευσης και της κατάρρευσης του δικομματισμού ήταν μόνο εξαιτίας του μνημονίου, πλανάται», σχολίασε ο κ. Τσίπρας και τόνισε «ήταν απαξίωση φθοράς και διαφθοράς του παλαιού πολιτικού συστήματος». «Αν νομίζετε ότι θα επιστρέψετε στο 2009, μην προτρέχετε διότι δεν θα καθαρίσετε εύκολα διότι τη μάχη της κάθαρσης, δεν την τελειώσαμε. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας να αποδοθεί δικαιοσύνη», είπε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Καρφί Τσίπρα για την απουσία Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να σχολιάσει την απουσία του πρόεδρο της ΝΔ από την αίθουσα της Ολομέλειας. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αντιπερισπασμό, μπροστά στις αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας, τα θαλασσοδάνεια και άλλες όζουσες υποθέσεις του παρελθόντος την επανάληψη της πρότασης εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του Noor-1 και των συνομιλιών του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη, ενώ στηλίτευσε με δριμύτητα την απουσία τόσο του προέδρου της ΝΔ, όσο και της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφης Γεννηματά, από την Ολομέλεια, δηλώνοντας την έκπληξή του για το γεγονός ότι από την αρχή της συνεδρίασης είχαν ενημερώσει ότι θα απουσιάσουν.

«Είναι κατανοητό βέβαια γιατί ο κ. Μητσοτάκης απουσιάζει όταν συζητάμε υποθέσεις πραγματικής διαφθοράς… Για εκείνον δεν υπήρξαν σκάνδαλα και μίζες, ούτε το Ερρίκος Ντυνάν, τα θαλασσοδάνεια και η Novartis, παρά μονάχα το γεγονός ότι κάποιος ισοβίτης τηλεφώνησε στον υπουργό Άμυνας κι εκείνος του υπέδειξε να πάει στη Δικαιοσύνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός ο οποίος προσέθεσε ότι αντιλαμβάνεται κανείς για ποιο λόγο επαναλαμβάνει το αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή: «επειδή δεν θέλει να συζητούνται οι αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα των εποχών των παχέων αγελάδων. Και ως αντιπερισπασμό κραδαίνει ζητήματα δευτερεύσουσας και τριτεύουσας σημασίας», τόνισε ο κ. Τσίπρας και ξεκαθάρισε: «Δεν πρόκειται να παίξουμε σε αυτό το παιχνίδι».

Πυρά και κατά Γεννηματά και Σημίτη

Από το στόχαστρο του πρωθυπουργό δεν ξέφυγε ούτε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλά φυσικά ούτε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. «Άκουσα την κ. Γεννηματά στην παρέμβασή της, προχθές, να προσπαθεί να μιλήσει για στοχοποίηση και σκευωρία ενάντια στον πρωθυπουργό που μας έβαλε στο ευρώ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό, όπως όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα καταγραφεί στην ιστορία ότι ήταν ο πρωθυπουργός που έβλεπε τις μίζες με τα εκατομμύρια ευρώ να περνούν δίπλα του χωρίς να αντιδρά» είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε αναφερόμενος πάντοτε στον Κώστα Σημίτη:

«Δεν είχε ιδέα ο κ. Σημίτης για τις παραλείψεις, τις δράσεις του κ. Τσοχατζόπουλου και του κ. Παπαντωνίου, τις σακούλες του κ. Τσουκάτου, για τα κομματικά ταμεία, για τις μίζες στα Εξοπλιστικά, στον ΟΤΕ στο C4I, τους Ολυμπιακούς, τα υποβρύχια, τις φρεγάτες».

Στη συνέχεια κ. Τσίπρας σχολίασε την απουσία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά από την Ολομέλεια, επισημαίνοντας πως δεν την κατανοεί. «Δεν είπατε ότι επιστρέψατε; Πού είστε τότε για να υπερασπιστείτε το ΠΑΣΟΚ της χρυσής περιόδου;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε προς την πτέρυγα της ΔΗΣΥ: «βεβαίως μπορεί να είναι επιλογή σας να θέλετε να ξαναστήσετε την παράταξή σας στα ίδια πρόσωπα που αποτελούν και την αιτία της κατάρρευσής σας. Αν είναι επιλογή σας τουλάχιστον μην τα βάζετε στα πόδια. Να είστε εδώ να υπερασπιστείτε την πολιτική τους».

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Ektakti Epikairotita 0 1

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

5956209

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης παρουσίασε τις περιοχές που ενδέχεται να εμφανίσουν τα πιο μεγάλα ύψη βροχής.

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

γρίπη ιός

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

Οι αγελάδες και οι κατσίκες εντάχθηκαν στον κατάλογο των ειδών που επλήγησαν τον περασμένο μήνα…