Τσίπρας: Στρατηγικό σχέδιο του Μητσοτάκη το τέταρτο μνημόνιο

Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής. Συνοψίζοντας τα ζητήματα της επικαιρότητας, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα, τους τριγμούς στο δόγμα της λιτότητας στην Ευρωζώνη, κατηγορώντας τον Κ.Μητσοτάκη για σχέδιο 4ου μνημονίου.

583587f11dc524b44d8b4984

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην Κ.Ο. με το σημαντικό μήνυμα στήριξης του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, που είχε διεθνή απήχηση για να μπει τέλος στις πολιτικές της λιτότητας και της κρίσης.

«Μήνυμα αξιών, δημοκρατίας και ανθρωπισμού τη στιγμή που η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελεί τον νούμερο ένα κίνδυνο για την Ευρώπη» είπε ο πρωθυπουργός για τα όσα ανέφερε στην ομιλία του ο Μπάρακ Ομπάμα. Πρόσθεσε δε πως η χώρα έπαψε να αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή διεθνώς, όπως ήταν την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, αναφέροντας τους ξένους ηγέτες που επισκέφτηκαν τη χώρα μας και τη Σύνοδο των χωρών του Νότου που διεξήχθη στην Αθήνα.

«Γίνονται διεθνείς μετατοπίσεις, που φαίνονται διά γυμνού οφθαλμού» είπε για να συμπληρώσει πως «πρέπει να στοχαστούμε και να προβληματιστούμε». «Η σκληρή λιτότητα, το προσφυγικό και η ευρύτερη πόλωση σε διεθνές σκηνικό, διαμόρφωσαν ένα υπόβαθρο κοινωνικής ανασφάλειας από μερίδα πολιτών επλήγησαν βάναυσα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και εξήγησε πως για πρώτη φορά, υπάρχουν σαφείς κινήσεις κατά της σκληρής πολιτικής της λιτόπτητας, παραθέτοντας ως παραδείγματα τις χθεσινές δηλώσεις Ρέντσι, Ολάντ, Ομπάμα, όπως και τις προτάσεις της Κομισιόν.

Στη συνέχεια πέρασε στο θέμα του χρέους, παραθέτοντας ως αισιόδοξα μηνύματα τις δηλώσεις του «σκληρού» Ντάισελμπλουμ, Γιούνκερ, Ρένγκλινγκ και Ντράγκι. Ο κ. Τσίπρας είπε πως αυτά είναι μηνύματα που «μας κάνουν να αισθανόμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», γιατί δημιουργείται ένα πολιτικό μομέντουμ που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

«Είναι αναγκαίο να κλείσει σύντομα η διαπραγμάτευση για να έχουμε πολιτική συμφωνία στο Eurogroup, έχοντας κλείσει την αξιολόγηση, γεγονός που θα ανοίξει αυτόματα τη συζήτηση για το χρέος. Στόχος να ληφθούν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά και τα μεσοπρόθεσμα που αναφέρονται μέχρι το 2018, αλλά και τα μακροπρόθεσμα για τα πλεονάσματα μετά το πέρας του προγράμματος» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως είναι απαιτούμενη η μείωση του των πλεονασμάτων μετά το 2018.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει την απαιτούμενη βούληση και θέληση για να κλείσει στην ώρα της η αξιολόγηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν γίνουν υποχωρήσεις πέρα από όσα έχουν προσυμφωνηθεί. «Είναι κοινή διαπίστωση στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, πως η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα όσα έχουν συμφωνηθεί. Αυτό δεν σημαίνει έστω ότι θα μπούμε στον κόπο να συζητήσουμε παράλογες απαιτήσεις και νέα μέτρα» είπε επί λέξει.

Αναφορικά με το ζήτημα των εργασιακών, που αποδεικνύεται σε αγκάθι μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες κινήσεις για να τερματιστεί το καθεστώς της γαλέρας στην αγορά εργασίας, το οποίο οικοδομήθηκε με ευθύνη των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατακόρυφα την περίοδο 2013 – 2014» παρατήρησε, τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως επίσης και των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας πως όχι μόνο δεν αποποιείται τις ευθύνες της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά σκοπεύει να τις διαιωνίσει. «Η στάση του κ. Μητσοτάκη δεν έχει σχέση με την περίοδο του δημοψηφίσματος και το “Μένουμε Ευρώπη”. Αυτό είναι γινόμαστε μπανανία», κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ πως επιδιώκει το τέταρτο μνημόνιο μέσω της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση. «Στόχος του είναι να μην παρθούν μέτρα για το χρέος και να μην ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» είπε.

«Ζητά εκλογές, λέγοντας πως θα τα πάει καλύτερα με δανειστές και αυτό γιατί δεν θα φέρνει αντιρρήσεις. Ξεχνά όμως πως η αξιολόγηση δεν κλείσει αυτό θα αποτελούσε την τέλεια καταστροφή για την οικονομία», αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα η χώρα δεν θα εισαχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και δεν θα βγει έγκυρα και έγκαιρα στις αγορές.

«Έτσι έρχεται το νέο δάνειο. Άρα, και το τέταρτο μνημόνιο. Αυτό είναι το σχέδιο του Μητσοτάκη» διευκρίνισε.Μάλιστα, προέβλεψε πως αυτό το σενάριο, ο κ. Μητσοτάκης θα έφερνε μαζί του νέα λιτότητα και περικοπές, μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και απολύσεις στο δημόσιο, καταστρέφοντας πλήρως ό,τι έχει απομείνει στη δημόσια Υγεία και Παιδεία.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε στη συνέχεια τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του στο προσφυγικό, καθώς –όπως είπε- «αντί να συμβάλλει στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα, προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία να οξύνει την κατάσταση, εκμεταλλευόμενη τις δυσκολίες στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, πυροδοτώντας αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και πιέζοντας σε μια κατεύθυνση που οδηγεί στην ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας».

«Οι φυσικοί αυτουργοί των αντιδράσεων αυτών είναι μέλη και φίλοι της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει να εξελιχθεί η προσφυγική κρίση από διεθνές σε εσωτερικό πρόβλημα, όπως επιδιώκουν ακροδεξιοί κύκλοι με την ανοχή ή την ενθάρρυνση της ΝΔ.

Όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις διά στόματος Ερνογάν, επισήμανε πως η συνθήκη της Λωζάννης δεν αμφισβητείται από κανέναν και καλό θα ήταν να το καταλάβει αυτό καλά η Τουρκία.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως συμφώνησε με τον κύπριο πρόεδρο ότι αυτό που προέχει είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα, ώστε να έχουμε θετικές εξελίξεις.

Κλείνοντας την ομιλία του, κατέστησε σαφές στα μέλη της πλειοψηφίας πως πρέπει να βγουν από τα πολιτικά τους γραφεία και να αδράξουν την ευκαιρία που προκύπτει από τους συσχετισμούς για έξοδο της χώρας από την κρίση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι μία ακόμα κυβέρνηση της κρίσης. Να είναι η κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από την κρίση για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια και την επιτροπεία» κατέληξε.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…