Newsroom

Newsroom

Τσίπρας στους F.T: H Ελλάδα διέψευσε τις Κασσάνδρες

Σε άρθρο του στους Financial Times, ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι «μετά από έξι χρόνια ύφεσης, βάζουμε τα θεμέλια για την ανάκαμψη». Παράλληλα, καλεί το ΔΝΤ να κάνει το χρέος του, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα διέψευσε τις Κασσάνδρες.

570fe9be1dc524534c8b475b

Ο Πρωθυπουργός εξαπολύει εκ νέου «πυρά» κατά του ΔΝΤ, κατηγορώντας το για αλλαγή του σχεδίου των μεταρρυθμίσεων, το οποίο προτείνει η Αθήνα. Ο κ. Τσίπρας καταλογίζει στο Ταμείο ότι επιχειρεί να μεταφέρει τη φορολογική επιβάρυνση στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.

«Η κυβέρνησή μας εκλέχθηκε με την εντολή για την κάλυψη του διπλού στόχου της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της αξιοπιστίας, αφενός, και της κοινωνικής δικαιοσύνης, αφετέρου», γράφει ο κ. Τσίπρας.

Στο άρθρο του, ο Πρωθυπουργός στέκεται εκ νέου στις λανθασμένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία στο παρελθόν, ενώ επικαλούμενος στοιχεία, σημειώνει ότι η Αθήνα ξεπέρασε κρίσιμους στόχους.

Εκτιμά επίσης ότι το 2016 θα αποτελέσει έτος – ορόσημο για την οικονομία και την κοινωνία, εξηγώντας ότι η Ελλάδα χτίζει τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάκαμψη, μέσω ενός αξιόπιστου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Διευκρινίζει πάντως ότι δεν πρόκειται για εύκολο εγχείρημα, καθώς «αν και το δημοσιονομικό μονοπάτι είναι πιο ήπιο και πολύ καλύτερα σχεδιασμένο από τα προηγούμενα προγράμματα προσαρμογής, η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με δύσκολες αποφάσεις και πολιτικούς συμβιβασμούς σε ένα αβέβαιο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον».

Ο κ. Τσίπρας στέκεται και στο προσφυγικό, ενώ επαναλαμβάνει την ανάγκη να «τρέξει» η αξιολόγηση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα ολοκληρωθεί εντός των επομένων ημερών.