Newsroom

Newsroom

Τσίπρας στον ΟΗΕ: "Διεθνής πρόκληση το ζήτημα του χρέους" (δείτε το βίντεο της ομιλίας στη Νέα Υόρκη)

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται από τα ξημερώματα της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να έχει σημαντικές επαφές με…

tsipras 465

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται από τα ξημερώματα της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να έχει σημαντικές επαφές με αρχηγούς κρατών κι αξιωματούχους διεθνών οργανισμών, στο πλαίσιο της πρώτης του επίσκεψής του στις ΗΠΑ με την ιδιότητα του πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την αναπτυξιακή ατζέντα μετά το 2015 και στην ομιλία του τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω τριών κρίσεων, της οικονομικής, της κρίσης ασφάλειας και της προσφυγικής.

 

 

Σημεία ομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα  στη Σύνοδο Κορυφής για την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015»:

-Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη με τα προηγούμενα δεκαπέντε, ή τα δεκαπέντε πριν από αυτά;

-Γιατί συμβαίνει τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, να μιλάμε όλο και περισσότερο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας, και ακόμη οι προκλήσεις σε επίπεδο ασφάλειας, οικονομίας, κοινωνίας και περιβάλλοντος που αντιμετωπίζουμε σε παγκόσμιο και σε περιφερειακό επίπεδο, να παραμείνουν ίδιες, ή να επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο; 

-Η εμπειρία μας στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι διδακτική. Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο των τριών επικαλυπτόμενων κρίσεων.

-Μιας οικονομικής κρίσης που δημιουργείται από μια οικονομική πολιτική, η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση 25% του ΑΕΠ μας και με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες.

 -Μιας κρίσης ασφάλειας, λόγω της αυξανόμενης αστάθειας γύρω από την Ελλάδα, στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα.

-Και μιας προσφυγικής κρίσης, που εκδηλώνεται με την μαζική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

-Δεν μπορούμε να μιλάμε ουσιαστικά για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες ή δάνεια στις ανεπτυγμένες, εκτός αν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του χρέους ως μια διεθνή πρόκληση, στο επίκεντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού μας συστήματος. Σε όλα τα φόρα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού εδώ, θα πρέπει να μιλήσουμε για το πώς η αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωσή του, μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη.

-Δεν μπορούμε να μιλάμε για εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας, εκτός αν μπορούμε να συζητήσουμε για το πώς θα χτίσουμε ή θα βελτιώσουμε κράτη πρόνοιας αντί να τα καταστρέφουμε.

-Θα προωθήσουμε με συνέπεια και θα υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για ένα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα ευνοεί την ανάπτυξη. Ένα σύστημα που θα επιτρέψει την Ατζέντα μας να ακμάσει μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, αντί να ασφυκτιά, όπως έκανε τα τελευταία 30.

Νωρίτερα:

Στην Νέα Υόρκη και το ξενοδοχείο στο οποίο θα διαμείνει έφτασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, τον  πρωθυπουργό περίμεναν έξω από το ξενοδοχείο, στο οποίο θα διαμείνει, ομογενείς, διπλωμάτες και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Υόρκης, τους οποίους χαιρέτισε φτάνοντας.

Ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων, αξιωματούχους διεθνών οργανισμών καθώς και δημόσιες παρεμβάσεις και ομιλίες.

Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους Προέδρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, του Ισημερινού, της Παλαιστίνης, και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας. Επίσης, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (1η Οκτωβρίου) και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015» (27 Σεπτεμβρίου), καθώς και στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση, με θέμα «Strengthening cooperation on migration and refugee movements under the new development» (30 Σεπτεμβρίου).

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, τον Δήμαρχο Νέας Υόρκης, κ. B. De Blasio, και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, ενώ θα συμμετάσχει σε πάνελ, το οποίο διοργανώνεται από το Clinton Global Initiative, με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Bill Clinton.      

Πηγή: left.gr