Τσίπρας στις Βρυξέλλες: Να αναλάβουν τις ευθύνες τους και οι άλλες χώρες – Η Τουρκία δεν έχει προσκληθεί (βίντεο)

Εμείς θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας, το θέμα είναι να κάνουν το ίδιο και οι υπόλοιπες χώρες, ανέφερε ο πρωθυπουργός…

Εμείς θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας, το θέμα είναι να κάνουν το ίδιο και οι υπόλοιπες χώρες, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο για το προσφυγικό, στις Βρυξέλλες. 

«Η Ελλάδα εγκαίρως θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της» τόνισε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στα hot spots και σημείωσε πως έχουμε ακόμη χρόνο και θα αναλάβουμε τις απαραίτητες δεσμεύσεις σύμφωνα με το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. 

«Ένας κρίσιμος κρίκος, η Τουρκία, δεν έχει προσκληθεί. Η συζήτηση θα γίνει ανάμεσα σε χώρες που βρίσκονται στον δρόμο των μεταναστευτικών ροών. Αν δεν συμφωνήσουμε με την χώρα που βρίσκεται στην είσοδο αυτού του δρόμου, δεν θα έχουμε κάποιο αποτέλεσμα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε ο βίντεο της ΕΡΤ που ανέβασε το real.gr
 

 

«Μίνι» σύνοδος για το προσφυγικό 

Με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεκίνσησε στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό των ευρωπαϊκών κρατών που είναι εκτεθειμένα στη λεγόμενη «οδό των Βαλκανίων». 

Η άτυπη αυτή σύνοδος συνεκλήθη έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος έχει καλέσει στις Βρυξέλλες τους ηγέτες δέκα κρατών (Ελλάδας, Αυστρίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Κροατίας, ΠΓΔΜ, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας και Σλοβενίας). 

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι στόχος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να πείσει τις 10 χώρες για την ανάγκη καλύτερου συντονισμού στο ζήτημα των ροών των μεταναστών και των προσφύγων, κυρίως δε σε σχέση με τον έλεγχο των συνόρων. Και όλα αυτά ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι εντάσεις και οι απειλές των πολιτικών ηγεσιών ευρωπαϊκών χωρών για κλείσιμο των συνόρων τους.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν σήμερα ότι πρώτη αναγκαία προϋπόθεση για να τεθεί ένα τέλος στην κρίση των προσφύγων είναι η παύση των εχθροπραξιών στις περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες. Δεύτερη αναγκαία προϋπόθεση είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η λήψη μέτρων από την πλευρά της Τουρκίας ούτως ώστε να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των εισερχομένων στην Ευρώπη. Η Τουρκία δεν μετέχει ωστόσο στη σημερινή σύνοδο.
 
Ιδιαίτερο βάρος δίδει η ελληνική πλευρά και στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφύγων που βρίσκονται εντός της ΕΕ θεωρώντας ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί. Ως προς την Ελλάδα, διαβουλεύσεις αναμένεται να υπάρξουν ως προς το ζήτημα των λεγόμενων hot spots, δηλαδή των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων.

Η σημερινή συνάντηση κορυφής δεν αναμένεται να καταλήξει σε δεσμευτικές αποφάσεις, τις οποίες ως γνωστό μπορεί να υιοθετήσει μόνο η Σύνοδος Κορυφής των 28 χωρών μελών της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Ηρωική στιγμή αυτογνωσίας ή γκάφα; H ΝΔ έστειλε συλλυπητήρια…για τα 49 χρόνια από την ίδρυσή της!

Ηρωική στιγμή αυτογνωσίας ή γκάφα; H ΝΔ έστειλε συλλυπητήρια…για τα 49 χρόνια από την ίδρυσή της!

«Απευθύνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Yπουργείο Ανάπτυξης: Βγήκαν «μαχαίρια» για τα πριμ παραγωγικότητας – Καταγγελίες ότι δόθηκαν σε «αρεστούς» και όχι «άριστους»

EK - Σκρεκας

Yπουργείο Ανάπτυξης: Βγήκαν «μαχαίρια» για τα πριμ παραγωγικότητας – Καταγγελίες ότι δόθηκαν σε «αρεστούς» και όχι «άριστους»

«Γιατί αποκλείονται υπάλληλοι με τη δικαιολογία ότι δεν προσφέρουν έργο και παρατηρείται το φαινόμενο να…

«Pietà» της Μάρθας Μπουζιούρη – Μία παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ για τις γυναικοκτονίες

«Pietà» της Μάρθας Μπουζιούρη – Μία παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ για τις γυναικοκτονίες

Η παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ, «Pietà», της Μάρθας Μπουζιούρη έρχεται στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του…