Τσίπρας σε Τουσκ: Η Ελλάδα θα διαδραματίζει πάντοτε εποικοδομητικό ρόλο στα Βαλκάνια

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Σόφια της Βουλγαρίας.

NewsRoom 15/05/2018 | 18:44

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους ο Πρόεδρος Τουσκ επικρότησε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση των διαφορών της με τις γειτονικές της χώρες, που άλλωστε αποτελεί και προϋπόθεση για την ενταξιακή προοπτική τους.

Ο Πρωθυπουργός με τη σειρά του υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα διαδραματίζει πάντοτε εποικοδομητικό ρόλο για τη σταθερότητα και την αναπτυξιακή προοπτική των Βαλκανίων.

Παράλληλα, οι δύο άνδρες συνομίλησαν και για το Μακεδονικό και σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο από τις Βρυξέλλες, τα μηνύματα που λαμβάνουν από την Αθήνα και τα Σκόπια για το ζήτημα της ονομασίας είναι θετικά.

«Οι δύο πρωθυπουργοί -Τσίπρας και Ζάεφ- θα συναντηθούν διμερώς στο περιθώριο της Συνόδου των Δυτικών Βαλκανίων. Ελπίζουμε ότι θα μας ενημερώσουν για θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν θα ολοκληρωθεί η συμφωνία στη Σόφια, προφανώς, αλλά μέχρι τον Ιούνιο που είναι ο μήνας-κλειδί για αποφάσεις της ΕΕ σε σχέση με έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, ευελπιστούμε να υπάρχει καλή έκβαση», ανέφερε ο αξιωματούχος.