Τσίπρας σε Die Zeit: Να μη ζήσουμε ένα κοινωνικό ολοκαύτωμα!

Με το κίνδυνο «κοινωνικού ολοκαυτώματος» προειδοποιεί την Ευρώπη σε περίπτωση που δεν αλλάξει πορεία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος…

tsipras20001

Με το κίνδυνο «κοινωνικού ολοκαυτώματος» προειδοποιεί την Ευρώπη σε περίπτωση που δεν αλλάξει πορεία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για πρόεδρος της Κομισιόν Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα «Die Zeit».

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πρυτανεύσει η λογική και δεν θα ζήσουμε ένα κοινωνικό ολοκαύτωμα στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα παραμένει συστημικό ρίσκο για την Eυρωζώνη, γι’ αυτό μια λύση είναι προς το συμφέρον όλων. Η Γερμανία θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να είναι ηγετική δύναμη της ΕΕ ή μιας γερμανικής Ευρώπης. Όμως αυτό δεν θα ήταν καλό ούτε για τη Γερμανία. Δεν θα έπρεπε να μετατρέψει τις άλλες χώρες σε υπερχρεωμένες αποικίες διότι αυτό θα ήταν ηγεμονία σε γυάλινα πόδια», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επεσήμανε πως δεν επιθυμεί τη διάλυση της Ευρωζώνης, «αλλά δεν θέλουμε να είμαστε όμηροι κανενός» και πρόσθεσε ότι «βασικός μας στόχος είναι οι Έλληνες να βγουν από την κρίση με αξιοπρέπεια και η ευρωζώνη να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης».

Ως προς τα σχέδιά του για την Ευρωζώνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Το 1953 πραγματοποιήθηκε διεθνής σύνοδος για τη διαγραφή του γερμανικού χρέους. Κάτι παρόμοιο μπορεί να γίνει τώρα έτσι ώστε η Ευρώπη να αποτινάξει από πάνω της το βάρος των χρεών. Η μισή Ευρώπη χρωστά στην άλλη μισή, παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη. Η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση με πλεονάσματα που πέτυχε η κοινωνία με ιδρώτα και αίμα. Προτείνω τη διαγραφή μεγάλου μέρους των χρεών και ένα μορατόριο για την αποπληρωμή των χρεών. Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό new deal. Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης που προβλέπει μόνο οικονομική βοήθεια για να επιλυθεί η ανθρωπιστική κρίση, αλλά δεν αυξάνει ταυτόχρονα τα χρέη. Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση με δημόσιες επενδύσεις σε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη».

Για την επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας στην Ελλάδα και το ζήτημα για την επιστροφή του κατοχικού δανείου ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι «αν εμείς δεν επιστρέφαμε τα χρέη μας τότε θα ήμασταν κακοί οφειλέτες. Είναι υπόθεση των κυβερνήσεων να διαπραγματευθούν μια συμφωνία για τα γερμανικά χρέη που παραμένουν ανοιχτά. Το τελικό ποσό δεν είναι τόσο σημαντικό. Ακόμα κι αν ήταν μόνο ένα ευρώ θα είχε ένα σημαντικό συμβολικό χαρακτήρα», επισήμανε.

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…