Tσίπρας: Πορευόμαστε στη βάση των αρχών της καλής γειτονίας

«Πορευόμαστε στη βάση των Αρχών της καλής γειτονίας, εδραιώνοντας τη συνεργασία μας στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος προς όφελος των λαών» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στο Twitter, αναφορικά με τη άφιξη του στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία της Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

5af16bc41dc524ed1b8b45bc

«H τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ έχει ως στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας και της ευημερίας των χωρών μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής μας, σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας μέσω twitter.

Η τριμερής Σύνοδος βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να αναφέρει κατά την έναρξη της συνάντησης: «είναι καλή ιδέα να συναντιόμαστε και να μιλάμε».


Το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού ξεκίνησε με διμερή συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του και ακολουθούν οι τριμερείς συνομιλίες με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.


Αμέσως μετά οι τρεις ηγέτες θα προβούν σε κοινές δηλώσεις.

Θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Αναστασιάδη.


Τα ενεργειακά στο επίκεντρο 

Η σημερινή συνάντηση στη Λευκωσία αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονται: Ο ρόλος της Τουρκίας σε σχέση με τα ζητήματα του Κυπριακού, της Συρίας, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Το Μεσανατολικό, ο ρόλος του Ιράν και οι εξελίξεις στη Συρία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και στην προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East – Med, «έργο με μεγάλη γεωπολιτική σημασία για τη χώρα μας». Επιπλέον, στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί το ενδεχόμενο υπογραφής διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων κυβερνήσεων εντός του 2018, καθώς και η αξιοποίηση του αγωγού ως εφαλτήριο για τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της ασφάλειας.

Ως ιδιαίτερης σημασίας αξιολογείται επίσης η συμφωνία που θα υπογραφεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο και τους ομολόγους του, και η οποία αφορά στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών Θαλάσσιας ρύπανσης από ναυτικά ατυχήματα. 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…