Τσίπρας: Πηγαίνουμε κόντρα στο ρεύμα και συγκρουόμαστε με το οικονομικό κατεστημένο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα με την οποία άνοιξαν σήμερα οι εργασίες της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα το επικείμενο συνέδριο του Οκτωβρίου.

57de58771dc5246b248b45b3

Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το μεγάλο ενδιαφέρον των μελών του οργάνου καθώς τις επόμενες ημέρες θα μπουν στην τελική ευθεία οι διαδικασίες για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει στις 13-16 Οκτωβρίου. «Επί τάπητος» τέθηκαν οι θέσεις του κόμματος προς το Συνέδριο, ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου, από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και σήμερα, αλλά και η ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος, θέμα που συγκεντρώνει το μεγάλο ενδιαφέρον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και ηγετικών στελεχών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ο οποίος θα απευθυνθεί, σήμερα Κυριακή, στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, αναμένεται να αναφερθεί στις τελευταίες πολιτικές πρωτοβουλίες, με έμφαση στη συνάντηση των ηγετών των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου που έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα αλλά και στην κατάσταση στην ΕΕ, όπως διαμορφώθηκε μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία.

Μεγάλο μέρος της χθεσινής πρώτης ημέρας συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής παρακολούθησε ο πρόεδρος του κόμματος που είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και στελέχη.

Το ενδιαφέρον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής επικεντρώθηκε σε θέματα που απασχολούν τον προσυνεδριακό διάλογο: η σχέση του κόμματος με την κοινωνία, οι σχέσεις κόμματος και κυβέρνησης, οι παρεμβάσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι θεσμικές τομές και μεταρρυθμίσεις, η δίκαιη ανάπτυξη, η ευρωπαϊκή ατζέντα.

Οι εργασίες της συνόδου της Κ.Ε. ξεκίνησαν χτες Σάββατο στις 10.00 π.μ. με ομιλία του γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Ρήγα.

Πάνος Ρήγας: Ανοιχτή διαδικασία με αριστερό και ριζοσπαστικό προσανατολισμό το Συνέδριο

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας τις εργασίες του σώματος το πρωί του Σαββάτου, υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις και η οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαμορφώσουν τους όρους, ώστε η κοινωνία να αντιληφθεί το Συνέδριο ως μια ανοιχτή διαδικασία με αριστερό και ριζοσπαστικό προσανατολισμό και όχι ως μια διαδικασία που αφορά τη διευθέτηση εσωτερικών εκκρεμοτήτων. Αναφέρθηκε σε όσα έγιναν από τον Ιανουάριο του 2015, τις δύσκολες διαπραγματεύσεις και αποφάσεις αλλά και στα μέτρα με κοινωνικό πρόσημο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο βάθος της ευρωπαϊκής κρίσης και τον αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ για να αλλάξει η ευρωπαϊκή στρατηγική κατεύθυνση.

Οι προτάσεις του γραμματέα της ΚΕ

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει στο διάστημα που απομένει ως το Συνέδριο:

– Να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες που διαμορφώνουν συνθήκες συμπόρευσης με τους πολίτες εκείνους τα συμφέροντα των οποίων εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τους νέους, τα λαϊκά στρώματα, τους ανέργους, τους ενεργούς πολίτες. «Είχαμε αποφασίσει οι συνελεύσεις παρουσίασης των θέσεων να γίνονται καλώντας όλους τους πολίτες να συμμετέχουν» γιατί η συμμετοχή τους ενισχύει τη συνδιαμόρφωση. Όσες δε οργανώσεις ενστερνίστηκαν αυτή τη λογική, τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά», ανέφερε και επισήμανε ότι η συμμετοχή διαμορφώνει όρους συνδιαμόρφωσης και ενεργής συμμετοχής στην προσπάθεια που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του κοινωνικού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

– Ταυτόχρονα με τη συζήτηση για τις θέσεις να συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να οργανώνει θεματικές εκδηλώσεις είτε για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, είτε για θέματα που εντοπίζονται στον προγραμματικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ (δημόσια διοίκηση, παιδεία, κοινωνική οικονομία, ΕΣΠΑ, εργασιακά)

– Να ενταχθεί η Καμπάνια σε τοπικό επίπεδο με περιοδείες, συνεντεύξεις, επισκέψεις σε χώρους δουλειάς στελεχών των ΝΕ και των βουλευτών που θα καλούν τους πολίτες να συμβάλλουν με τις προτάσεις τους στον προσυνεδριακό διάλογο.

– Να διαμορφωθούν οι επιτροπές στήριξης σε επίπεδο Νομού.

Για τον τρόπο διεξαγωγής και συζήτηση του Συνεδρίου προτείνει αυτή να γίνει σε τρεις θεματικές ενότητες

– Η αριστερά στον 21ο αιώνα

– Το κόμμα

– Προγραμματικές αιχμές

Για το καταστατικό προτείνει:

Να γίνει καταστατικό συνέδριο εντός του 2017. Στο μεταβατικό στάδιο προτείνει τρεις τροποποιήσεις:

– Του άρθρου 10 που αναφέρεται στις περιφερειακές επιτροπές

– Του άρθρου 20 που αναφέρεται στα τμήματα

– Της παραγράφου 6 του άρθρου 30 για τη γυναικεία εκπροσώπηση στα εκτελεστικά όργανα

«Είναι ανάγκη τον ένα μήνα που απομένει ως το Συνέδριο για εντατικοποίηση της δουλειάς όλων ως την άμεση απάντηση στους συντηρητικούς κύκλους, της διαπλοκής και κυρίως της ΝΔ που ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποκομμένος από την κοινωνία», ανέφερε κλείνοντας την εισήγησή του ο Γραμματέας της ΚΕ.

Δείτε την ομιλία Τσίπρα


Πρωτοφανείς δηλώσεις από τον υφυπουργό Υγείας: «Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτει»(video)

βερτζοπουλος

Πρωτοφανείς δηλώσεις από τον υφυπουργό Υγείας: «Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτει»(video)

Απόψεις που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, εξέφρασε ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε.

«Λευκός καπνός» για τον τελικό κυπέλλου Ελλάδος: Oριστικά το Σάββατο 25 Μαΐου στο Πανθεσσαλικό

5732019

«Λευκός καπνός» για τον τελικό κυπέλλου Ελλάδος: Oριστικά το Σάββατο 25 Μαΐου στο Πανθεσσαλικό

Η ΕΠΟ ανακοίνωσε ότι ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον…

Δικαίωση 18 χρόνια μετά: Στη φυλακή γνωστός δικηγόρος της Αθήνας για βιασμό ανηλίκων (Video)

βιασμος 2

Δικαίωση 18 χρόνια μετά: Στη φυλακή γνωστός δικηγόρος της Αθήνας για βιασμό ανηλίκων (Video)

«Η δικαιοσύνη έδωσε μια ομόφωνη και πολύχρονη καταδίκη σε έναν επικίνδυνο άνθρωπο, πράγμα που μας…

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Άνθρωπο της ΝΔ έδειξε ο Θεοδωρόπουλος – Εκτεθειμένο το Μαξίμου

misel

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Άνθρωπο της ΝΔ έδειξε ο Θεοδωρόπουλος – Εκτεθειμένο το Μαξίμου

Σημειώνεται, ότι το στέλεχος που υπέδειξε ο Θεοδωρόπουλος, διαφοροποιείται από τις αρχικές διαρροές του Μεγάρου…