Τσίπρας: Όσες offshore κι αν αξιοποιήσουν για επιχειρήσεις και εφημερίδες τους, εμείς θα κερδίσουμε

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας κατά μέτωπο επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, με βάση την αποκάλυψη του Documento για τον παραδείσιο συνδετικό κρίκο Γκραμπόφσκι - Πρώτου Θέματος. Κοινοποίησε, επίσης, τους άξονες του αναπτυξιακού σχεδίου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση από κοινού με τους θεσμούς για τη μεταμνημονιακή.

5addcb2f1dc524003a8b457e

του Άγγελου Προβολισιάνου

«Όσους δήθεν δημοσιογράφους και αν κινητοποιήσουν, όσες offshore κι αν αξιοποιήσουν για να χρηματοδοτεί ταυτόχρονα τις επιχειρήσεις τους και τα εφημερίδες της παραδημοσιογραφίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφορικά με όσα έφερε στην επιφάνεια το Documento και έκλεισε το λόγο του, τονίζοντας: «όσα ψέματα και αν πουν, όσα δικονομικά τερτίπια και αν σκαρφιστούν, η μάχη αυτή έχει ξεκινήσει και τη μάχη αυτοί θα τη κερδίσουμε. Και είμαστε υποχρεωμένοι και αποφασισμένοι να την πάμε μέχρι το τέλος». 

Ο Αλέξης Τσίπρας επί της ουσίας αποκάλεσε δέσμιο των Σαμαρά – Βενιζέλου τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού σύμφωνα με τα λεγόμενά του «αυτοί εξακολουθούν αν και αφανώς να καθορίζουν την πολιτική του στρατηγική και να κινούν τα νήματα της επιχείρησης παλινόρθωσης». Επισήμανε δε ότι ο μεγαλύτερος φόβος του σάπιου πολιτικού συστήματος, που ενώθηκε κατά την «τερατογένεση» της περιόδου 2012 – 2015, από κοινού με «μέσα ψευδούς ενημέρωσης και διωκόμενους ολιγάρχες», είναι το ενδεχόμενο αυτή η κυβέρνηση να καταφέρει και να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αποδίδοντας παράλληλα δικαιοσύνη σε μία σειρά δύσοσμων υποθέσεων και σκανδάλων που συνεισέφεραν στην ένταξη της χώρας στο μνημονιακό καθεστώς. 

Καθαρή έξοδος και οι προτεραιότητες αναπτυξιακού προγράμματος

Κατηγορηματικός ήταν ο πρωθυπουργός για το χαρακτήρα της εξόδου της χώρας από την μνημονιακή στενωπό, επαναλαμβάνοντας και μπροστά στα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας πως ο μόνο σχεδιασμός της κυβέρνησης αφορά τη λεγόμενη «καθαρή έξοδο». «Δεν υπάρχει στον ορίζοντα ούτε η συνέχεια του μνημονίου, ούτε η δήθεν έξοδος, η μη καθαρή έξοδος, η βρώμικη έξοδος, όπως θέλετε πείτε το» ξεκαθάρισε.

Ως προς τις προτεραιότητες του αναπτυξιακού σχεδίου που καταρτίστηκε από κοινού με τους πιστωτές και θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 27ης Απριλίου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως ο στρατηγικός αυτός σχεδιασμός φέρει την σφραγίδα τω στίγμα των ιεραρχήσεων και προτεραιοτήτων, όπως επίσης και των δικών αξιών και στόχων της κυβέρνησης. Επ’ αυτού, έδωσε έμφαση σε τρία βασικά χαρακτηριστικά:

1. Την οικονομική ανάπτυξη που δεν βασίζεται στη συντριβή της εργασίας, αλλά στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας μέσα από επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία.

2. Την ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας με προσανατολισμό στην παραγωγή ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων.

3. Την ενίσχυση των πιο δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, παρέθεσε και τους κλάδους των μεταφορών και των logistics αλλά και της ενέργειας, του αγροτικού τομέα και της μεταποίησης, των υποδομών και της ψηφιακής οικονομίας. «Και φυσικά του τουρισμού που συνεχίζει να αποτελεί την ατμομηχανή της ανάπτυξης» συμπλήρωσε.

Κατά τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα, το αναπτυξιακό σχέδιο προβλέπει ακόμα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ενίσχυση των συλλογικών φορέων των εργαζομένων, ενώ στην στοχοθεσία του σχεδίου εντοπίζεται και η οικοδόμηση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους και κράτους πρόνοιας.

«Η καθαρή έξοδος δεν εξαρτάται από το ΔΝΤ»

Σύμφωνα με όσα παρέθεσε ο πρωθυπουργός, η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο μεταμνημονιακό πλαίσιο επιτροπείας να παραμένε9α ανοιχτό θέμα, ωστόσο επανέλαβε ότι «δεν θεωρούμε ότι η μη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα είναι το τέλος του κόσμου. Ούτε πιστεύουμε ότι η αξιοπιστία της καθαρής εξόδου εξαρτάται από τη συμμετοχή του ή όχι». 

Συνοψίζοντας, ο κ. Τσίπρας έδωσε το στίγμα για το τι επιδιώκει η κυβέρνηση το προσεχές κρίσιμο διάστημα για το δημοσιονομικό μέλλον της χώρας και κυρίως για το πόσο ελαστική θα είναι η εποπτεία μετά το πέρας του προγράμματος: «Συνεχίζουμε αταλάντευτα την πορεία μας προς την καθαρή έξοδο χωρίς πιστοληπτική γραμμή. Με ένα αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο που περιλαμβάνει τις δικές μας προτεραιότητες πολιτικής. Επιταχύνοντας τις προσπάθειες μας για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης. Εντείνοντας τις πολιτικές και τεχνικές μας παρεμβάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους με τον πιο ικανοποιητικό τρόπο. Και διεκδικώντας ένα καθεστώς εποπτείας μετά το πρόγραμμα στο πλαίσιο των υπαρκτών ευρωπαϊκών πλαισίων και των εμπειριών των υπολοίπων χωρών που εξήλθαν από ανάλογα προγράμματα». 

Δυσοίωνες προβλέψεις για την ευρωπαϊκή αποστροφή της Τουρκίας

«Η Τουρκία δείχνει να φλερτάρει με την ιδέα της απομάκρυνσής της από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις» διαπίστωσε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι η γείτονα δείχνει να κινδυνεύει να χάσει τον προσανατολισμό της και να απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή της στόχευση. «Και αυτή δε θα είναι μια καλή εξέλιξη, ούτε για τη Τουρκία, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για τη περιοχή» προέβλεψε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι συμψηφισμοί ή τα καλέσματα για ανταλλαγή των δύο ελλήνων στρατιωτικών δεν μπορούν να χωρέσουν σε αυτό το δικαιοκρατικό πλαίσιο που διέπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…