Τσίπρας: Όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου θα έχει συνέπειες (vid)

«Όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της ΕΕ, θα έχει συνέπειες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.

EK Tsipras Tourkia

Όπως δήλωσε, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και να μην δέχονται την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών.

Τόνισε ακόμα ότι ο ρόλος της Ελλάδας είναι αναβαθμισμένος μέσα από τριμερείς και άλλες συνεργασίες αλλά και το μεγάλο και ιστορικό βήμα της επίλυσης της διαφοράς με τους βόρειους γείτονες μας.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας θα τεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα, προκειμένου να συντονιστούν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού

Συγκάλεσα πριν από λίγο το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας προκειμένου να εξετάσουμε ενδελεχώς τις εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο αναφορικά με την Τουρκική προκλητικότητα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Το πρώτο πράγμα που θέλω να πω είναι ότι όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες είναι -και πρέπει να το γνωρίζουν και πρέπει και να το αισθάνονται – απόλυτα ασφαλείς.

Η Τουρκική προκλητικότητα και η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από μέρους της Τουρκίας δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος αλλά αδυναμίας. Η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή και έχει το τελευταίο διάστημα καταφέρει να διαμορφώσει συμμαχίες και ερείσματα στο διεθνές πλαίσιο τόσο ισχυρά όσο ποτέ άλλοτε.

Είχαμε, λοιπόν, την ευκαιρία να εξετάσουμε από κοινού τις τελευταίες εξελίξεις και είχα την ευκαιρία, ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ να συνομιλήσω τηλεφωνικά με τον Κύπριο Πρόεδρο, τον Νίκο Αναστασιάδη.

Επιτρέψτε μου, όμως, πριν σας πω για το τι αποφασίσαμε από κοινού, να επισημάνω ότι η ισχυρή αυτή θέση της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου τα τελευταία χρόνια, που εδράζεται σε ισχυρές συμμαχίες και διεθνή ερείσματα, έχει επιβεβαιωθεί από διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταδικάζουν με σαφήνεια τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και την Τουρκική προκλητικότητα.

Κυρίως, έχει επιβεβαιωθεί από την αναβάθμιση του κύρους και του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου, που έγινε δυνατή μέσα από πολυμερείς συνεργασίες, ειδικότερα τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Αλλά, βεβαίως, και από το μεγάλο και τολμηρό ιστορικό βήμα από πλευράς μας, της επίλυσης, δηλαδή, της χρόνιας διαφοράς με τους Βόρειους γείτονές μας, που αναβάθμισε αφάνταστα τον ρόλο και την αξιοπιστία της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα.

Για αυτόν τον λόγο και σήμερα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο ρόλος της χώρας έχει αναβαθμιστεί. Οι συμμαχίες και τα ερείσματά της είναι σημαντικότερα από ποτέ. Για αυτό και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι απόλυτα ασφαλείς και πρέπει έτσι να αισθάνονται και κυρίως να μην δέχονται την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών.

Είχα, λοιπόν, την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Κύπριο Πρόεδρο, τον Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε από κοινού τα βήματα της Ελλάδας και της Κύπρου σε διπλωματικό επίπεδο μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου και οι δύο συμμετέχουμε. Και συμφωνήσαμε να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη βδομάδα, η Σύνοδος Κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις.

Ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, αν επιβεβαιωθεί ότι έχει γίνει γεώτρηση εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Το μήνυμα που θέλουμε σήμερα να στείλουμε είναι αφενός αυτό που ήδη έχω πει, το μήνυμα της απόλυτης αίσθησης της ασφάλειας, αλλά, ταυτόχρονα και το μήνυμα ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι κράτος μέλος της Ε.Ε., όποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες.

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…