Τσίπρας: Θετικές εξελίξεις για το χρέος έως τον Δεκέμβριο

Θετικές εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους έως το Eurogroup του Δεκεμβρίου περιμένει ο πρωθυπουργός, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε παράλληλα τη σημασία η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, γεγονός που θα την καταστήσει πόλο επενδύσεων.

580a16871dc524213a8b465c

«Η Ελλάδα τηρεί όλες τις υποχρεώσεις της» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και από την πλευρά των εταίρων, ενώ τόνισε ότι η χώρα δικαιούται επιτέλους να δοθεί ένα ισχυρό σήμα προς επενδυτική κοινότητα, πράγμα το οποίο δεν πρόκειται να συμβεί με διαρκείς αναβολές και καθυστερήσεις σε όσα έχουν συμφωνηθεί. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό άλλωστε, αν δεν σταματήσει η αναβλητικότητα υπάρχει κίνδυνος για την επιτυχία του προγράμματος. «Οι συνομιλητές μου πιστεύω πως κατανόησαν αυτή την ανάγκη. Κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις, εν όψει μάλιστα μίας εκλογικής χρονιάς, για κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες», συνέχισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι έθεσε στον γάλλο Πρόεδρο και τη γερμανίδα Καγκελάριο την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από όλες τις πλευρές.

Μιλώντας αναλυτικότερα για το ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, θέμα το οποίο συζήτησε διεξοδικά με τους κ.κ. Μέρκελ και Ολάντ νωρίτερα, ξεκαθάρισε ότι η βιώσιμη λύση δεν είναι ζήτημα εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης αλλά εθνικός στόχος, αφού θα επιτρέψει στην Ελλάδα να δεχτεί επενδυτές. 

«Τα προγράμματα προσαρμογής έγιναν για να προετοιμάσουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές αλλιώς θα είναι αναγκασμένοι οι Ευρωπαίοι να έχουν την Ελλάδα σε προγράμματα και να τη δανείζουν οι ίδιοι και φυσικά η χώρα να είναι στον γύψο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. «Στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί η συγκεκριμενοποίηση των άμεσων και βραχυπρόσθεσμων μέτρων που είναι απαραίτητα για την επίλυση του χρέους», συμπλήρωσε και τόνισε ότι στη συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ έθεσε τα καίρια στρατηγικά ζητήματα.

Ευήκοα ώτα και για το κυπριακό

Αναφορικά με το κυπριακό, ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει θετικό κλίμα για την επίλυσή του και σημείωσε περαιτέρω ότι Μέρκελ και Ολάντ έδειξαν κατανόηση και συμφώνησαν με τη θέση της Ελλάδας ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση χωρίς να χαρακτηριστεί παράνομη η παρουσίας των κατοχικών τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο.  

Για το θέμα των εγγυήσεων επανέλαβε ότι η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και τόνισε ότι «το πλαίσιο των εγγυήσεων είναι αναχρονιστικό και πρέπει να καταργηθεί». Όπως είπε, χρειάζεται δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων, ενώ εξαπολύοντας τα πυρά του στον τούρκο Πρόεδρο σημείωσε ότι «με τις τελευταίες δηλώσεις του δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχείς και αισιόδοξοι ότι δημιουργείται θετικό κλίμα για την επίλυση του κυπριακού».

Στο τραπέζι των συζητήσεων και το προσφυγικό

Αναφερόμενος τέλος στο προσφυγικό, θέμα το οποίο επίσης έθεσε στους κ.κ. Μέρκελ και Ολάντ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η πλειονότητα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στήριξε τον πυρήνα των ελληνικών θέσεων και ζήτησε για μια ακόμη φορά την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι Ευρωπαίοι. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της συνόδου έγινε σαφής η κυρίαρχη αντίθεση εντός της Ένωσης, με χώρες προσηλωμένες στις αρχές της αλληλεγγύης και άλλες που έχουν την άποψη των αποκλεισμών, των τειχών και θεωρούν πως οτιδήποτε δεν είναι στη δική τους αυλή δεν τους απασχολεί. 

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, είναι απαράδεκτο ενώ υπάρχει δέσμευση για αποστολή εκατοντάδων ειδικών ασύλου στα νησιά να βρίσκονται σήμερα εκεί μόλις 32, όπως επίσης είναι απαράδεκτο να έχουν γίνει μέχρι στιγμής μόλις 5.200 μετεγκαταστάσεις, ενώ υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για 66.000 πρόσφυγες που θα πρέπει να μετακινηθούν σε χώρες της Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης τη δυσφορία του για το ότι ενώ έχει συμφωνηθεί η αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου, κάποιες χώρες προτείνουν ένα ακόμη πιο άδικο σχέδιο. «Εμείς είπαμε ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να εφαρμόζεται α λα καρτ» τόνισε επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα σηκώνει σχεδόν το σύνολο του βάρους της προσφυγικής κρίσης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την υποδοχή των ροών.

Τι συζήτησε ο πρωθυπουργός με Μέρκελ και Ολάντ

Σε συναντήσεις που είχε νωρίτερα -προ της έναρξης της Συνόδου Κορυφής- με τους κ.κ. Μέρκελ και Ολάντ, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το θέμα της ελληνικής οικονομίας και της ελάφρυνσης του χρέους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η γαλλική πλευρά εμφανίστηκε υποστηρικτική ως προς τις ελληνικές θέσεις, εκφράζοντας τη βούληση της γαλλικής κυβέρνησης να προχωρήσει μία λύση για το χρέος, και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για άρση της αβεβαιότητας.

Επιπλέον, όπως τονίστηκε από τις δύο πλευρές, η επίλυση των διαφορών μεταξύ των θεσμών για το χρέος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βρεθεί λύση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του, ενώ η επίτευξη συμφωνίας για το χρέος είναι απαραίτητη, μεταξύ άλλων, για να δοθεί ένα σήμα ότι η Ευρώπη λύνει τα προβλήματά της. Επίσης, οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης είναι κρίσιμο για την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, ενώ η ελληνική πλευρά επανέλαβε τη θέση της ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλα τα μέρη, κάτι που έγινε δεκτό από τη γαλλική πλευρά.

Αυτή τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης έθεσε ο κ. Τσίπρας και στη συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο, επισημαίνοντας, επίσης, πως η άρση της αβεβαιότητας είναι απαραίτητη, προκειμένου να υπάρξει λύση και γρήγορη έξοδος στις αγορές. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός έθεσε στη γερμανίδα καγκελάριο την ανάγκη να τηρηθούν οι συμφωνίες από όλες τις πλευρές και να αρθεί η αβεβαιότητα σε σχέση με το χρέος προκειμένου να υπάρξει γρήγορη έξοδος της χώρας στις αγορές.

Ο κ. Τσίπρας συζήτησε πάντως με τη γερμανίδα ομόλογό του τις εξελίξεις στο προσφυγικό. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και επικράτησε η κοινή αντίληψη ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της Ελλάδας σε εμπειρογνόμωνες και επιτάχυνση της μετεγκατάστασης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πρόθεση να υποστηρίξει περαιτέρω την Ελλάδα στο προσφυγικό, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και διμερές.

Σε ό,τι αφορά το κυπριακό, το οποίο, επίσης, τέθηκε στη συνάντηση, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις επί του θέματος, ότι στηρίζει τις διακοινοτικές συνομιλίες. Αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει την πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων από το νησί.

Τέλος, πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν πως ο κ. Τσίπρας είχε σύντομη συνάντηση και με τη βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, στο πλαίσιο της διμερών επαφών της με τα κράτη-μέλη, ενόψει Βrexit. Σε αυτήν τη συνάντηση, η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα των ελλήνων φοιτητών και εργαζομένων στη Βρετανία, ενώ συζητήθηκε και το κυπριακό.

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…