Τσίπρας: "Θα θέσει ο Μητσοτάκης το θέμα Χριστοφοράκου στην Άνγκελα Μέρκελ;"

Σε επίκαιρη ερώτηση για τη διαφθορά που πλήττει τη Δημοκρατία και την Οικονομία, την οποία κατέθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, απάντησε σήμερα στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού». Στην ερώτησή του ο κ. Θεοδωράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επί των ημερών της η Ελλάδα κατρακύλησε στη λίστα της Διεθνούς Διαφάνειας κατά ένδεκα θέσεις και βρίσκεται σήμερα στον πάτο της σχετικής λίστας μαζί με τη Βουλγαρία.

589d80cd1dc5240b118b4c5b

Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε παράλληλα ότι η διαφθορά μειώνει το ΑΕΠ και αποτελεί μια μορφή έμμεσης φορολόγησης και παρομοίασε τη γραφειοκρατία στην Ελλάδα με αυτήν της Ουγκάντας. «Η τερατώδης γραφειοκρατία, η πολυνομία, η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, η πολυνομία και η αδιαφάνεια στο κράτος, οδηγούν στη διαφθορά» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για εμπλοκή σε σκάνδαλα στο πεδίο του προσφυγικού και των δημοσίων έργων. «Το ηθικό σας πλεονέκτημα όχι μόνο δεν ανέκοψε τη διαφθορά, αλλά την ενίσχυσε» συμπλήρωσε.

Αντικρούοντας τις κατηγορίες ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το φαινόμενο της διαφθοράς στην Ελλάδα είναι πρόβλημα δομικό και εξαπέλυσε πυρά κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εξηγώντας ότι τα προβλήματα στη δημόσια διοίκηση είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών που απέτρεψαν τη θεσμική θωράκιση. Για να παταχθεί η διαφορά, είπε ο κ. Τσίπρας, απαιτείται πάνω απ’ όλα πολιτική βούληση κι ένα θεσμικό ανάστημα που η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει. «Η εκτεταμένη φοροδιαφυγή, το οργιώδες λαθρεμπόριο, η μαύρη οικονομία και η κακή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών συνέτειναν ώστε να φτάσει η χώρα στο χείλος του γκρεμού», εξήγησε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος για την καταπολέμηση της διαφθοράς, παρά τις «λυσσαλέες επιθέσεις» που δέχεται.

Απαντώντας στα περί κατάρρευσης της Ελλάδας στη λίστα της Διεθνούς Διαφάνειας, διευκρίνισε ότι η εν λόγω αξιολόγηση δεν αφορά την ύπαρξη της διαφθοράς, αλλά την αντίληψη που υπάρχει για τη διαφθορά στην κάθε χώρα. «Με βάση αυτή την αξιολόγηση» προσέθεσε ο πρωθυπουργός, «η χώρα μας συγκέντρωσε καλύτερη βαθμολογία την εποχή που η διαφθορά σε σχέση με τις συμβάσεις στα εξοπλιστικά οργίαζε».

Ο πρωθυπουργός θέλοντας να δώσει το στίγμα αναφορικά με τις προσπάθειες πάταξης της διαφθοράς από την παρούσα κυβέρνηση, έφερε ως παράδειγμα τις λίστες πιθανών φοροφυγάδων υπενθυμίζοντας ότι σε βάρος αυτών υπάρχουν βεβαιωμένα ποσά άνω του 1 δισεκ. ευρώ, η είσπραξη των οποίων προχωράει. Επιπλέον, είπε, έχουν σχηματιστεί περίπου 1.000 δικογραφίες που αφορούν τη λίστα Μπόργιανς την οποία είχε αρνηθεί να παραλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ ολοκληρώθηκε η ενοποίηση όλων των ληστών-καταθετών που έχουν περιέλθει στα χέρια των Αρχών σε μια ενιαία λίστα η οποία θα ελεγχθεί εξονυχιστικά.

Ακόμη, εξήγησε, έχουν καταγραφεί ισχυρά πλήγματα στα κυκλώματα των λαθρεμπόρων με αύξηση των ελέγχων στα τελωνεία και παράλληλη αύξηση των βεβαιωμένων ποσών. «Θεσμοθετήσαμε ένα νέο πλαίσιο για τη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις. Επιπλέον εφαρμόζεται καθολικά η ηλεκτρονική διαχείριση των διαγωνισμών. Επίσης, έχει καταστεί υποχρεωτική η ανάρτηση των στοιχείων όλου του κύκλου κάθε προμήθειας ίσης ή ανώτερης των 1.000 ευρώ» συμπλήρωσε. Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «απλοποιήσαμε τις διαδικασίες σύστασης επιχείρησης και βάλαμε τέλος στο όργιο σπατάλης που χαρακτήριζε τις συμβάσεις για τα δημόσια έργα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό εξοικονομήθηκε σχεδόν 1 δισεκ. ευρώ από την επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων, ενώ έχουν αναδειχθεί πολλές υποθέσεις διαφθοράς και φοροδιαφυγής. Ενδεικτικά ανέφερε ο πρωθυπουργός ότι στον χώρο της Υγείας αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη όπου αρνούνταν να το οδηγήσουν όσοι σήμερα κόπτονται για τη δημόσια Υγεία. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το ΚΕΕΛΠΝΟ χώρο αδιαφάνειας και διακίνησης μαύρου χρήματος, το οποίο άφησε ένα ασύλληπτο χρέος πολλών εκατομμυρίων ευρώ και εξήγησε ότι οι εμπλεκόμενοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Μίλησε ακόμη για την υπόθεση της Novartis, στοιχεία για την οποία αποκάλυψε η εφημερίδα Documento, οι τακτικές της οποίας οδήγησαν σε τεράστια εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης μέσα και από κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και υπογράμμισε ότι οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το περιβόητο τρίγωνο της διαπλοκής ανέβαζε και κατέβαζε κυβερνήσεις και καυτηρίασε το γεγονός ότι την περίοδο εκείνη ούτε τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, ούτε η Δικαιοσύνη ασχολήθηκαν με την υπόθεση. Συμπλήρωσε τέλος ότι με νόμο της σημερινής κυβέρνησης άλλαξε ο νόμος περί πόθεν έσχες και ενισχύθηκε η ανεξαρτησία της επιτροπής ελέγχου των δηλώσεων των πολιτικών προσώπων.

«Θεσπίσαμε την υποχρέωση δήλωσης όλων των στοιχείων που βρίσκονται εκτός τραπεζικών λογαριασμών. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την αντίδραση ορισμένων σ’ αυτές τις πρωτοβουλίες. Έχουμε κάνει σε δύο χρόνια πολύ περισσότερα για την πάταξη της διαφθοράς απ’ όσα έκαναν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επί 40 χρόνια» είπε ακόμη ο κ. Τσίπρα, τονίζοντας ότι «η δέσμευσή μας είναι να μην λογαριάσουμε το πολιτικό κόστος και να προχωρήσουμε στη θεσμική θωράκιση απέναντι στα φαινόμενα της διαφθοράς και της διαπλοκής».

«Θα θέσει ο κ. Μητσοτάκης το θέμα Χριστοφοράκου στην Άνγκελα Μέρκελ;»

Κατά τη δευτερολογία του ο Σταύρος Θεοδωράκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ανακολουθία ως προς τις δεσμεύσεις, ενώ έβαλε στη συζήτηση το ζήτημα Siemens ρωτώντας τον κ. Τσίπρα γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η εκδίκαση της υπόθεσης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση για προσπάθεια ελέγχου του Τύπου και για διόγκωση του κομματικού κράτους, ενώ απαντώντας στα περί πόθεν έσχες κάλεσε τον πρωθυπουργό να δει και ορισμένα πόθεν έσχες ορισμένων υπουργών του.

Αναφορικά με τα μέσα ενημέρωσης ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε την ανάγκη να σωθούν τα έντυπα αλλά σε καμία περίπτωση, όπως είπε, οι εκδότες τους οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν, ενώ συμφώνησε με την ανάγκη να σταματήσουν τα θαλασσοδάνεια. «Αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός δεν είναι να συγκρουόμαστε με το παρελθόν, αλλά να κοιτάμε το μέλλον. Κι εκεί η κυβέρνησή σας έχει αποτύχει» κατέληξε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του σημείωσε κατά τη δευτερολογία του ότι αν συγκρίνει κανείς τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης τα τελευταία δύο χρόνια, θα διαπιστώσει ότι είναι η μέρα με τη νύχτα. «Μπορεί να μην καταφέραμε να πιάσουμε τα ποσά που ευελπιστούσαμε να πιάσουμε όταν ξεκινούσαμε, όμως πρέπει να παραδεχθείτε ότι τα αποτελέσματά μας είναι αξιόλογα» είπε απευθυνόμενος στον Σταύρο Θεοδωράκη ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνοντας ότι βεβαιώθηκαν διπλάσια ποσά κατά των παντός είδους λαθρεμπόρων.

Απαντώντας στις κατηγορίες για τα δημόσια έργα και στα υπονοούμενα για τον Χρήστο Καλογρίτσα, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «τον συγκεκριμένο εργολάβο δεν τον φτιάξαμε, τον βρήκαμε» και υπενθύμισε ότι αφ’ ενός ο κ. Καλογρίτσας υπήρξε συνεταίρος του Τάκη Θεοδωρικάκου, του εξ απορρήτων δηλαδή του Κυριάκου Μητσοτάκη και αφ’ ετέρου ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν κατακύρωσε κανέναν διαγωνισμό για δημόσια έργα στον συγκεκριμένο εργολάβο.

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην υπόθεση Siemens, είπε ότι «με δικές μας προσπάθειες η υπόθεση προχωράει παρότι ένα αόρατο χέρι προσπαθεί να την καθυστερήσει». «Θα καθίσουν στο εδώλιο για την υπόθεση 67 κατηγορούμενοι, αλλά όχι ο κ. Χριστοφοράκος επειδή κάποιοι φρόντισαν γι’ αυτό» συμπλήρωσε υπενθυμίζοντας ότι επί της σημερινής κυβέρνησης εκδόθηκε νέο ένταλμα για τον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι έχει θέσει επανειλημμένως στην καγκελάριο της Γερμανίας το ζήτημα της έκδοσης Χριστοφοράκου και διερωτήθηκε αν θα της θέσει το ίδιο θέμα κατά τη συνάντησή τους την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΝΔ. Αναφερόμενος στο πόθεν έσχες και συγκεκριμένα στον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον οποίο ζητείται να καταθέσει ολόκληρο το πόθεν έσχες του, είπε, ότι γίνεται διαρκώς λόγος για κιτρινισμό.

Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε εμφατικά ότι τα θετικά αποτελέσματα της ελληνικής Οικονομίας οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες της κυβέρνησης και στο γεγονός ότι κατάφερε να εισπράξει χρήματα από φοροδιαφυγή, από το γεγονός ότι εισπράχθηκαν χρήματα από ανθρώπους που ποτέ δεν είχαν αγγίξει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. «Το μεγάλο φαγοπότι σταμάτησε στη χώρα, για πρώτη φορά πλήρωσαν αυτοί που πλήρωναν, αυτό μας βοηθάει να ξεφύγουμε από τις παγίδες που μας στήνουν» είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας και τέλος τόνισε: «θα τα καταφέρουμε, θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση κρατώντας την όρθια».

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΡΩ

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το…

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.