Τσίπρας: Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι “εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για την ανθρωπότητα

Για μια "εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για την ανθρωπότητα και για την Ευρώπη" έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη στον ΑΝΤ1, που είναι αφιερωμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΝΩΠΙΟΣ ΕΝΩΠΙΩ 03.03.2022 3 1024x683 1

Πρόκειται για μια «εισβολή σε ευρωπαϊκή χώρα» που έχει «δραματικό» χαρακτήρα, καθώς, όπως είπε, έγινε από μια “πυρηνική δύναμη” που παίζει σημαντικό ρόλο στις “γεωπολιτικές παγκόσμιες” εξελίξεις, που είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον Αντ1.

“Επιλέγει μια ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ένα αιματοκύλισμα και κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο απώτερος στόχος”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ εξέφρασε “μεγάλη αγωνία” για τους Έλληνες ομογενείς.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει αν θα τερματιστεί γρήγορα, ωστόσο, σχολίασε πως οι “συνέπειες θα είναι δραματικές”.

“Μετά την 24η Φλεβάρη είναι σε έναν διαφορετικό κόσμο ανεξάρτητα ποια θα είναι η έκβασή του. Ξυπνήσαμε σ’ έναν κόσμο ξανά διπολικό και σ’ ένα κόσμο που θα βλέπουμε ένα σκληρό, ψυχρό πόλεμο”, τόνισε, εκφράζοντας την άποψη ότι από την “άλλη πλευρά” δε θα είναι μόνο η Ρωσία αλλά η Κίνα και ενδεχομένως η Ινδία, εκτιμώντας πως υπάρχει μια “μετατόπιση της γεωπολιτικής σκακιέρας” προς την Ανατολή”.

“Δεν είναι εύκολος δρόμος για τη Ρωσία”, σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , σημειώνοντας επίσης πως η Κίνα φαίνεται να είναι ο “μεγάλος εταίρος” στη συμμαχία αυτή καθώς και ότι τώρα “κερδίζει χρόνο και δυνατότητες”.

“Για την ΕΕ αυτή η εξέλιξη θα είναι εξαιρετικά δυσμενής και γεωπολιτικά και οικονομικά”, τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε επίσης μέγα λάθος του πρωθυπουργού την παροχή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και ανέφερε πως δεν έχουμε λόγο να εμπλακούμε στην πολεμική αντιπαράθεση.

 

“Μεγάλος εταίρος θα είναι η Κίνα και junior partner η Ρωσία”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάστηκε κατηγορηματικά καταγγελτικός απέναντι στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου, υπενθυμίζοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά- Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ- που βλέπουμε μια αναθεωρητική λογική αλλαγής συνόρων.

 

Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίστηκε κι εξαιρετικά ανήσυχος με την αναθεωρητική τακτική Ερντογάν: «Η Τουρκία αναβαθμίζει το ρόλο της στην περιοχή, δεν είναι απομονωμένη, είναι περισσότερο υπολογίσιμη στα μάτια των δυτικών συμμάχων. Το αξιοποιεί ο κ. Ερντογάν με την επιτήδεια ουδετερότητα για να έχει οφέλη και στη Δύση και στην Ανατολή. Ο κ. Ζελένσκι έπλεξε το εγκώμιο Ερντογάν για τα drones που έστειλε. Η Ελλάδα να έχει μια ξεκάθαρη θέση και για λόγους αρχής και γιατί είναι μια χώρα σε ιδιαίτερο γεωγραφικό μήκος και πλάτος του πλανήτη και στις κυρώσεις και στην ενταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Μέγα λάθος η επιπολαιότητα αποστολής πολεμικού υλικού κι όχι ανθρωπιστική βοήθεια. Να συναντηθεί τώρα ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Ερντογάν. Να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας. Το ίδιο έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κι ο Ανδρέας Παπανδρέου. Εξοπλισμούς κάνεις για να μη φτάσεις σε θερμό επεισόδιο. Κόκκινη γραμμή η αποστρατιωτικοποίηση και οι γκρίζες ζώνες που θέτει η Τουρκία. Έπρεπε να είχαμε θέσει ως όρο την πρόοδο της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ την παραπομπή στη Χάγη για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Όσο περνά ο καιρός η κατάσταση θα είναι χειρότερη με Τουρκία. Υπερψηφίσαμε τα 18 Ραφάλ, τις φρεγάτες Μπελαρά. Δεν θέτω δίλημμα “κανόνια ή βούτυρο”. Ενίσχυση, αλλά με σύνεση για να μην βρεθούμε ξανά σε συνθήκες δημοσιονομικής εκτροπής. Αυτοσκοπός η προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Το μέσο δεν είναι μόνο οι εξοπλισμοί. Είναι και η διπλωματία, η οικονομία, η ενεργειακή αυτάρκεια».

 

 

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό