Τσίπρας: "Να φερθεί ως υπεύθυνος Πρωθυπουργός ο Σαμαράς"

«Η εκχώρηση της ΔΕΗ αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και όχι ευρωπαϊκή υποχρέωση». Αυτό δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του…

tsi eco

«Η εκχώρηση της ΔΕΗ αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και όχι ευρωπαϊκή υποχρέωση». Αυτό δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του Economist προσθέτοντας ότι «εναπόκειται στην Ελλάδα να αποφασίσει το πλαίσιο για τη διανομή ενέργειας στο εσωτερικό».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «η εκχώρηση της ΔΕΗ αποτελεί προϊόν επιβολής μέσω των δανειστών και των εγχώριων συμφερόντων αλλά δεν είναι προαπαιτούμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο θέμα της ΔΕΗ επισημαίνοντας ότι «στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές δημόσιες εταιρείες που έχουν διατηρήσει υπό τον έλεγχό τους τη διανομή της ενέργειας και τα δίκτυα».

«Καλώ τον κ. Σαμαρά να συμπεριφερθεί ως ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός και να ανοίξει το δρόμο στη διαβούλευση και να δώσει χώρο στη δημοκρατία», είπε. Επίσης, ο κ. Τσίπρας ζήτησε να συζητηθούν τα αιτήματα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα της ΔΕΗ.

Γενικότερα για τις ιδιωτικοποιήσεις, είπε ότι «είναι παράλογο να λέει κάποιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τους δημόσιους οργανισμούς να μείνουν έτσι για να συνεχίσουν να λειτουργούν με το μοντέλο που εφάρμοσαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης τις τελευταίες δεκαετίες». «Ο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Τσίπρας, «αντιτίθεται, τόσο στις ιδιωτικοποιήσεις, όσο και στο σημερινό status quo. Επιδιώκουμε, πρόσθεσε, τη συνολική μεταρρύθμιση των δημόσιων οργανισμών και θέλουμε να εξασφαλίζουν το δικαίωμα στα δημόσια αγαθά. Αντίθετα με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει λειτουργικές και αποτελεσματικές δημόσιες εταιρείες κοινής ωφέλειας», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε αναγκαία τη δημοσιονομική προσπάθεια αλλά με δίκαιη κατανομή των βαρών. Εκτίμησε ότι «βιώνουμε την τελευταία φάση αποσύνθεσης του πολιτικού συστήματος» και επισήμανε την ανάγκη ανατροπής του μνημονιακού καθεστώτος. «Να απεντάξουμε από τα μνημόνια την Ελλάδα και να την επανεντάξουμε ως ισότιμο μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πηγή: capital.gr

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…