Τσίπρας: Μηνύουν τους εισαγγελείς για να εξαιρεθούν και να μην διερευνηθεί το σκάνδαλο

Σε ήπιους τόνους ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες για τη ψηφοφορία συγκρότησης ή μη Προανακριτικής Επιτροπής, ζήτησε από τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας να υπερψηφίσουν το «μοναδικό ορθό και έντιμο δρόμο» προκειμένου να δοθεί το αντίστοιχο κοινωνικό μήνυμα με τη διερεύνηση του Novartis - Gate.

5a8dedfa1dc524c1448b4599

του Άγγελου Προβολισιάνου

Πριν εισέλθει στα καθέκαστα, ο κ. Τσίπρας εξέθεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ισχυρίστηκε στην Ολομέλεια πως η τοξικότητα στο πολιτικό σκηνικό με αφορμή τη σκευωρία της υπόθεσης Novartis, έχει επιπτώσεις και στην οικονομία. Ωστόσο, για κακή τύχη του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως ο οίκος Moody’s αναβάθμισε κατά δύο μονάδες την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. 

Ως προς τα επίδικα, ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του επισήμανε πως ενώ όλες οι πτέρυγες της Βουλής συνηγορούν στη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, ακόμα αιωρείται το ερώτημα από συγκεκριμένα κόμματα αν πρόκειται περί σκευωρίας ή σκανδάλου. «Υπήρξε συστηματική υπερτιμολόγηση; Εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης; Και ειδικά για τη Novartis υπήρξε συστηματική παρέμβαση για να προωθηθούν σκευάσματά της στην αγορά;», ήταν κάποια από τα αλλεπάλληλα ερωτήματα του κ. Τσίπρα, στα οποία πρόσθεσε και τα εξής: «Υπάρχει κάποιος που να αμφισβητεί τις αδιαφανείς πρακτικές της εταιρίας; Το μανιπουλάρισμα της τιμής του φαρμάκου; Υπήρξε ή δεν υπήρξε ξέπλυμα χρήματος μέσα από συνέδρια και αμφιβόλου πιστότητας ΜΜΕ;».

«Σκάνδαλο Novartis υπάρχει είπε ο κ. Μητσοτάκης… Ρωτάω πώς έγινε κύριοι συνάδελφοι. Φύτρωσε; Ήταν ένα φυσικό φαινόμενο; Ποιοι έφταιξαν;» συνέχισε σε αντίστοιχο ύφος ο πρωθυπουργός και στρεφόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ διερωτήθηκε αν για το εν λόγω σκάνδαλο υπάρχει πολιτική ευθύνη. «Με δυο λόγια όσοι κυβερνάγατε όλα αυτά τα χρόνια, δεν παίρνατε χαμπάρι τίποτα; Κάτω από τη μύτη των υπηρεσιών συνέβαιναν όλα αυτά; Δεν μιλάμε για μικροποσά. Μιλάμε για ποσά που επηρέασαν ευθέως τη δημοσιονομική πορεία της χώρας» τόνισε και επέκρινε την στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αποδείχτηκε κατώτερος των προσδοκιών. «Είχατε την ευκαιρία να κάνετε μια υπέρβαση κ. Μητσοτάκη που αναλογεί σε ηγέτες μεγαλύτερου διαμετρήματος και βεληνεκούς. Να αναλάβετε τουλάχιστον την πολιτική ευθύνη. Όχι, μόνο δεν το πράξατε, αλλά αντ΄ αυτού υιοθετήσατε τη διχαστική και βλακώδη θεωρεία σκευωρίας» υποστήριξε. Επ’ αυτού, υπενθύμισε πως οι Ανδρέας Παπανδρέου και Κώστας Καραμανλής με «παρρησία και σθένος» ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη, ο πρώτος για το σκάνδαλο Κοσκωτά και ο δεύτερος για αυτό του Βατοπεδίου. «Σας καλώ να συγκρίνετε αυτήν την πολιτική τοποθέτηση με τη σημερινή σας στάση» είπε προς τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Αναφορικά με τις τοποθετήσεις των εμπλεκόμενων Σαμαρά – Βενιζέλου, σχολίασε πως «ειδικά η σημερινή παρουσία και των δύο αρχηγών των κομμάτων εκείνη την κρίσιμη περίοδο της συγκυβέρνησης, θυμίζει την δραματική περίοδο της λεηλασίας και της μεγάλης ύβρις απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία». «Το χειρότερο δε ότι εμφανίσθηκαν και οι δυο έτοιμοι να πάρουν εκδίκηση» εκτίμησε. «Εμείς μηνύσεις και απειλές δεν λογαριάζουμε» ξεκαθάρισε σχετικά με τη μήνυση του Αντώνη Σαμαρά εναντίον του και αποκάλυψε πως ουσιαστικά η κίνηση αυτή του πρώην πρωθυπουργού έγινε με απώτερο σκοπό να εξαιρεθούν οι εισαγγελείς Διαφθοράς που έχουν αναλάβει την υπόθεση. «Γιατί ξέρετε πέρα από το αστείο της υπόθεσης -περί διεθνούς σκευωρίας- που αφορά τη μήνυση σε έντιμους εισαγγελικούς λειτουργούς, υπάρχει και κάτι πρωτοφανές. Μηνύουν τους εισαγγελείς Διαφθοράς για να εμποδίσουν τη δικαστική διερεύνηση. Θέλουν να εξαιρεθούν για να μην προχωρήσει η υπόθεση» εξήγησε.

«Σήμερα, σας καλώ να πράξετε το μοναδικό ορθό και έντιμο δρόμο να υπερψηφίσετε τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης» τόνισε για να συμπληρώσει ότι μόνο έτσι θα δοθεί το μήνυμα στους πολίτες πως δεν θα θαφτεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της σύγχρονης ιστορίας της χώρας. Και κατέληξε λέγοντας: «Το οφείλουμε στα παιδιά μας για να μπορούμε αύριο να τα κοιτάξουμε στα μάτια».

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

καπερναρος

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

«Η Αστυνομία δέχεται συνεχώς επιθέσεις στα γήπεδα, αλλά πάντα περνούσαν στο ντούκου», παραδέχτηκε ο πρόεδρος…