Τσίπρας: Μέσα σε τρεις μήνες σπρώξατε την οικονομία στον κατήφορο της ύφεσης

Ολομέτωπη επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της βουλής στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», εξαπολύοντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην οικονομική διαχείριση της πανδημίας, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να φέρει στη βουλή τα στοιχεία για το δημόσιο χρήμα που διατέθηκε σε ΜΜΕ και τα ονόματα αυτών.  

tsipras2 1

Για μία επίπλαστη εικόνα που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του επί της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό, με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία», στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καλώντας τον πρωθυπουργό να αλλάξει στρατηγική, έστω και την ύστατη στιγμή.

«Να στηρίξετε την οικονομία, τις επιχειρήσεις, την εργασία, για να μην ξαναβρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να δούμε όσα καταφέραμε σε πέντε χρόνια να χάνονται σε πέντε μήνες», τόνισε. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «παρουσίασε μια εικόνα που δεν αντιστοιχεί στην εικόνα που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων».

Όπως σημείωσε, «είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσετε να αποδομήσετε τα στοιχεία και τους αριθμούς προσπαθώντας να παραπέμψετε σε κάποια άλλα στοιχεία και αριθμούς που δε βγάζουν συμπέρασμα. Διότι το μόνο στο οποίο αναφερθήκατε για να παρουσιάσατε την εικόνα ότι δήθεν τα πήγατε εξαιρετικά καλά προ κορονοϊού ήταν ο δείκτης PMI και το γεγονός ότι η χώρα χάρη στην αξιοπιστία που έχτισε 4,5 χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση, χάρης στο γεγονός ότι έχει ρυθμισμένο χρέος, χάρη στο γεγονός ότι είναι έξω από τα μνημόνια, χάρη στο γεγονός ότι έχει 37 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, έχει πρόσβαση στις αγορές».

«Μη λαμβάνετε πάρα πολύ σοβαρά υπόψιν μόνο αυτό το στοιχείο» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Υπήρξαν και άλλες κυβερνήσεις αντίστοιχης ιδεολογίας με τη δικιά σας, χαρακτηριστικό παράδειγμα η προηγούμενη κυβέρνηση της Αργεντινής που όταν ανέβηκε στην εξουσία υπήρξε ένας χαμός, αλαλαγμός όλων των χρηματαγορών και μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο έφερε τα ίδια αποτελέσματα με εσάς, ύφεση. Μέσα σε πολύ λιγότερο κόσμο όλοι αυτοί που πανηγύριζαν, τον έδιωξαν ξανά εκτός αγορών» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν μπορείτε να απαντήσετε για την ουσία, χρησιμοποιείτε τα λεγόμενα Greek statistics, εσείς τα έχετε εφεύρει επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση σημείωσε ότι «αργά ή γρήγορα θα βρεθείτε σε μία διαπραγμάτευση, την ώρα που θα έχουμε βαθιά ύφεση για το πόσο μεγάλο θα είναι το ποσοστό του ΑΕΠ των δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας που θα ξαναφέρετε στον ελληνικό λαό – γιατί αυτή είναι η δική σας παρακαταθήκη και συνήθεια – τον Απρίλιο του 2021 όταν θα συζητάτε για μεσοπρόθεσμο ή τον Δεκέμβριο του 2020 όταν θα συζητάτε τον προϋπολογισμό. Αυτή είναι η εικόνα, γιατί την ωραιοποιείτε;»

«Εκτός αν έχετε στόχο να δραπετεύσετε, να διαφύγετε όπως σας πιέζουν όλοι γύρω σας στο Μαξίμου να πάτε σε εκλογές πριν έρθουν τα μαντάτα και για τα μέτρα και για την ύφεση και για τα λουκέτα και για την ανεργία, να διαφύγετε. Πηγαίνετε να δείτε τι έχετε να πάθετε. Όλοι αυτοί που σας υποστηρίζουν σήμερα διότι είστε ο Μωυσής και μας σώσατε από την πανδημία, μόλις κάνετε αυτό το απονενοημένο διάβημα θα δείτε τις δημοσκοπήσεις, τους δείκτες των αγορών και θα δείτε και ποια θα είναι η απάντηση του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκ νέου από τον πρωθυπουργό να φέρει στη Βουλή τα στοιχεία για το πόσα χρήματα δόθηκαν, σε ποια ΜΜΕ και με ποια κριτήρια, καθώς, όπως είπε, «είναι δημόσιο χρήμα, δεν είναι δικά σας λεφτά». Όπως πρόσθεσε, μη δημοσιοποιώντας αυτά τα στοιχεία «καταργείτε τη Διαύγεια», έναν νόμο που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί κατάκτηση. «Όσο κι αν προσπαθείτε να κρύψετε την πραγματικότητα πίσω από ΜΜΕ που διαμορφώνουν μια επίπλαστη εικόνα δεν αρκεί γιατί η πραγματικότητα είναι πεισματάρα», υπογράμμισε.

Ρίξατε ξανά το καράβι σε ξέρες πολύ πριν το κορονοϊό

«Ρίξατε ξανά, πριν έρθει η πανδημία, το καράβι σε ξέρα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την αντιπαράθεση που είχαν στη Βουλή στην «ώρα του πρωθυπουργού». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να δημοσιοποιηθεί η λίστα με τα χρήματα που έδωσε ο κ. Πέτσας «σε κουμπάρους και παρακούμπαρους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέκοψε τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι δεν υπάρχουν τα λεφτά που χρειάζονται και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του απάντησε: «λεφτόδεντρα πάλι;» «Σας παραδώσαμε την οικονομία με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8% για το 2019. Και εσείς, αντί, έστω να τον διατηρήσετε καταφέρατε να τον μειώσετε στο 1,9%. Πολύ πιο κάτω από τις προσδοκίες που είχατε καλλιεργήσει αλλά πιο κάτω και από τις προβλέψεις διεθνών οργανισμών. Καταφέρατε, το τέταρτο τρίμηνο του 2019, να πετύχετε τη χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό που καταφέρατε τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης, πολύ πριν έρθει ο κορονοϊός είναι μοναδικό. Σας αξίζουν συγχαρητήρια», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «μέσα σε τρεις μόλις μήνες, από τον Οκτώβριο του 2019, η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να βγάλει την οικονομία από τις ράγες της ανάπτυξης και να την σπρώξει στον κατήφορο της ύφεσης. Παραλάβατε μια οικονομία που έτρεχε τον Ιούλη με 2,8. Σταθερά αναπτυσσόμενη για 12 συνεχόμενα τρίμηνα. Με αύξηση των νέων θέσεων εργασίας και μείωση της ανεργίας. Και με ταμειακό απόθεμα το οποίο, στην άγνοιά σας, εσείς χλευάσατε, αλλά τώρα επιτρέπει στη χώρα τη διαχείριση της κρίσης με ευνοϊκούς όρους. Και καταφέρατε να την οδηγήσετε στην ύφεση από τον Οκτώβρη του 2019».

«Η κυβέρνηση «πέτυχε μια επενδυτική τρύπα στο νερό. Ακόμη περιμένουμε τις μπουλντόζες να βρουν το δρόμο προς το Ελληνικό. Δημαγωγήσατε σε λόγια υπέρ της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και πλειοδοτήσατε σε πράξεις υπέρ των μεγάλων εισοδημάτων και της επιχειρηματικής ολιγαρχίας», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Από Σεπτέμβρη θα αρχίσει το μαύρο κλάμα χιλιάδων εργαζόμενων που δεν θα μπορούν να τους κρατήσουν οι επιχειρήσεις», προειδοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας και επέκρινε τη μείωση μισθών που επέβαλε η κυβέρνηση στον ιδιωτικό τομέα. «Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ της κυβέρνησης προβλέπει μείωση 20% του μισθού σε εργαζόμενους που μπαίνουν σε εκ περιτροπής εργασία καθώς το δημόσιο καλύπτει μόνο ένα μέρος της απώλειας του μισθού του εργαζόμενου την ίδια στιγμή που επιτρέπει στην ίδια επιχείρηση που επωφελείται από το κράτος να απολύσει άλλους εργαζόμενους που δεν μπαίνουν σε εκ περιτροπής εργασία», είπε.

Σχετικά με τη στήριξη των επιχειρήσεων ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων αποκλείεται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία διότι έχετε βάλει μπροστά τις τράπεζες». Ζήτησε μάλιστα να γίνει αποδεκτή η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ προκειμένου να τεθούν σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής τα προβλήματα.

«Η ιστορία με το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ και την επιστρεπτέα προκαταβολή είναι χαρακτηριστική. Στο πρώτο έχουν μπει μόλις 2 χιλιάδες επιχειρήσεις και στο δεύτερο μόνο 53.000. Όταν ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων της χώρας φτάνει τις 750.000», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «γιατί αποκλείεται η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων από τα εργαλεία της Πολιτείας; Διότι βάλατε τις τράπεζες ως φίλτρο μεταξύ Πολιτείας και επιχειρήσεων. Και οι τράπεζες λειτουργούν με κριτήρια τα οποία αφορούν καιρούς «ομαλότητας». Όχι κρίσης. Η ρευστότητα, κυρίες και κύριοι, δεν φτάνει σε όσους την έχουν ανάγκη».

«Υπάρχουν κεφάλαια που ενθυλακώνουν οι τράπεζες και τα διοχετεύουν στη συνέχεια στο πελατειακό τους «φιλέτο». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα στοχευμένα προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΕΚΤ, μέσω των οποίων οι τράπεζες πήραν 16 δισ. ευρώ (με αρνητικό επιτόκιο) και από αυτά διοχέτευσαν στην αγορά μόλις 4,3 δισ. Που πήγαν τα λεφτά αυτά; Τα 3,5 δισ. από τα 4,3 πήγαν στο πελατειακό τους «φιλέτο»», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να σχεδιαστεί ένα «σοβαρό δίχτυ προστασίας». «Γιατί δεν υιοθετείτε τις προτάσεις μας; Στα δημόσια ταμεία λεφτά έχουμε. Η πρόταση της Κομισιόν έρχεται να καλύψει τους όποιους φόβους. Άρα γιατί;», ρώτησε και εξήγησε πως «η μόνη απάντηση είναι ότι έχετε αποφασίσει να αντιμετωπίσετε τη κρίση ως ευκαιρία για μια μεγάλη και βαθιά αναδιάρθρωση στην αγορά εργασίας και στην αγορά εν γένει. Ο θάνατος του εμποράκου, θα έλεγε κανείς παλιά. Ο θάνατος ενός δυναμικού τμήματος της οικονομίας θα πω εγώ σήμερα».

Survivor: Το ριάλιτι του ΣΚΑΪ έκανε τηλεοπτικό προϊόν τους τραμπουκισμούς σε γυναίκα – «Θα της χώσω κάνα χαστούκι» (video)

Survivor

Survivor: Το ριάλιτι του ΣΚΑΪ έκανε τηλεοπτικό προϊόν τους τραμπουκισμούς σε γυναίκα – «Θα της χώσω κάνα χαστούκι» (video)

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη στη Σταυρούλα για αυτό που είπα για τη σφαλιάρα. Αλλά όταν…

Ξύλο στη Βουλή: Ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών, Φλώρος, γρονθοκόπησε βουλευτή της Ελληνικής Λύσης (Εικόνες)

6200555

Ξύλο στη Βουλή: Ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών, Φλώρος, γρονθοκόπησε βουλευτή της Ελληνικής Λύσης (Εικόνες)

Στις ίδιες φωτογραφίες φαίνεται να έχει καταγραφεί και η στιγμή της ακινητοποίησης του βουλευτή Φλώρου…

«Μας ψεκάζουν με κουρκουμά» – Οι επικές αντιδράσεις στα social media μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Σκόνη 1

«Μας ψεκάζουν με κουρκουμά» – Οι επικές αντιδράσεις στα social media μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Για την πρωτοφανή σκόνη που είδαμε στη χώρα μας πήραν θέση οι χρήστες του Twitter