Τσίπρας: Με έναν νόμο θα καταργήσουμε τη δυνατότητα να κάνει ό,τι θέλει ο πρωθυπουργός, όπως ο Μητσοτάκης

Την επιθυμία -και τη βεβαιότητά του- ότι μπορει το πρώτο και το τρίτο κόμμα να κάνουν κυβέρνηση από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

1100 2f357a1b a51a 4994 9948 796244f3ced4

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, το απόγευμα της Πέμπτης στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, εξαπολύοντας παράλληλα σφοδρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Το πρώτο κόμμα που θα έρθει στις εκλογές θα είναι αυτό που μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Γι’ αυτό ζητάμε την ψήφο του ελληνικού λαού, να κάνουμε πράξη την επιθυμία των πολλών, την αλλαγή» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας

Mάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε τα πυρά του για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί το πρωθυπουργικό αεροπλάνο για τις μετακινήσεις του για την προεκλογική του εκστρατεία. «Με έναν νόμο θα καταργήσουμε τη δυνατότητα να κάνει ό,τι θέλει ο πρωθυπουργός. Να παίρνει το κρατικό αεροπλάνο και να κάνει προεκλογική εκστρατεία. Πήγε σε Καβάλα, Κέρκυρα, σήμερα σε Κεφαλλονιά, με λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Σε ερώτηση για τις αρνητικές αντιδράσεις των προοδευτικών κομμάτων για το ενδεχόμενο συνεργασίας πάνω στο Συμβόλαιο Αλλαγής που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολίασε πως οι εκλογές αποτελούν μια «ανταγωνιστική διαδικασία» και πως είναι λογικό προεκλογικά να υπάρχει «ανταγωνιστική σχέση», αφού στοχεύουν στους ίδιος ψηφοφόρους. Ωστόσο, είπε, πρέπει να περιμένουμε την «ετυμηγορία» του ελληνικού λαού, η οποία θα διαμορφώσει τους «συσχετισμούς δύναμης».

«Μη λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο»

«Μη λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο» σημείωσε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την ψήφο του λαού στις εκλογές. «Όπως δείχνουν τα πράγματα, το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα είναι σε θέση να κάνει κυβέρνηση. Γι’ αυτό ζητάμε την ψήφο του ελληνικού λαού, να κάνουμε πράξη την επιθυμία των πολλών, την αλλαγή» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.,  τονίζοντας ότι διεκδικεί την “ισχυρότερη δυνατή εντολή” προκειμένου να σχηματιστεί μια “κυβέρνηση μακράς πνοής”, καθώς όπως είπε, μια “κυβέρνηση ανοχής του 3% δε θα είναι σταθερή”, αλλά “ευεπίφορη σε πιέσεις”.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για τον Γιάννη Βαρουφάκη και το ενδεχόμενο συνεργασίας ανέφερε: «Οι προσωπικές μας σχέσεις δεν είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο από το ’15. Είμαστε ευγενείς ανταλλάσσουμε μια καλημέρα, αλλά με τον άνθρωπο που ηχογραφούσε τις συνομιλίες μας και την ώρα που εμείς δεινοπαθούσαμε να σώσουμε τη χώρα αυτός κοίταζε να βγάλει ένα βιβλίο και μια ταινία για να κάνει ήρωα τον εαυτό του και να κρεμάσει τους τότε συντρόφους του ως προδότες, δεν μπορεί να υπάρξει μια σχέση εμπιστοσύνης», είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε: «Εμείς θέλουμε να απευθυνθούμε θεσμικά σε όλα τα κόμματα, αλλά απευθυνθήκαμε με 11 συγκεκριμένες προτάσεις, με 11 όρους. Δε συζητάμε, όχι απλά δεν διαπραγματευόμαστε τέτοια σχέδια που αφορούν μια εμμονή, την οποία η χώρα την έχει ξεπεράσει».

Όσον αφορά την επιμονή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής είπε πως «ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπορεί να διεκδικεί να οικειοποιηθεί το δικαίωμα του ελληνικού λαού να εκλέγει αυτόν που θα τον κυβερνήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια”, ενώ υπενθύμισε πως “όποτε είχαμε πρωθυπουργό που δεν ήταν εκλεγμένος, δεν είχαμε καλά αποτελέσματα».

«Ο Ανδρέας ανήκει στην Ιστορία»

Απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη, που τον χαρακτήρισε «τυμβωρύχο του Ανδρέα Παπανδρέου», ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να καταλάβει «δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα», ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου «ανήκει στην Ιστορία» και πως αντί να μένει στις εντυπώσεις, πρέπει να απαντήσει με ποια σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμφωνεί και με ποια όχι.

Για το Κόμμα Κασιδιάρη

Στην ερώτηση αν ισχύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 προσπαθούν να ψαρέψουν τους ψηφοφόρους του Ηλία Κασιδιάρη, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση με την πρακτική, φρόντισε να αποκλείσει από τις εκλογές όλα τα δεξιά κόμματα που «δεν έχουν δηλώσει πίστη».

Και επανέλαβε ότι το αποτέλεσμα φανερώνει «τι ακριβώς κατήγγειλε ο πρόεδρος του τμήματος του Αρείου Πάγου που παραιτήθηκε λίγο πριν το Πάσχα», σημειώνοντας ότι κατήγγειλε «μεθοδεύσεις», ότι δέχθηκε πιέσεις από τον Γιώργο Γεραπετρίτη, με την υπόσχεση ότι θα τον κάνουν επικεφαλής ανεξάρτητης αρχής.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Στις ερωτήσεις που αφορούσαν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και την κοστολόγησή του, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «η κοστολόγηση της Νέας Δημοκρατίας για το πρόγραμμά μας έχει αυξομειώσεις. Θα πρέπει να σοβαρευτούμε. Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο».

Και επιτιθέμενος στην κυβέρνηση, θύμισε ότι «η μεσαία τάξη ζει με κουπόνια, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως θα τη στηρίξει», και πρόσθεσε ότι ασφαλώς «οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν κέρδος, αλλά πρέπει να ορίσουμε ένα εύλογο ποσοστό κέρδους», τονίζοντας τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων την ώρα που οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς.

Και πρόσθεσε αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πολλές φορές ότι δεν κυβέρνησε μόνος του, αλλά μαζί με την τρόικα.

«Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Ξέρουμε τι γίνεται με το χρέος, δεν είμαστε χθεσινοί. Ο κ. Μητσοτάκης αύξησε και το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος. Σημασία έχει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρεοκόπησε τη χώρα. Η Νέα Δημοκρατία το έκανε. Πάει πολύ να μας εγκαλεί ο κ. Μητσοτάκης να μας εγκαλεί ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα δημόσια οικονομικά, ενώ είναι καθ’ έξιν μπαταχτσής», είπε.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα