Newsroom

Newsroom

O Τσίπρας έβαλε το δίλημμα των εκλογών: Ξεμπερδεύουμε με το παλιό ή το αφήνουμε να επιστρέψει;

Τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ 2015. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε τη συμφωνία με τους δανειστές συγκρίνοντάς τη με τα δύο προηγούμενα μνημόνια και τόνισε πως το δίλημμα των εκλογών είναι ποιός θα δώσει τις μάχες εντός κι εκτός μνημονίου: Το παλιό πολιτικό σύστημα με τα βαρίδια του ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για τις προθέσεις του σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία, ο Αλέξης Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών και τόνισε πως όσο πιο δυνατή η εντολή του λαού στο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο λιγότερα περιθώρια θα έχουν οι εκπρόσωποι άλλων κομμάτων να βάλουν όρους και προϋποθέσεις διακυβέρνησης.

2360295

Τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ 2015. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε τη συμφωνία με τους δανειστές συγκρίνοντάς τη με τα δύο προηγούμενα μνημόνια και τόνισε πως το δίλημμα των εκλογών είναι ποιός θα δώσει τις μάχες εντός κι εκτός μνημονίου: Το παλιό πολιτικό σύστημα με τα βαρίδια του ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για τις προθέσεις του σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία, ο Αλέξης Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών και τόνισε πως όσο πιο δυνατή η εντολή του λαού στο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο λιγότερα περιθώρια θα έχουν οι εκπρόσωποι άλλων κομμάτων να βάλουν όρους και προϋποθέσεις διακυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμές κατά του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, λέγοντας πως ο πρόεδρος της ΝΔ πρέπει να ζητήσει συγνώμη από τον ελληνικό λαό για όσα έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια η ΝΔ και όχι από τον ίδιο για τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε. «Ο κ. Μεϊμαράκης πρέπει να ζητήσει συγνώμη γιατί όταν εμείς δίναμε τη μάχη, μας έλεγε ότι κωλυσιεργείτε. Θα έπρεπε να εξηγήσει στο λαό αν θα συνεχίσει να τον κοροϊδεύει ή όχι, γιατί είναι οξύμωρο να ζητάει συνεργασία από έναν ¨ψευτράκ層 είπε.

Δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα με όσα έγιναν τα προηγούμενα 40 χρόνια

Σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες που ενδέχεται να προκύψουν, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «έχει αποδειχτεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεργαστεί με κόμματα που έχουν εντελώς διαφορετική ιδεολογική βάση», ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία, η οποία εκπροσωπεί το παλιό, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι τεχνητό το δίλημμα για μετεκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ. Δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα με όσα έγιναν τα προηγούμενα 40 χρόνια» είπε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές με τη ΝΔ.

«Οι παλιές πολιτικές πρακτικές καθήλωσαν τη χώρα. Ποιος μπορεί να πει ότι ευθύνεται η 7μηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα δεινά της χώρας, σε σχέση με το δικομματικό σύστημα που είχε εδραιωθεί 40 χρόνια;» διερωτήθηκε και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «κάποιοι θα προσπαθήσουν να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κομμάτι του παλιού, αλλά ο λαός δεν θα τους κάνει τη χάρη».

Τα “μαχητά” σημεία της συμφωνίας

Εκτεταμένη αναφορά στα «ανοιχτά» θέματα της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου έκανε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας τέσσερα σημεία. «Θα τηρήσουμε τη συμφωνία, προσπαθώντας να δώσουμε μάχη για τα ανοιχτά θέματα» υπογράμμισε, θέτοντας ως πρώτο σημείο το ζήτημα του χρέους. «Η ΝΔ έλεγε ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Εμείς, δώσαμε μάχη και πετύχαμε τη διαπραγμάτευση για την απομείωση του χρέος, όπου είναι σίγουρο ότι θα γίνει» τόνισε

Το δεύτερο αφορούσε τα κόκκινα δάνεια, αναφέροντας πως «ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα υπάρχει κανένας πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας». Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στις εργασιακές σχέσεις, επισημαίνοντας πως «καταφέραμε να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να καταργήσουμε τις μαζικές απολύσεις».

Το τέταρτο σημείο που έθεσε ο πρώην πρωθυπουργός για τη συμφωνία, αφορούσε την κατάργηση της επιτροπείας, κάτι που πρέπει να γίνει μέσω μεταρρυθμίσεων, όπως είπε ο ίδιος. «Έτσι θα ξεφύγουμε από το δρόμο των μνημονίων. Ο δρόμος της δραχμής δεν είναι δρόμος εξόδου από την κρίση» σχολίασε.

Όσον αφορά τις τηλεοπτικές άδειες έκανε λόγο για μία μεγάλη τομή που είναι υπό διαβούλευση, αφού «πρέπει να γίνει με διάλογο και με κοινωνική συναίνεση για να σπάσει αυτός ο θύλακας της διαπλοκής», ενώ συμπλήρωσε ότι τα Μέσα είναι η κορυφή του τριγώνου της διαπλοκής, το οποίο συναποτελείται από το παλαιοκομματικό σύστημα και τις τράπεζες.

«Η κυβέρνηση κατάφερε στην πράξη να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής, βάζοντας κανόνες», ενώ κατέληξε λέγοντας πως «αν ο λαός μας δώσει την εντολή, αυτό θα γίνει και νόμος του κράτους».

Οι σχέσεις με τη Ρωσία

Ερωτώμενος σχετικά με τη μη παροχή βοήθειας από τη Ρωσία, ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στην ανάγκη επανεκκίνησης των ελληνορωσικών σχέσεων στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Τόνισε πως όπως η Γερμανία κι η Τουρκία, έτσι κι η Ελλάδα έχει δικαίωμα να έχει στο έδαφός της έναν αγωγό σε συνεργασία με τη Ρωσία. “Δεν πήγα ποτέ στη Ρωσία να ζητήσω λεφτά” είπε, “εμπορικές σχέσεις προσπάθησα να κλείσω”. Αφήνοντας μάλιστα σαφείς αιχμές προς τη Λαϊκή Ενότητα, είπε: “κάποιοι άλλοι που είχαν αυταπάτες που νόμιζαν πως η Ρωσία είναι συνέχιση της ΕΣΣΔ”.

Σε ερώτηση για την κατηγορία που προσπάπτει στο ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία, ότι χρέωσε τη χώρα με 90 δισ. ευρώ, χαρακτήρισε το ποσό “αστείο”. Εξήγησε πως με την αλλαγή του επιτοκίου για μια σειρά από ομόλογα που λήγουν εξοικονομούνται πόροι, διασφαλίζεται η χρηματοδότηση της χώρας για τα επόμενα τρία χρόνια και θορακίζεται το τραπεζικό σύστημα. Για το τελευταίο, παραδέχτηκε ότι τα capital controls αύξησαν τις ανάγκες του τραπεζικού συστήματος.

Περί χαμηλής συσπέιρωσης

Στην πολιτική ερώτηση αν μεγαλύτερος εχθρός του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Νέα Δημοκρατία ή ο ίδιος του εαυτός λόγω της χαμηλής συσπείρωσης, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως αυτό είναι “πλεονέκτημα”. Εξήγησε πως η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας έχει εξαντλήσει τα όρια αύξησής της ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλο περιθώριο μέχρι τις εκλογές.

Ο πρώην πρωθυπουργός αμφισβήτησε ανοιχτά αν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιθυμεί να γίνει πρωθυπουργός. Αναρωτήθηκε μάλιστα πώς αφού πρόκειται για ντέρμπι, γιατί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον ίδιο τον Τσίπρα. “Κανένας άλλος δε θέλει να κερδίσει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα” είπε. 

Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως δεν προτάσσει το πρόγραμμά της αλλά επιμένει να συγκρίνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του Γενάρη και τώρα.  “Απουσιάζει η Νέα Δημοκρατία” είπε. “Πιστεψαμε στο ντόμινο πολιτικών αλλαγών στην Ευρώπη και διαψευστήκαμε” παραδέχτηκε αλλά υπογράμμισε πως η κυβέρνησή του εφάρμοσε μια σειρά από μέτρα που βρίσκονταν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση κι οι 100 δόσεις. “Γιατί δεν τα έκαναν οι προηγούμενοι που τώρα θέλουν να γυρίσουν;” αναρωτήθηκε κι είπε πως “οι διαφορές είναι απολύτως ορατές”.

Για την απονομή της Δικαιοσύνης

Σε ερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης που αποτελεί μεταξύ άλλων τροχοπέδη και στην ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια από τις σημαντικότερες παθογένειες. Η κατεύθυνση του νέου κώδικα και της επιτάχυνσης είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να δώσουμε μέσα και έμψυχο δυναμικό στην δικαιοσύνη. Πρέπει να επιταχυνθεί ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης για να είναι η πολιτεία μια πολιτεία ισονομίας. Εκτός του χρόνου απονομής είναι και οι εξαρτήσεις από την κεντρική εξουσία».

Στο σημείο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τους τελευταίους έξι μήνες άνοιξαν και έφτασαν στην δικαιοσύνη χρονίζουσες υποθέσεις αναρωτώμενος παράλληλα: «Γιατί δεν έγινε το προηγούμενο διάστημα τίποτα για τις λίστες; Ποιες πιέσεις ασκήθηκαν στη δικαιοσύνη; Τι έγινε και άνοιξαν αυτές οι υποθέσεις τους τελευταίους 6 μήνες; Μήπως κάποιοι στις λίστες ήταν υψηλά ιστάμενοι σε πολιτικές λίστες;»

Για μετεκλογικές κυβερνητικές συνεργασίες

Πως η χώρα θα κυβερνηθεί ακόμα και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγει πρώτο κόμμα, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται κανείς να θέσει «όρους και προϋποθέσεις στο πρόγραμμα του κόμματος». Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, δεν πρόκειται ο ΣΥΡΙΖΑ να ταυτιστεί με το παλιό. Αυτό άλλωστε, όπως είπε, αποτελεί και το δίλλημα των εκλογών.

«Εάν ο λαός θέλει να επιλέξει την παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος και την επιστροφή του χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίζει να υπερασπίζεται όσα υποστηρίζει υπέρ του ελληνικού λαού μέχρι τώρα», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

“Συγκρίνοντας” τη συμφωνία

Αναφερόμενος και στα τρία μνημόνια της χώρας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι κανένας άλλος δεν θα έφερνε τη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ. «Ποιος άλλος θα έφερνε καλύτερη συμφωνία;», διερωτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Ο Θεοδωρακης με πίεζε να φέρω ό,τι ναναι για να υπογράψουμε», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι ο μόνος τρόπος για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια είναι η γρήγορη τήρηση της συμφωνίας. «Υπάρχουν μάχες ακόμα που πρέπει να δοθούν», πρόσθεσε.

«Η συμφωνία που είχε φέρει ο Παπανδρέου το 2010, ήταν μια συμφωνία δημοσιονομικής προσαρμογής με ετησία προσαραγμένη 17 δις. Αυτό που έφερε στη δεύτερη συμφωνία ο Σαμαράς, ήταν ετησία προσαρμογή 10 δις. Αυτό που φέρνουμε εμείς είναι ετησία δημοσιονομική προσαρμογή 2 δις».

Ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε για ακόμα μια φορά πως σαφώς η συμφωνία έχει δυσκολίες και «πρέπει να βρούμε τον τρόπο να εξασφαλίσουμε αντισταθμιστικά μέτρα».

«Μέσα από αυτήν τη συμφωνία παίρνουμε τη ρύθμιση για το χρέος, ρύθμιση που θα μας βγάλει έξω από την κρίση» είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις «θεωρούσαν τους έξω συνεργάτες τους».

Για την ανατροπή από τα μέσα

Στην ερώτηση πως Αριστεροί βουλευτές έριξαν την κυβέρνηση και την ίδια στιγμή υπάρχουν στα ψηφοδέλτια κάποιοι που ψήφισαν παρόν, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε τονίζοντας μεταξύ άλλων πως:

«Είναι σαφές ότι όσοι μπαίνουν δεσμεύονται από τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος. Υπήρχε ένα κόμμα μέσα στο κόμμα. Όποιος δεν ήθελε το σχέδιο της παραμονής και ήθελε τη δραχμή θα αντιδρούσε σε οποιαδήποτε φάση. Εμείς ήμαστε ανοιχτό κόμμα που σεβόμαστε κάθε βουλευτή αλλά υπάρχουν και όρια. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει μπροστά έχοντας πιο συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα. Από αυτή τη διαδικασία όλοι θα βγούμε εμπειρότεροι και πιο δυνατοί».

Χαρακτήρισε συμπαθητικό και ευρηματικό το πολυσυζητημένο προεκλογικό σποτ του Πάνου Καμμένου. «Να επισημάνω πως το αριστερό μου χέρι είναι μια χαρά» είπε αστειευόμενος, ενώ για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ σημείωσε πως «συνεργαστήκαμε με εντιμότητα και ειλικρίνεια».

Σχετικά με την αμηχανία που επικρατεί στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε πως είναι λογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο όταν η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές μετά την απόφαση μιας μερίδας βουλευτών να διαχωρίσουν τη θέση τους από το ΣΥΡΙΖΑ και να φτιάξουν ένα νέο πολιτικό φορέα.

«Ο λαός πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα ποιος θέλει να κυβερνήσει και με ποια στόχευση, με βάση το ερώτημα: Ξεμπερδεύουμε με το παλιό ή αφήνουμε το παλιό να γυρίσει πίσω;» διερωτήθηκε.

Για το Μετρό Θεσσαλονίκης

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι για το Μετρό στη Θεσσαλονίκη, ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση έκανε προσπάθεια να περισώσει όσα περισσότερα μπορούσε, λέγοντας στην κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο, είτε να σταματήσει τις υπέρογκες απαιτήσεις της, είτε θα ξαναγίνει διαγωνισμός για το έργο. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η κοινοπραξία το δέχτηκε και το πιθανότερο ήταν οι διαπραγματεύσεις να κατέληξαν σε συμφωνία».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης ότι το θέμα του Μετρό αποτελεί ένα ξεχωριστό παράδειγμα το τι ακριβώς σημαίνει η «συνεργασία κράτους με εργολάβους».

«Το μετρό Θεσσαλονίκης είναι έργο πνοής για την πόλη. Έπρεπε να έχει γίνει», είπε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι μετά τις εκλογές θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ώστε να βρεθεί μια συμφωνία που θα είναι υπέρ του δημοσίου και υπέρ των πολιτών.

Για τις Σκουριές

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αποφάσισε αναστολή του 40% των δραστηριοτήτων της εταιρίας επειδή η τελευταία δεν ανταποκρίθηκε στις συμβατικές της υποχρεώσεις αλλά εκείνη «εκβιαστικά αποφάσισε αναστολή του 100% των δραστηριοτήτων της». «Δεν εκβιαζόμαστε» είπε σε έντονο ύφος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Σεβόμαστε τους 2000 εργαζόμενους αλλά πρέπει να υπάρχουν κανόνες» είπε κι εξήγησε πως η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίζει πως το περιβάλλον δε θα υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες.

«Όταν η εταιρεία αρνήθηκε να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις αποφασίστηκε η αναστολή στο 40% των δραστηριοτήτων για να της δώσει το περιθώριο να επανέλθει και η εταιρεία αποφάσισε την αναστολή δραστηριότητας στο 100%. Εμείς δεν εκβιαζόμαστε. Απέναντι στα συμφέροντα δεν πρόκειται να λυγίσουμε. Δεν είμαστε δογματικοί. Λέμε προχωρήστε στις συμβατικές σας υποχρεώσεις και θα λάβουμε πίσω την αναστολή» επισήμανε.

Όσον αφορά την αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Η υποκρισία περισσεύει, είναι ένα μέτρο που ψήφισε η ΝΔ στη Βουλή, δεν έφερε καμιά αντίρρηση. Θέλουμε να προχωρήσουμε στην αντικατάσταση αυτού του μέτρου, βρίσκοντας όμως ένα ισοδύναμο. Ζητήσαμε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση την αναστολή του και ψάχνουμε ισοδύναμο που δεν θα δημιουργεί επιπρόσθετο κόστος στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού». 

Για την ενεργειακή πολιτική

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ενεργειακή πολιτική της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως:

«Δεν υπάρχει αλλαγή στην ενεργειακή πολιτική που έχουμε χαράξει και εντάσσεται στο πλαίσιο ενεργητικής πολιτικής που έχουμε χαράξει. Η Ελλάδα έχει στόχο να είναι ενεργειακός κόμβος».

Πρόσθεσε δε πως στο πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής αν ο λαός το θελήσει, θα συνεχιστούν και οι σχετικές επαφές με άλλες χώρες:

«Το ταξίδι στο Ισραήλ δεν αναβλήθηκε είχαμε συμφωνήσει από κοινού να μετατεθεί, προέκυψαν οι εκλογές. Αν ο ελληνικός λαός το αποφασίσει θα γίνουν και τα ταξίδια προς Παλαιστίνη και τα Βαλκάνια. Μας κοροϊδεύαν γιατί στείλαμε αντιπροσωπεία στο Ιράν και τώρα μετά τη συμφωνία οι σχέσεις μας θα βοηθήσουν. Υπάρχουν περιθώρια για σχέσεις και με αραβικές χώρες και της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βραζιλία».