Τσίπρας: Καμία συνεργασία με το παλιό, να δώσουμε τη μάχη να οικοδομήσουμε το καινούργιο (δείτε τη συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΪ)

Για το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων αλλά και για το σχέδιό του για την επομένη ημέρα των εκλογών, μίλησε Αλέξης Τσίπρας σε…

img 2336 0

Για το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων αλλά και για το σχέδιό του για την επομένη ημέρα των εκλογών, μίλησε Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε στον ΣΚΑΪ ότι ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ πόνταραν στο σενάριο της «Αριστερής Παρένθεσης». «Ο κ. Σαμαράς επέσπευσε τις εκλογές κατά τρεις μήνες γιατί γνώριζε πολύ καλά ότι το 2015 ήταν υποχρεωμένος να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3%, ήξερε ότι έχει κενό ήταν 13 δισ., ήξερε ότι έπρεπε να πάρει μέτρα για το κλείσιμο της πέμπτης αξιολόγησης και δημοσιονομικά μέτρα 5 δισ. Δεν έβγαινε για αυτό έκανε εκλογές νωρίτερα γιατί σχεδίαζε το σενάριο της αριστερής παρένθεσης», είπε χαρακτηριστικά. 

Για την πρόταση Σόιμπλε για Grexit 

«Ηταν περίοδος έντονης χρηματοπιστωτικής ασφυξίας. Να θυμίσω από τον Φεβρουάριο και μετά το ΓΛΚ μας έβγαζε αρνητικό, οι έξω δεν κατάλαβαν πως τα καταφέραμε, όλα αυτά έγιναν γιατί μεγάλη μερίδα των πολιτών πήρε ανάσα με τις 100 δόσεις, οι πολίτες συνειδητοποίησαν το εθνικό τους καθήκον, υπήρξε ανάταση. 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μου μετέφερε την πρόταση του Σόιμπλε.  Μας προτείνει ο Σόιμπλε να σταματήσει το έλλειμμα ρευστότητας αν πάμε σε δημοψήφισμα σε τρεις μήνες, με την άνεσή μας το Σεπτέμβριο, με το ερώτημα ευρώ ή δραχμή. 

Την επόμενη εβδομάδα πήγα στη Ρίγα και συνάντησα Μέρκελ και της είπα τι είναι αυτά, τα υιοθετείς; ”Οχι δεν τα υιοθετώ, στη δική μου κυβέρνηση την απάντηση την παίρνει ο καγκελάριος”, μου απάντησε». 

Για τη στιγμή που καταψήφισαν οι βουλευτές του τη συμφωνία 

«Δεν είναι ευχάριστα συναισθήματα αυτά. Και πολύ περισσότερο, όταν με πολλούς από αυτούς βιώναμε την ίδια αγωνία τις ημέρες του δημοψηφίσματος. Μου έλεγαν κάνε κάτι γιατί αν πέσει καμία τράπεζα θα μας πάρουν με ελικόπτερο. Και όταν το εξασφάλισα ότι δεν θα γίνει κάτι τότε έφυγαν, προκειμένου να μην λερώσουν τα χέρια τους. Η Αριστερά που δεν θέλει να λερώσει τα χέρια της για να  ξελασπώσει το μέλλον δεν έχει μέλλον». 

Για τις ενδεχόμενες κυβερνητικές συνεργασίες 

«Γίνεται μια προσπάθεια να αναδειχθεί ότι δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα. Θέλουν να μας πουν ότι είμαστε το ίδιο με τους άλλους. Μας κουνάνε το δάχτυλο που δεν καταφέραμε να βγούμε από το λάκκο που μας έσκαβαν επί 40 χρόνια. 

Αλλο πράγμα να θέλεις τον πολιτικό πολιτισμό. Αλλο να θέλεις συνεργασίες. Το κάναμε, συνεργαστήκαμε με τους ΑΝΕΛ. Η συζήτηση τώρα γίνεται γιατί ξέρουν ότι αυτός που θα έρθει πρώτος θα κάνει κυβέρνηση. Για ποιο λόγο ξαφνικά με έχει αγαπήσει ο κ. Μεϊμαράκης; Οταν με λέει ψευτράκο, πονηρούλη πολιτικό αγύρτη πως μπορεί να λέει ότι θέλει να συνεργαστούμε σε μια κυβέρνηση με εμένα πρωθυπουργό; Το λέει γιατί έχει ένα στόχο να περάσει το μήνυμα με τη βοήθεια της πλειοψηφίας των ΜΜΕ της διαπλοκής ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσά μας. 

Δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τη ΝΔ γιατί οι προγραμματικές μας διαφορές είναι πολύ μεγάλες. Πέρα από την ιδεολογία δεν υπάρχει κοινός στόχος. Εμείς θέλουμε να γκρεμίσουμε αυτά που η ΝΔ θέλει να συνεχίσει. 

Ο τόπος  χρειάζεται κυβέρνηση τετραετίας, αλλά και μεγάλες αλλαγές. Τα εγγυώμαι και ξέρω πως θα τα κάνω. Το λιγότερο που θέλω να κάνω σε αυτές τις εκλογές είναι να δώσω υποσχέσεις. 

Θα πάω με έντιμους ανθρώπους, με τους καλύτερους, τους αξιώτικους. Εχω πλέον εμπειρία. Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα έχει τους καλύτερους ακόμη και αν δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ.

Οχι δεν θα κάνουμε οικουμενική κυβέρνηση. Θέλουμε να χτυπήσουμε τη διαφθορά. Ποιος θα το κάνει; Αυτοί που το θέριαψαν τα προηγούμενα χρόνια; Η ΝΔ δεν έχει στρατηγικό όραμα για την Ευρώπη, έχει μόνο τα πεπραγμένα του παρελθόντος. Εχουμε μια δημόσια διοίκηση δυσλειτουργική και δεν φταίνε οι υπάλληλοι αλλά τα ρουσφέτια. Εχουμε τα κακώς κείμενα της διαπλοκής. Αναγκάσαμε τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ να πληρώσουν φόρους. Με τον Νικολούδη προχωρήσαμε μια σειρά από υποθέσεις που είχαν μείνει στο συρτάρι, με στόχο την εξυγίανση και τη δικαιοσύνη. Πιστεύετε ότι αυτά θα τα κάνουμε αν έρθουν στα πράγματα όσοι τα θέριαψαν τα προηγούμενα χρόνια;

Σε ότι αφορά τα μικρότερα κόμματα γιατί δεν ρωτάτε τους ίδους. Δεν κλείνω μάτι. Λέω τα πράγματα με το όνομά της. Τα βαρίδια που κουβαλάει το ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλα». 

Η αντίδρασή του όταν άκουσε για πρώτη φορά για το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων

«Ο Σόιμπλε είχε τη φαεινή ιδέα να προτείνει η δημιουργία ταμείου με έδρα το Λουξεμβούργου με στόχο να βρεθούν 50 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις. Τότε συνειδητοποίησα ότι ο Σοίμπλε δεν ήθελε συμφωνία. Οταν μου το είπε ο Μέρκελ της είπα ότι αν θέλετε την υπογραφή μου να πουλήσουμε την Ακρόπολη να πάτε να βρείτε κάποιον άλλον. Εφυγα τρεις φορές, παρενέβη ο Ολάντ, αλλά ουσιαστικά δεν έφυγα ποτέ από το τραπέζι της συζήτησης. 

Αν δεν διαλύθηκε η Ευρώπη στις 12 Ιουλίου οφείλεται στο φόβο για την επόμενη ημέρα». 

Για το ενδεχόμενο επαναφοράς του Grexit και της δραχμής στο τραπέζι 

«Εχουμε πίσω μας τις δυσκολίες. Πλέον έχουμε μια συμφωνία που είναι σε στέρεο έδαφος, έχουμε τη διαπραγμάτευση για το χρέος μπροστά μας με δεδομένο ότι θα γίνει η απομείωση. Σε ένα χρόνο από τώρα θα έχουμε τη δυνατότητα να φύγουμε από αυτή τη μέγγενη». 

«Δεν μετανιώνω ούτε στιγμή το δημοψήφισμα»

«Το δημοψήφισμα δεν το μετανιώνω ούτε στιγμή. Είχε ως αποτέλεσμα την αντεκδίκηση των εταίρων, δεν το περίμενα. Δεν ήτααν φυσικό φαινόμενο. Εγώ όταν το αποφάσισα και το είπα στους δύο ηγέτες τους είδα συνοφρυωμένους, αλλά τους λέω θα πάω κάτω θα κάνω κυβερνητικό συμβούλιο και θα σας πάρω τηλέφωνο. Τους είπα ότι θέλω μια μικρή παράταση πέντε ημερών ως το δημοψήφισμα. Αν ο λαός πει ναι, περνάει η συμφωνία, αν  πει όχι να έρθω ξανά να τη διορθώσουμε τη συμφωνία. Μου είπαν θα προσπαθήσουμε (σ.σ. για την παράταση).  Μόνο η Μέρκελ μου είπε ”εγώ θα λέω ότι είναι για το ευρώ”. ”Να λες ότι θες αλλά το ερώτημα θα το βάλει το ελληνικό κοινοβούλιο δεν αποφασίζεις  εσύ” της είπα. 

Δείτε τη συνέντευξη

 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…