Newsroom

Newsroom

Τσίπρας: Η Τουρκία είναι απρόβλεπτος γείτονας, αλλά έχουμε ισχυρές συμμαχίες

Ο κίνδυνος για θερμό επεισόδιο με τη γείτονα είναι διαρκής, υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός

ek 4811

Από τα ελληνοτουρκικά ξεκίνησε η συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει πως ο κίνδυνος για θερμό επεισόδιο με τη γείτονα είναι διαρκής, κάνοντας λόγο για έναν απρόβλεπτο γείτονα, που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.

Ταυτοχρόνως ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ανησυχία του για εσωτερικές εντάσεις στην Τουρκία, που πολλές φορές εξωτερικεύονται, όπως είπε. Συνεπώς, σημείωσε, έχουμε λόγο να είμαστε σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα και να χτίζουμε συμμαχίες, ενώ στο σημείο αυτό υπογράμμισε την αξιοπιστία και την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας είπε πως η Ελλάδα έχει ισχυρότερες συμμαχίες παρά ποτέ, θυμίζοντας ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπαραστάθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Επιπλέον υπογράμμισε τις τριμερείς συμμαχίες που έχει συγκροτήσει η χώρα μας με χώρες της περιοχής.

Καταφέραμε να χτίσουμε πλέγμα σταθερότητας, δήλωσε χαρακτηριστικά, αλλά: όταν όλοι οι υπόλοιποι θέλουμε να συννενοηθούμε, μόνο η Τουρκία λέει «δεν συζητώ» και κάνει κατά το δοκούν προκλητικές ενέργειες.

Εκτίμηση του πρωθυπουργού είναι πως είναι αδιέξοδη η τακτική της Άγκυρας, που δεν θα βοηθήσει τα σχέδιά της, και στο τέλος της ημέρας ο κ. Ερντογάν θα το συνειδητοποιήσει.

Πάντως την ίδια στιγμή το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ήταν στην Αθήνα για συζητήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αφού και εκείνοι αναγνωρίζουν την ανάγκη να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα, συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας στην απάντησή του για τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σαφή στρατηγική εκ μέρους της κυβέρνησής του: με σταθερή σχέση, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας ακόμη και στο υψηλότερο σημείο, θυμίζοντας ότι κάποιοι τον είχαν κατηγορήσει για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Όμως -επέμεινε ο Αλ. Τσίπρας- όταν έχει κανείς έναν απρόβλεπτο γείτονα, είναι το καλύτερο να κάνεις, να έχεις ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.

Γιατί τα θετικά μέτρα έρχονται τώρα

Την ανάγκη την ευημερία των αριθμών να την νιώσουν οι απλοί άνθρωποι και στη ζωή τους, την καθημερινότητά τους, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, όλοι αυτοί που έβαλαν πλάτη για να βγούμε από την κρίση, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά λόγια του πρωθυπουργού.

Επιπλέον ανταπαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για παροχολογία, είπε πως είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας στρατηγικής και των καλών αποτελεσμάτων της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία. Ενώ απαντώντας και στη μομφή, «γιατί τώρα», επανέλαβε ότι τα μέτρα δίνονται μέσα σε απόλυτη δημοσιονομική ασφάλεια για το 2019, μετά και τις σχετικές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat.

Εμείς δεν λειτουργούμε με τη λογική της πρόσκαιρης επικοινωνίας,τα μέτρα τα δουλεύαμε εδώ και καιρό: την απάντηση αυτή έδωσε ο πρωθυπουργός, στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι τάζει τα πάντα στο «παρά πέντε» της προεκλογικής αναμέτρησης.

Επίσης θύμισε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήριζε την 13η σύνταξη λαϊκισμό και πράγμα ανέφικτο, μία εβδομάδα πριν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Άδεια ταμεία από τον Σαμαρά

Θυμίζοντας ότι η κυβέρνησή του κληρονόμησε από τον κ. Σαμαρά άδεια ταμεία, σήμερα το κράτος έχει 30 δισ. ρευστότητα, από τα οποία τα 16 είναι απολύτως δικά μας, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Μίλησε επίσης για το κυβερνητικό σχέδιο να αποπληρωθούν τα δάνεια του ΔΝΤ, ούτως ώστε να φύγει από το κεφάλι μας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Επίσης παρατήρησε ότι τα 5,5 δισ. που προέρχονται από τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού κλειδώθηκαν σε έναν ειδικό λογαριασμό για τα θετικά μέτρα.

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας ο Τούρκος πρόεδρος