Τσίπρας: Η Μέρκελ έχει πρόθεση για λύση - Δεν μπλοφάρουμε στη διαπραγμάτευση

Στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, «Ενικός», έδωσε συνέντευξη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι «είμαι στο στούντιο γιατί έχω την ανάγκη να βρεθώ απέναντι στους πολίτες» και εξήγησε ότι «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης και πρέπει να ενημερώσουμε τους πολίτες για το τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, δεν μπλοφάρουμε».

cover
NewsRoom 28/04/2015 | 00:23

Στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, «Ενικός», έδωσε συνέντευξη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι «είμαι στο στούντιο γιατί έχω την ανάγκη να βρεθώ απέναντι στους πολίτες» και εξήγησε ότι «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης και πρέπει να ενημερώσουμε τους πολίτες για το τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, δεν μπλοφάρουμε».

Έχει διαφανεί ότι η κ. Μέρκελ έχει πρόθεση για λύση, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι θα ήταν αποτυχία για την Ελλάδα, για τη Γερμανία και για την Ευρώπη μια εξέλιξη ρήξης και χρεοκοπίας. «Μια χρεοκοπία θα ήταν αποτυχία για εμάς και την κυρία Μέρκελ, η οποία όμως βρίσκεται εγκλωβισμένη στην πολιτική της αδυναμία να παραδεχθεί ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε επί πέντε χρόνια στην Ελλάδα ήταν αποτυχημένο».

Χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, κοστολογώντας στους πολιτικούς αντιπάλους και στα ισχυρά κέντρα της Ευρώπης ότι κατασκεύασαν «ναρκοθετημένο πεδίο», ευελπιστώντας πως η κυβέρνηση θα αποτελέσει απλά μία παρένθεση. «Δεν σκίσαμε το μνημόνιο σε μία νύχτα, δεν ξεφύγαμε από την επιτήρηση μεμιάς, όμως πήραμε συμφωνία που δίνει δυνατότητες στην Ελλάδα να ξεφύγει από το email Χαρδούβελη και τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης» ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στους πολιτικούς του αντιπάλους τόνισε πως «είχαν επιλέξει από πριν εσκεμμένα δίμηνη και όχι εξάμηνη παράταση. «Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι έστησαν αυτή την παγίδα με την βοήθεια ισχυρών ευρωπαϊκών κέντρων και την προπαγάνδισαν κιόλας, ότι πρόκειται για αριστερή παρένθεση» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «επιχαίρουν στην προοπτική αποτυχίας και καιροφυλακτούν να σκοντάψει η κυβέρνηση». Ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε τη χώρα σε κατάσταση απελπισίας, ενώ έκανε λόγο για έλλειμμα στα Δημόσια Ταμεία το οποίο στις 24 Φεβρουαρίου θα έφτανε στα 450 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πήρε μία ανορθόδοξη απόφαση στις 18 Φεβρουαρίου, αποτρέποντας τις τράπεζες από την αναχρηματοδότηση του χρέους. Για τις 20 Φεβρουαρίου, σημείωσε ότι σε επικοινωνία του με τον Γερούν Ντάισεμπλουμ, πήρε τη δέσμευση ότι θα αποκατασταθούν οι δυνατότητες των τραπεζών, για το όριο της έκδοσης εντόκων γραμματίων. Ανάλογη δέσμευση έδωσε ο Ντάισελμπλουμ και στον Γιάνη Βαρουφάκη, με τον Πρωθυπουργό να υπονοεί ότι τελικά η δέσμευση αυτή δεν τηρήθηκε. «Όταν θέσαμε εγώ στον κύριο Ντάισελμπλουμ και ο κύριος Βαρουφάκης στο Eurogroup το θέμα αυτό, πήραμε την δέσμευση ότι θα αποκατασταθεί το λάθος αυτό. Το λάθος μας ήταν ότι πήραμε προφορική δέσμευση και όχι γραπτή» επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση ήταν άπειρη, ωστόσο επεσήμανε ότι τηρεί τους όρους της εχεμύθειας, χωρίς να δίνει ψευδείς πληροφορίες. «Δουλεύει διαρκώς η μονταζιέρα με διαρροή ψευδών ειδήσεων», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχει μνημόνιο, όμως αυτοί που αποτελούν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών δεν έχουν αλλάξει άποψη, καθώς θεωρούν το μνημόνιο παιδί τους και δεν θέλουν να το σκοτώσουν, ανάφερε ο πρωθυπουργός ενώ χαρακτήρισε «νίκη στα σημεία, αλλά σημαντική», την κατάργηση της τρόικας και της διαδικασίας αξιολόγησης που συνήθιζαν να ακολουθούν τα στελέχη της. 

«Δεν θέλω να ωραιοποιήσω την πραγματικότητα, αλλά ούτε και να την δραματοποιήσω, πρέπει να πούμε την αλήθεια», τόνισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται γιατί ακόμα υπάρχουν στο τραπέζι υφεσιακά μέτρα, οι ομαδικές απολύσεις, οι περικοπές συντάξεων.