Newsroom

Newsroom

Τσίπρας: Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία αλλά όχι σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας

Στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα αλλά και το όραμα που υπάρχει για την Ευρώπη αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

2394504

Στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα αλλά και το όραμα που υπάρχει για την Ευρώπη αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Στο γεγονός ότι η επιτυχία της Ευρώπης κρίνεται από την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος τόνισε εμφατικά ο Έλληνας πρωθυπουργός λέγοντας:”Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να βγει από την πολύχρονη κρίση που τη μαστίζει. Πρέπει να πετύχει και στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος κρίνεται και η επιτυχία της Ευρώπης απέναντι στην κρίση”

Στην συνέχεια επιτέθηκε εμμέσως στην ΝΔ αναφερόμενος στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο την προοπτική του ελληνικού προγράμματος:”Παρεμβάσεις παράλογες ακραίας νεοφιλελεύθερης κοπής που απειλούν την κοινωνική ειρήνη αποτελούν ευθείες παρεμβάσεις ενάντια στην προοπτική επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της και διάλυσης της κοινωνικής της συνοχής”.

Αναφέρθηκε επίσης στην τεχνογνωσία που θα λάβει η Ελλάδα από την Γαλλία στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διαφθοράς λέγοντας πως:
“Η γαλλική κυβέρνηση μπορεί να συνεισφέρει και στον αγώνα μας ενάντια στο παλιο κατεστημένο, ενάντια στη διαφθορά, τη διαπλοκή, το πελατειακό κράτος”.

Το προσφυγικό δεν μπορούσε να λείπει από το τραπέζι των συνομιλιών και ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σχετικά:
“Αναδείξαμε τη σημασία της ευρωπαϊκής διαδικασίας μετεγκατάτασης των προσφύγων και την ανάγκη υποστήριξης της ελληνικής προσπάθειας να στηθούν κέντρα υποδοχής προσφύγων στα πέντε νησιά που σηκώνουν το μεγάλο βάρος”.

Έστειλε τέλος μήνυμα σε όσους ονειρεύονται την διαίρεση της Ευρωζώνης τονίζοντας παράλληλα την σημασία της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα:
“Η ανόητη συζήτηση περί διαίρεσης της Ευρωζώνης πρέπει να βγει οριστικά από το τραπέζι. Πολύ σημαντική η επίσκεψη του Ολάντ, για να πετύχουμε μαζί την αναγκαία αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη, για να επιστρέψει η Ευρώπη στις αρχές της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας”

Ολάντ: Πρόκειται για επίσκεψη φιλίας

Στο προσφυγικό, στις μεταρρυθμίσεις αλλά και το Κυπριακό αναφέρθηκε με την σειρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
Για το Κυπριακό ανάφερε χαρακτηριστικά: “Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό πρέπει να καταλήξουν σε λύση, αρκετά έχει κρατήσει η σύγκρουση”.

Για το προσφυγικό εξήρε την σημασία της Ελλάδας στον χειρισμό του ζητήματος λέγοντας: “Η Ελλάδα είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Είναι ένα βάρος για την Ελλάδα η υποδοχή προσφύγων. Πρέπει να δράσουμε, πρέπει να δημιουργήσουμε τα hot spot, να στηρίξουμε οικονομικά, με εξοπλισμό και με ανθρώπινο δυναμικό την Ελλάδα”.

Οι απαντήσεις στους δημοσιογράφους

Στην κρίσιμη ερώτηση για το χρέος ο Φρανσουά Ολάντ απάντησε λέγοντας πως “Mόνο αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιαπραγμάτευση του χρέους” προσθέτοντας βέβαια ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και αυτό είναι κάτι που δεν το αμφισβητεί η Ελλάδα η οποία απλά ζητά  να υπάρξει μία ευελιξία. Μετά την αξιολόγηση θα πρέπει να ξεκινήσει η αναδιαπραγμάτευση για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σχολίασε σχετικά:”Η Ελλάδα έχει προχωρήσει με πολύ γοργά γρήγορα στην υλοποίηση πολύ δύσκολων μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει αμφιβολίες σε σχέση με την αναγκαιότητά τους. Όλα όσα συμφωνήσαμε είμαστε έτοιμοι να τα τηρήσουμε στο ακέραιο, αλλά θέλουμε και όσα συμφωνήθηκαν ως επιστέγασμα αυτών των προσπαθειών να τηρηθούν στο ακέραιο.

Δεν είμαστε κατάδικοι, είμαστε ισότιμοι εταίροι, συζητάμε. Σε ό,τι αφορά κρίσιμα και ευαίσθητα σημεία που παραμένουν ανοιχτά στη διαπραγμάτευση είμαστε εδώ προκειμένου να αναδείξουμε τους κινδύνους.

Η Ελλάδα πια δεν είναι ούτε μόνη, ούτε ο φτωχός και αδύνατος συγγενής. Η Ελλάδα σέβεται τους κανόνες απαιτεί όμως και από την άλλη πλευρά τον αντίστοιχο σεβασμό.

Η μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε μια αρένα κατασχέσεων της α’ κατοικίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την κυβέρνηση και από κανέναν που ασπάζεται τις αρχές της αλληλεγγύης στην Ευρώπη”

Σε ερώτηση σχετικά με το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως είναι έτοιμο το πρώτο Κέντρο Υποδοχής στη Λέσβο και ετοιμάζονται και άλλα, τονίζοντας παράλληλα ότι η εικόνα που θέλουμε για την Ευρώπη είναι αυτή της αλληλεγγύης όπως αυτή τριων ηλικιωμένων κυριών στη Λέσβο που περιέθαλψαν ένα μωρό προσφυγόπουλο και όχι των φραχτών και των συρματοπλεγμάτων.

Από την πλευρά του Φρανσουά Ολάντ έδειξε την ενόχληση της Γαλλίας για την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Τουρκία και δια της διπλωματικης γλώσσας επεσήμανε ότι “Υποστήριξα την προσπάθεια συνεννόησης με την Τουρκία. Η Ε.Ε. εν συνόλω συνεννοείται με την Τουρκία, όχι η Γερμανία”.

Για το Συριακό ζήτημα ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η απομάκρυνση του Μπασάρ Αλ Άσαντ είναι απαιτούμενο.

(φωτο eurokinissi)

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…