Τσίπρας : Η ώρα της ελληνικής οικονομίας επιτέλους έφτασε

Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια για αλλαγή του γεωπολιτικού χάρτη της χώρας δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Η ώρα της ελληνικής οικονομίας επιτέλους έφτασε, δήλωσε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως η στρατηγική μας απέδωσε και οι κόποι του ελληνικού λαού έπιασαν τόπο . Η χώρα άλλαξε σελίδα.

5a27085d1dc5244e1b8b4571

Σχεδόν πριν τρία χρόνια, το 2015, από αυτό το βήμα, παρουσίασα το δικό μας σχέδιο για την επιστροφή στην ανάκαμψη με την κοινωνία όρθια και την εθνική χειραφέτηση από τα μνημόνια και την επιτροπεία, δήλωσε ο πρωθυπουργός .

“Πάνω σε αυτό το στόχο δεσμεύτηκα και ζήτησα την εμπιστοσύνη και τη συμπόρευσή σας στην κοινή προσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και να της δώσουμε νέα προοπτική” είπε.

Αναφέρθηκα στην αναγκαιότητα εφαρμογής ενός εκτεταμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων και αλλαγών σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας ως τον ασφαλέστερο δρόμο για την επιστροφή στην βιώσιμη ανάπτυξη” πρόσθεσε .

“Είμαι στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξω ότι η «ώρα της ελληνικής οικονομίας» έφτασε.

Και με αυτήν συγχρονίζεται πλέον μια σειρά θετικών εξελίξεων που εμπνέουν αισιοδοξία και σηματοδοτούν τη θετική αλλαγή για την οποία εργαζόμαστε εδώ και τρία χρόνια.Η στρατηγική μας απέδωσε, οι κόποι του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο και μάλιστα με τα διατηρήσιμα χαρακτηριστικά που εγγυώνται ότι η χώρα γυρίζει οριστικά σελίδα χωρίς πισωγυρίσματα” δήλωσε

Αναλάβαμε δύσκολες αποφάσεις, ισορροπήσαμε τα δημόσια οικονομικά, ανακουφίσαμε τα πιο αδύναμα στρώματα στην δύσκολη φάση της προσαρμογής, διεκδικήσαμε και πήραμε θετικές αποφάσεις για το χρέος, αναβαθμίσαμε το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας και συντονισμένα, επιδοθήκαμε σε μια διεθνή εκστρατεία για την αλλαγή της εικόνας μας στο εξωτερικό” είπε ο πρωθυπουργός.

Οι αποφάσεις για την Ενέργεια στη βάση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών θα συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση των οικιακών και βιομηχανικών τιμολογίων και θα προσελκύσουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας και μακροπρόθεσμης τοποθέτησης, υπογράμμισε.

“Με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την παραγωγική ενεργοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων και την μείωση της ανεργίας” τόνισε .

Στις συστάσεις του ΟΟΣΑ βασίστηκαν οι αλλαγές στις αγορές προϊόντων, η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και η δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε “διασφαλίσαμε μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης δημόσιας Περιουσίας ότι θα αποτραπεί το βεβιασμένο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, όπως ενδεχομένως κάποιοι θα εύχονταν”.

” Θετική εξέλιξη με έντονο συμβολισμό είναι το έγκαιρο κλείσιμο του τεχνικού σκέλους της 3ης αξιολόγησης και μάλιστα με τους καλύτερους δυνατούς όρους για την χώρα και την ελληνική κοινωνία. Αξίζει να αναφέρω πιο συγκεκριμένα ότι η συμφωνία παρά τις γνωστές Κασσάνδρες, δε συνοδεύτηκε από νέα δημοσιονομικά μέτρα” δήλωσε ο πρωθυπουργός.


Η αξιοπιστία της δημοσιονομικής μας προσπάθειας επέτρεψε την ενίσχυση των δομών του κοινωνικού κράτους, με την σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα κατά 30% κατά μέσο όρο, τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Οι ενδείξεις μας λένε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αυτό των προβλέψεων, εγκαινιάζοντας με αυτόν τον τρόπο μια νέα παράδοση αξιοπιστίας στις εκτιμήσεις, που δεν έχει καμιά σχέση με τις προβλέψεις των προηγούμενων ετών, ιδιαίτερα των πρώτων ετών της κρίσης που όλο έβλεπαν οριακή ανάπτυξη και συνεχώς πρόεκυπτε ύφεση και μάλιστα βαθιά.

Η ανεργία από το υψηλότερο ποσοστό της στα τέλη του 14, έχει μειωθεί σήμερα κατά περίπου 7 μονάδες, με τη δημιουργία περίπου 300.000 νέων θέσεων εργασίας, και είναι κοντά στο πρώτο ορόσημο του 20%., είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Στο δημοσιονομικό σκέλος επιτύχαμε μια ιστορική σε αξιοπιστία προσαρμογή, στα ευρωπαϊκά χρονικά. Με αυτή τη θετική δυναμική θα μπούμε στο νέο έτος και συνεπώς το 2018 θα είναι το έτος – καμπή, με τη χώρα να αφήνει πίσω της τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και μαζί τους μια ολόκληρη ιστορική εποχή” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης συμπληρώνοντας πως οριακά υπονομεύουν την προσπάθεια της χώρας.

“Η καλύτερη λοιπόν απάντηση σε όλους αυτούς αλλά και σε ορισμένους τεχνοκράτες που επιμένουν να μη μπορούν να το χωνέψουν ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα είναι όχι τα δικά μας λόγια αλλά τα αποτελέσματα. Τα απτά δεδομένα της πραγματικότητας όπως αποτυπώνονται στους οικονομικούς δείκτες, στις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας, στις εκθέσεις των διεθνών αναλυτών, στην έξοδο μας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, μετά από εφτά χρόνια. στη θετική υποδοχή των ελληνικών ομολόγων από τις διεθνείς αγορές” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.


Ο Πιέρ Μοσκοβισί έκανε ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα θα είναι -από τον Αύγουστο του 18- ένα κανονικό μέλος της ευρωζώνης, με επιτήρηση μεν στην εποχή μετά το πρόγραμμα, όπως συνέβη με τη Πορτογαλία την Ιρλανδία, τη Κύπρο, αλλά χωρίς άλλα προγράμματα. Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή Και η ώρα αυτή δεν είναι πια μακριά, δεν είναι άπιαστο όνειρο. Γίνεται μέρα με τη μέρα πραγματικότητα και θα γίνει πράξη σε λίγους μήνες, το Καλοκαίρι του 18, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Όλοι διαπιστώνουν τη θετική αλλαγή που έχει συντελεστεί στη χώρα και τις προοπτικές που διανοίγονται. Αποτιμούν θετικά τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις και σημειώνουν κυρίως την αλλαγή νοοτροπίας απέναντι σε αυτές. Γιατί η Ελλάδα αποκτά επιτέλους κουλτούρα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, είπε ο πρωθυπουργός.

“Δεν είμαστε πλέον φοβικοί απέναντι στις αλλαγές και οι δεσμοί με τα κατεστημένα συμφέροντα του παρελθόντος που εμπόδιζαν την πρόοδο έχουν διαρραγεί οριστικά.

Η αναγνώριση αυτή μεταφράστηκε σε έμπρακτη στήριξη με συμμετοχές σε ελληνικές επιχειρήσεις, σε αυξήσεις κεφαλαίου σε εισηγμένες εταιρείες και επενδύσεις σε μεγάλα πρότζεκτ” συμπλήρωσε.

Βασική μας επιδίωξη είναι να περάσουν τα θετικά αποτελέσματα της ανάπτυξης στην ίδια την κοινωνία.

Βασική μας επιδίωξη είναι να περάσουν τα θετικά αποτελέσματα της ανάπτυξης στην κοινωνία, με τη μορφή καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και ισχυρών δομών κοινωνικής προστασίας.

Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στη βάση ενός νέου και δίκαιου παραγωγικού μοντέλου με την παράλληλη εμβάθυνση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων.

Εγκαταλείπουμε, λοιπόν, το μοντέλο μιας κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας και της κατανάλωσης εισαγωγών με δανεικά και αναπροσανατολίζουμε την ελληνική οικονομία στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων.

Η αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων δεν μπορεί να στηριχτεί αποκλειστικά σε εθνικούς πρωταθλητές, αλλά περνά μέσα από την ενίσχυση της διακλαδικής συνεργασίας και αλληλεξάρτησης.

Αυτό σημαίνει τη δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας και την προώθηση συνεργιών.

Η χώρα μας σπάει κάθε χρόνο ρεκόρ επισκεπτών στον Τουρισμό αλλά είναι «δώρον άδωρον», αφού μέσω των εισαγωγών για διατροφικά προϊόντα διαρρέουμε οικονομικό δυναμισμό σε τρίτες χώρες, αντί να υποστηρίζουμε τον εγχώριο πρωτογενή τομέα και την αγροτοδιατροφική μεταποίηση.

“Προωθούμε τη σύζευξη της έρευνας με την παραγωγή.

Τα πανεπιστήμια μας μπορούν να παράγουν γνώση και αξία και να εδραιώσουν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις των αναπτυγμένων οικονομιών στον παγκοσμιοποιημένο ανταγωνισμό” είπε ο πρωθυπουργός .

Πρόσθεσε “το ανθρώπινο κεφάλαιο, είναι το σημαντικότερο asset μας και γι’ αυτό δεν πρέπει να υποχωρήσουμε σ ένα παρωχημένο μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται στην υποβάθμιση της εργασίας και του ρόλου της αναπτυξιακής διαδικασίας”.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε “η χρηματοδότηση αυτής της προσπάθειας απαιτεί νέες και ευέλικτες προσεγγίσεις. Για αυτό ανασχεδιάσαμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία, αυξήσαμε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, , απορροφούμε τα κονδύλια του ΕΣΠΑ χωρίς καθυστερήσεις” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε επίσης “καταρτίσαμε ένα σύγχρονο αναπτυξιακό νόμο με βάση τις νέες απαιτήσεις της εποχής “.

Θέσαμε το τραπεζικό μας σύστημα σε νέες και υγιείς βάσεις. Οι καταθέσεις επιστρέφουν και το ζήτημα των κόκκινων δανείων αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, ανακουφίζοντας την πραγματική οικονομία από τη θηλιά της υπερχρέωσης και της ανεπαρκούς ρευστότητας.

Η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων στα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, η αναβάθμιση των λιμένων, οι επενδύσεις στις ψηφιακές υποδομές και οι εμβληματικές επενδύσεις σ’ ένα ευρύ φάσμα τομέων και παραγωγικών τοποθετήσεων όπως στην Ενέργεια, τον Τουρισμό, τις Μεταφορές και τις Κατασκευές, μεταβάλλουν τις προσδοκίες και στη βάση της οικονομίας.

Γιατί η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει και την οριζόντια ενεργοποίηση της οικονομίας, δηλαδή των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε: “Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στα σημαντικά έργα που προωθούμε, περιλαμβάνονται οι αγωγοί TAP, IGB και East Med, η ανάπτυξη του Κέντρου Επανυγροποίησης Φυσικού Αερίου, FSRU στην Αλεξανδρούπολη, που πρόσφατα συμφωνήσαμε στις ΗΠΑ να προωθήσουμε, o Eurasia Interconnector, που θα ενώνει την Κρήτη με την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή και μακροπρόθεσμα, θα έλεγα, και ο Eurafrica Interconnector. Έργα που θα αλλάξουν το ρόλο και τη σημασία της Ελλάδας στη γεωπολιτική σκακιέρα” τόνισε.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ” η αδειοδότηση των επιχειρήσεων επιταχύνεται σε πρωτόγνωρο βαθμό με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και αίρονται γραφειοκρατικά εμπόδια δεκαετιών. Το κράτος εκσυγχρονίζεται, γίνεται πιο γρήγορο κι αποτελεσματικό.

Εμπεδώνονται οι κανόνες δικαίου και ίσης μεταχείρισης.

Όλοι γνωρίζουν τους όρους του «παιχνιδιού» και δεν υπάρχουν αδιαφανείς και μυστικές συνεννοήσεις” .

“Τα παραπάνω συμβάλλουν στην επιστροφή των επενδύσεων και στην επούλωση της πληγής που μας κληροδότησε η μακροχρόνια κρίση και λέγεται επενδυτικό κενό. Σε αυτήν την προσπάθεια εμπλέκομαι, όπως γνωρίζετε ο ίδιος, με τη δημιουργία μιας task force που έρχεται σε άμεση επαφή με επενδυτές και θα επιλύει σε πρώτο χρόνο τυχόν προβλήματα που εμποδίζουν την ευόδωση επενδυτικών εγχειρημάτων” δήλωσε στην ομιλία του.


Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η αναπτυξιακή διαδικασία είναι κυρίως μια κοινωνική διαδικασία και θα φτωχαίναμε την έννοια της, αν την περιορίζαμε στο οικονομικό πεδίο.

“Η συμμετοχή της κοινωνίας ως ενεργού και συστατικού παράγοντας της ανάπτυξης εγγυάται τη βιωσιμότητά και την ευημερία της μακροπρόθεσμα. Αυτό αποδεικνύει η εμπειρία των επιτυχημένων αναπτυξιακών παραδειγμάτων. Επομένως η ανάπτυξη και η κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι αμοιβαίως αποκλειόμενες έννοιες, αλλά αλληλοτροφοδοτούμενες και στενά εξαρτώμενες” τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Αυτή τη νέα φιλοσοφία της ανάπτυξης θέλουμε να εμπνεύσουμε και σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο με τα συνέδρια για την περιφερειακή ανάπτυξη που βρίσκονται σε εξέλιξη στις πρωτεύουσες των 9 περιφερειών της χώρας”.

Υπάρχουν ακόμη προβλήματα και δυσκολίες που καλούμαστε συλλογικά να υπερβούμε. Ένα από αυτά είναι και αυτό που αντιμετωπίζετε έντονα κι εσείς, όπως και μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Και αναφέρομαι στην υψηλή φορολόγηση” είπε ο πρωθυπουργός και τη χαρακτήρισε δύσκολη πολιτική απόφαση κάτω από το πιεστικό βάρος των έκτακτων συνθηκών που βρέθηκε η χώρα.

“Η έξοδος από τη κρίση θα επιτρέψει και πάλι τη μείωση των συντελεστών. Αυτό θα γίνει άμεσα και προβλέπεται ήδη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το 2019” τόνισε ο πρωθυπουργός.

“Η κατάσταση δεν πρόεκυψε εν κενώ αλλά έχει βαθιές ιστορικές αιτίες που εκτείνονται σε όλο το βάθος της μεταπολιτευτικής περιόδου. Η απώλεια εσόδων ΦΠΑ για δεκαετίες ολόκληρες, ο κατακερματισμός του φορολογικού μηχανισμού, το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, η ιδιότυπη φορολογική ασυλία και ατέλεια κάποιων προνομιούχων, η κοινωνικοποίηση των ζημιών επιχειρήσεων με προνομιακή πρόσβαση στη ρευστότητα”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε στα προβλήματα της απώλειας εσόδων “ένα διεθνές φαινόμενο στην κοινωνικά αθέμιτη, αν και νομότυπη πρακτική της φοροαποφυγής μέσω φορολογικών παραδείσων”.

“Θέλω να σας καλέσω να μην μείνουμε άλλο στο παρελθόν, αλλά να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Η δραματική περίοδος των μνημονίων ας γίνει όπως κάθε επώδυνη εμπειρία μια ευκαιρία να αντλήσουμε θετικά διδάγματα και να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας μπροστά στην επόμενη μέρα για τη χώρα” είπε ο πρωθυπουργός.

“Τα δεδομένα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε αλλά όχι να εφησυχάζουμε. Η χώρα μας προετοιμάζεται με προσεκτικά βήματα για την επιστροφή της στις αγορές, όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018”.

“Σήμερα μετά από τρία χρόνια ξέρετε ότι τιμήσαμε την εμπιστοσύνη σας. Εγκαινιάσαμε διαύλους επικοινωνίας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και ήμασταν πάντα εδώ να συζητήσουμε προτάσεις και να ανταλλάξουμε απόψεις για το καλό της ανάπτυξης, της ευημερίας και του μέλλοντος της χώρας. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και τώρα που οι θυσίες έπιασαν τόπο. Και ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε μαζί το μέλλον που μας αξίζει” κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…