Τσίπρας: "H Ευρώπη πορεύεται δρόμο αδιέξοδο"

«H Ευρώπη πορεύεται δρόμο αδιέξοδο και οι επιδιώξεις του νεοφιλελευθερισμού δημιουργούν μια Ευρώπη διχασμένη», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης…

tsipras 120

«H Ευρώπη πορεύεται δρόμο αδιέξοδο και οι επιδιώξεις του νεοφιλελευθερισμού δημιουργούν μια Ευρώπη διχασμένη», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του σε στρογγυλό τραπέζι και σε συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Ρώμη.

«Για να επιτευχθεί η ελαστική εργασία απαιτείται η κατάλυση των συνταγματικών δικαιωμάτων και η συρρίκνωση της δημοκρατίας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος δε, στην πολιτική του Ιταλού πρωθυπουργού, υπογράμμισε ότι ο Ματέο Ρέντσι «αποδέχεται το Σύμφωνο Σταθερότητας και ζητά απλώς μια χαλάρωση. Σαν να λέμε ότι δέχεται, κανείς, να φορά ζουρλομανδύα, αλλά ζητά, μόνον, να είναι λίγο πιο χαλαρός».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα και η πορεία της δείχνουν με σαφήνεια ότι η δημοσιονομική σταθερότητα δεν αποτελεί την προϋπόθεση που έχει ανάγκη η ανάπτυξη.

Ο κ. Τσίπρας, συνόψισε σε τρία σημεία τους κύριους μελλοντικούς στόχους της «πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας που πρέπει να δημιουργηθεί στην ευρωπαϊκή περιφέρεια:

– Μια νέα κοινωνική συμφωνία, ένα νέο New Deal, για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

– Ευρωπαϊκή λύση στο θέμα του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του και ρήτρα ανάπτυξης.

– Ανάκτηση των κοινωνικών κατακτήσεων και της Δημοκρατίας.

«Στην καρδιά της Ευρώπης δεν μπορούν να υπάρχουν εργασιακές σχέσεις οι οποίες εφαρμόζονται στην νοτιανατολική Ασία», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας, δε, σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε ότι «το 4% που πέτυχε το ιταλικό ψηφοδέλτιο “Η Άλλη Ευρώπη με Τσίπρα” στις ευρωεκλογές του Μαΐου, είναι εξίσου σημαντικό, δεδομένης της δύσκολης μάχης που δόθηκε, αλλά και του αποτελέσματος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα». Κατέστησε επίσης σαφές ότι «σε εποχή κρίσης η ανάδειξη των διαφορών στο εσωτερικό της κεντροαριστεράς αποτελεί πολυτέλεια» και ότι «ο ιταλικός λαός, με την ψήφο του, έκανε μια σοφή επιλογή, δίνοντας στην Αριστερά μια ακόμη ευκαιρία να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο και, παράλληλα, δοκιμάζοντάς την».

Ο πανεπιστημιακός και νομικός Στέφανο Ροντοτά, αναφέρθηκε στην ανάγκη «να αναπτυχθεί και στην Ιταλία ένας ευρύς διάλογος της Αριστεράς με την κοινωνία, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αξιοποίηση και εμπλουτισμό της εμπειρίας του ιταλικού ψηφοδελτίου “Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα”».

Η Μπάρμπαρα Σπινέλι, τέλος, ευρωβουλευτής του εν λόγω ψηφοδελτίου, αναφέρθηκε στη «σαφέστατη συνέχιση της λιτότητας η οποία αποδυναμώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς» και τόνισε ότι «η ιταλική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αντιμετωπίσει κανένα από τα κύρια προβλήματα, αρχίζοντας από εκείνο της ανεργίας, αφού περιορίζεται μόνον στις διαπραγματεύσεις με στόχο τα διάφορα αξιώματα».

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…