Τσίπρας για Τάγμα Αζόφ στη Βουλή: Μεγάλο κυβερνητικό φιάσκο – Δικαίωσαν τη ρωσική προπαγάνδα

Πώς σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τη μη αναφορά Ζελένσκι στο Κυπριακό

5561231

Μεγάλο ατόπημα» από την πλευρά Ζελένσκι και «φιάσκο» από την πλευρά της κυβέρνησης χαρακτήρισε τη χθεσινή ομιλία στη Βουλή μελών του Τάγματος Αζόφ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την «συμπάθεια» και την «αλληλεγγύη» του προς τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος όπως τόνισε, είναι εκλεγμένος ηγέτης μιας χώρας που βάλλεται, ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν έπρεπε να φέρει «μαχητές, μέλη νεοναζιστικών οργανώσεων» και εκτίμησε πως το ατόπημα αυτό είναι κακό και για την Ελλάδα αλλά και για την Ουκρανία.

«Στην πραγματικότητα έρχεται να δικαιώσει μια προπαγανδιστική ρητορική από την πλευρά του εισβολέα», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, ενώ σχετικά με τη μη αναφορά Ζελένσκι στο Κυπριακό είπε πως παρόλο που είχε ζητήσει μια τέτοια αναφορά, δεν περίμενε ότι θα γίνει. Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε κρίσιμο το ζήτημα της γεωπολιτικής «αναβάθμισης”» της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι τώρα «παριστάνει την ειρηνευτική, διαμεσολαβητική δύναμη», ενώ «εδώ και 48 χρόνια είναι μια δύναμη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» με την κατοχή της Βόρειας Κύπρου και έχει «αναθεωρητική ρητορική».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τη στρατηγική της σε ό,τι αφορά την τρέχουσα κρίση της Ουκρανίας και τον ρόλο της Τουρκίας, υποστηρίζοντας πως έχει κινηθεί με «επιπολαιότητα». «Δεν ήταν καθόλου αναγκαίο να είναι στις χώρες της πρώτης γραμμής στην αποστολή πολεμικού υλικού προς την Ουκρανία.

Ήταν απολύτως αναγκαίο να καταδικάσει την εισβολή και να συνταχθεί με τις χώρες της Δύσης στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου», είπε και εξήγησε πως η Ελλάδα έχει μια «ιδιαίτερη δυνατότητα» να αποτελεί «πυλώνα σταθερότητας και γέφυρα ταυτόχρονα». Επιπλέον, αρνήθηκε ότι “πατάει σε δύο βάρκες” όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και ξεκαθάρισε:

«Ούτε φιλορώσοι, ούτε αντιρώσοι είμαστε, ούτε φιλοαμερικάνοι ούτε αντιαμερικάνοι. Εμείς είμαστε με την ειρήνη, με τη σταθερότητα. Με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας». Επανέλαβε, δε, την άποψη του ότι αποτελεί μονόδρομο η προσφυγή στη Χάγη για την επίλυση των διαφωνιών με την Τουρκία.

Όσον αφορά τα θέματα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, με τα οποία ξεκίνησε η σημερινή συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για “δυσεπίλυτη εξίσωση”, καθώς ενώ παραμένουν σταθερά ή μειώνονται τα εισοδήματα, αυξάνονται οι υποχρεώσεις. Εξέφρασε, μάλιστα την ανησυχία του ότι αυτό δημιουργεί «συνθήκες κοινωνικής κρίσης”».

Συνεχίζοντας, κατηγόρησε και πάλι την κυβέρνηση ότι προχώρησε σε «βίαιη» και «χωρίς σχέδιο απολιγνητοποίηση», κάτι που φαίνεται, όπως είπε, από τις τελευταίες παλινωδίες, ενώ αναφέρθηκε και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η οποία «κατέληξε να πρωταγωνιστεί στην αισχροκέρδεια». «Η μεγάλη εικόνα είναι ότι δεν βρισκόμαστε σε μια εποχή κανονικότητας. Πρέπει να αποφασίσουμε πώς θέλουμε η ΔΕΗ να λειτουργεί. Με γνώμονα τη δημόσια και κοινή ωφέλεια ή την αύξηση των κερδών και των μερισμάτων των ιδιωτών που έχουν μπει με στόχο να κερδίσουν», υπογράμμισε, ενώ τόνισε πως κύριο μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κοινή ωφέλεια και η μείωση των υπέρογκων λογαριασμών.

Εξάλλου, άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό ότι «αποχώρησε από τη Σύνοδο Κορυφής χωρίς την αποσύνδεση της τιμής της ενέργειας από το φυσικό αέριο», όπως συνέβη με την Ισπανία και την Πορτογαλία με τις οποίες είχε συνταχθεί αρχικά η χώρα, αλλά και ότι δεν αξιοποίησε τίποτα από την εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. «Και κυρίως για τη φορολόγηση των λεγόμενων ουρανοκατέβατων κερδών», όπως είπε και σχολίασε: «Μας είπε θα φτάσει 90%. Ακόμα μετράνε, μάλλον, έχουν χάσει το μέτρημα».

Ερωτηθείς σχετικά με την πυρηνική ενέργεια, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως «πέρα από τις πολύ σοβαρές ενστάσεις που υπάρχουν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις», υπάρχουν και αμφιβολίες για τα οικονομικά οφέλη αφού, όπως σημείωσε, πρόκειται για ακριβή και μακροχρόνια επένδυση. Αντίθετα, τόνισε, είναι αναγκαία η ανάπτυξη της παραγωγής πράσινης ενέργειας να διαχυθεί στην κοινωνία και τάχθηκε υπέρ της «ιδιοπαραγωγής» και «ιδιοκατανάλωσης» ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κληθείς να σχολιάσει την επόμενη μέρα στην οικονομία, αναφέρθηκε στο ζήτημα του στασιμοπληθωρισμού και υπογράμμισε πως ο μεγάλος κίνδυνος για τις χώρες κυρίως που έχουν μεγάλο ιδιωτικό και δημόσιο χρέος είναι να έρθουν αντιμέτωπες με κοινωνική κρίση. Ως εκ τούτου, είπε, πως είναι αναγκαίο να δοθεί μια ευρωπαϊκή απάντηση, και συγκεκριμένα πρότεινε να παραταθεί η ρήτρα διαφυγής από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και την υποχρέωση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και να καθιερωθεί το ευρωομολόγου για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης.

Κύκλωμα εκβιαστών: Τυλιγμένα σε χαρτία και βαλμένα σε σακούλες και τάπερ τα χρήματα της σπείρας (video)

εκβιαστες1

Κύκλωμα εκβιαστών: Τυλιγμένα σε χαρτία και βαλμένα σε σακούλες και τάπερ τα χρήματα της σπείρας (video)

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες με τους αστυνομικούς τη στιγμή που εντοπίζουν μέρος των χρημάτων που…

Οι Σκιαδαρέσες στέλνουν το δικό τους μήνυμα για την Παλαιστίνη και καταχειροκροτούνται (video)

ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΕΣ 2

Οι Σκιαδαρέσες στέλνουν το δικό τους μήνυμα για την Παλαιστίνη και καταχειροκροτούνται (video)

Ένα σύντομο, συγκλονιστικό μήνυμα για την Παλαιστίνη μοιράστηκαν χθες με χιλιάδες ανθρώπους οι Σκιαδαρέσες, στη…