Newsroom

Newsroom

Τσίπρας για 12 ν.μ. στο Ιόνιο: Καλωσορίζουμε τον Μητσοτάκη στη στρατηγική που τόσο λοιδόρησε 

«Λόγος της ανησυχίας μας είναι πρώτα-πρώτα το ιστορικό του κυρίου Μητσοτάκη... Θυμάστε, αλήθεια, κύριε Μητσοτάκη; Με τι ευκολία και εθνική επιπολαιότητα μας λέγατε σ' αυτή την αίθουσα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί εθνική ήττα»

5226066

Με διάθεση συναίνεσης στα εθνικά θέματα και κυρίως στην αντιμετώπιση της Τουρκίας, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στην συζήτηση στην Βουλή, αλλά παράλληλα άσκησε σκληρή κριτική για τη στάση της ΝΔ και του πρωθυπουργού όταν ήταν στην αντιπολίτευση, καταλογίζοντάς του αναξιοπιστία και επιδίωξη κομματικών επιδιώξεων στην αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Καλωσορίζουμε τη ΝΔ στη στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ την οποία λοιδορήσατε… Ποια όμως είναι η εθνική γραμμή για επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη; Είναι η γραμμή Δένδια ή η γραμμή Γεραπετρίτη;». Καταλόγισε «διαρκείς αντιφάσεις στην εξωτερική πολίτικη» και ζήτησε να «είναι κάθετη η Ελλαάδα στις διερευνητικές για δήθεν γκρίζες ζώνες και αποστρατικοποίηση».

Επικαλέστηκε δηλώσεις των παραγόντων της ΝΔ και του ιδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν ήταν στην αντιπολίτευση για τα ελληνοτουρκικά αλλά και για το Μακεδονικό, αφένος για να προβάλλει ότι δικαιώθηκε η δική του πολιτική όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου για να τεκμηριώσει -μέσω της αναξιοπιστίας της ΝΔ- την ανησυχία του όπως είπε για την συμπεριφορά της κυβέρνησης. 

Ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής υπογράμμισε: «Τα εθνικά θέματα, ιδιαίτερα το ακανθώδες πρόβλημα με τους Τούρκους, που το περιπλέκει και το καθιστά άκρως επικίνδυνο η προκλητική τακτική του Ερντογάν, απαιτεί μεγάλη προσπάθεια για συναινέσεις. Προσπάθεια που δηλώνω, και από αυτό το βήμα, ότι εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά καταβάλλουμε και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε. Έτοιμοι να στηρίξουμε όπου χρειαστεί την κυβέρνηση. Καλή τη πίστει. Με μια μόνο, απλή προϋπόθεση, που νομίζω ότι αποτελεί και απαίτηση κάθε λογικού πολίτη. 

Ότι η κυβέρνηση θα δείξει και θα αποδείξει ότι χειρίζεται τα εθνικά θέματα, τα ελληνοτουρκικά πρωτίστως, με εθνική σοβαρότητα. Με εθνική υπευθυνότητα. Με εθνική γραμμή και σταθερότητα. Όχι μικροκομματική, κομματική, επικοινωνιακή, όπως έγινε δυστυχώς πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν». 

Ακολούθως και αφού σημείωσε ότι τον αποφασιστικό λόγο στον χειρισμό των εθνικών θεμάτων τον έχει ο πρωθυπουργός, εξέφρασε ανησυχία και εξήγησε: «Λόγος της ανησυχίας μας είναι πρώτα-πρώτα το ιστορικό του κυρίου Μητσοτάκη… Θυμάστε, αλήθεια, κύριε Μητσοτάκη; Με τι ευκολία και εθνική επιπολαιότητα μας λέγατε σ’ αυτή την αίθουσα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί “εθνική ήττα που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού και ένα εθνικό λάθος που προσβάλλει και την αλήθεια και την Ιστορία της πατρίδας μας”; 

Με τι ευκολία χειροκροτούσατε από αυτά εδώ τα έδρανα στις 25 Ιανουαρίου του 2019 τον κ. Βορίδη, όταν αποκαλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ “κυβέρνηση εθνικής μειοδοσίας”;. Για μια συμφωνία που τώρα τηρείτε και τιμάτε…». Ο κ. Τσίπρας “θύμισε” ότι στις τότε διαδηλώσεις, που στήριζε η ΝΔ, ομάδα ακροδεξιών της Χρυσής Αυγής προσπάθησε να εισβάλει στο Κοινοβούλιο, όπως έγινε πρόσφατα με τους οπαδους του Τραμπ. 

Ακολούθως ανέφερε ότι λόγος ανησυχίας είναι ο τρόπος με τον οποίο ο πρωθυπουργός έχει χειριστεί μέχρι τώρα τα ελληνοτουρκικά ζητώντας του «να ξεφύγει από την ασάφεια και από την τακτική τού “βλέποντας και κάνοντας”» και καταλογίζοντάς του «αμήχανη στρατηγική, ταλαντεύσεις, σπασμωδικές κινήσεις, εσωτερικές κυβερνητικές ασυνεννοησίες, και σπατάλη επικοινωνίας για εσωτερική κατανάλωση». 

Συνεχίζοντας την κριτική είπε ότι «λόγος της ανησυχίας μας είναι, τέλος, η ασάφεια γύρω από τις διερευνητικές» και ρώτησε: «Με ποια ατζέντα; Ποιους στόχους; Ποιες επιδιώξεις, θα πάμε σ’ αυτές;». Παρέθεσε «αντιφάσεις και ανακολουθίες της κυβέρνησης στον μέχρι τώρα χειρισμό των ελληνοτουρκικών» αφού πρώτα διευκρίνισε: «Δεν έχω κανένα δισταγμό να επαναλάβω εδώ, ότι παραμένουμε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην αναγκαία συναίνεση…

Περάσαμε όλο το 2020 με τις χειρότερες τουρκικές προκλήσεις από την εποχή των Ιμίων. Αντί να πείτε την αλήθεια στον λαό για το τι μπορούσαμε και τι δεν μπορούσαμε να κάνουμε, βυθιστήκατε στις αντιφάσεις, ενώ περάσατε όλο τον χρόνο λέγοντας, πότε ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη και είμαστε η “ασπίδα της Ευρώπης”, πότε ότι η Τουρκία θα λάβει μια αποφασιστική απάντηση από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία ή την ΕΕ στο σύνολό της, πότε ικανοποιούμενος με ανέξοδες και άσφαιρες “δηλώσεις στήριξης”, των εταίρων μας

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…