Τσίπρας: "Ετοιμαζόμαστε να κυβερνήσουμε με σχέδιο για ένα ελπιδοφόρο μέλλον" (video)

cover
NewsRoom 07/10/2014 | 19:55

Στην ετήσια διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών μίλησε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας την συνεργασία των παραγωγικών φορέων και των επαγγελματικών οργανώσεων για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Παρουσιάζοντας την κατάσταση σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η τετραετία των μνημονίων έφτασε την οικονομία σε κατάσταση οριακή», για να συμπληρώσει πως δεν υπάρχει πια καμιά αμφιβολία ότι η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης έχει αποτύχει, με καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία, την πραγματική οικονομία και την εσωτερική αγορά.

Αναφερόμενος στο σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε:

«Συνεχίζει να υλοποιεί το Μνημόνιο και υμνεί τη λογική της εσωτερικής υποτίμησης και της καταστροφής της εσωτερικής αγοράς. Μονιμοποιεί τις φοροεπιβαρύνσεις, όπως είναι η "έκτακτη" εισφορά αλληλεγγύης που υποτίθεται πως θα έληγε φέτος, το χαράτσι στα ακίνητα με τη μορφή του ΕΝΦΙΑ, και την τεράστια αύξηση από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης».

Ειδικά για το τελευταίο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «ενώ έχει αυξηθεί κατά 1471% από τον Μάρτιο του 2011, η κυβέρνηση τον μειώνει μόλις κατά 30% και πανηγυρίζει», και τόνισε ότι «πρόκειται για προκλητικό προεκλογικό εμπαιγμό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «αυτός ο προϋπολογισμός, όμως, θα είναι η τελευταία άσκηση επί μνημονιακού χάρτου», εξηγώντας ότι αυτό θα συμβεί «όχι γιατί θα φύγει το Μνημόνιο με την κυβέρνηση Σαμαρά. Αλλά γιατί σύντομα θα φύγει η ίδια η κυβέρνηση Σαμαρά».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι «ετοιμαζόμαστε να κυβερνήσουμε με σχέδιο, όχι για να επαναφέρουμε το χρεοκοπημένο παρελθόν, ούτε για να διαχειριστούμε το απωθητικό παρόν, αλλά για να δημιουργήσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον».

Επίσης υπογράμμισε ότι «για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, επιδιώκουμε τη θεσμική συνεργασία όλων των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων και επαγγελματικών οργανώσεων. Οι πόρτες μας θα είναι ανοιχτές σε όλους. Γιατί η Ελλάδα μας έχει ανάγκη όλους».