Τσίπρας: Ελλάδα και Κύπρος πυλώνες σταθερότητας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της τριμερούς συνόδου Κύπρου- Αιγύπτου- Ελλάδας.

5a13ead51dc524a8308b4681

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση των προέδρων της Κύπρου Νίκου Αναστασίαδη, της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο γραφείο του Προέδρου.

«Ελλάδα και Κύπρος έχουν αναδειχθεί σε πυλώνες σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κατ’ ιδίαν συνάντησή που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στη Λευκωσία.

Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, λίγο πριν την 5η τριμερή σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, ο κ. Αναστασιάδης καλωσόρισε τον κ. Τσίπρα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η συνάντηση«θα είναι το ίδιο παραγωγική όσο και οι προηγούμενες, λαμβανομένων υπ’ όψιν και τους νέους τομείς δράσης που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη».

«Ήδη χτες», πρόσθεσε «είχαμε την επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου με τον οποίο ανταλλάξαμε απόψεις, καταλήξαμε σε τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που επεκτείνονται και στις τριμερείς προσπάθειες που καταβάλουμε και θα είναι αντικείμενο και των σημερινών μας διαβουλεύσεων».

Ο Πρωθυπουργός, από την πλευρά του, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο. «Είχα καιρό να έρθω και έρχομαι με μεγάλη χαρά» είπε, για να επισημάνει ότι «αυτό το διάστημα που έχουμε μια στενή συνεργασία, έχουμε καταφέρει κάτι σημαντικό, έχουν αναδειχτεί η Ελλάδα και η Κύπρος ως δύο χώρες που αποτελούν πυλώνα σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή».

«Με τις τριμερείς αυτές συνεργασίες, με την Αίγυπτο, μια πολύ σημαντική χώρα στην περιοχή -αλλά και με το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Ιορδανία- καθίστανται η Κύπρος με την Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό», πρόσθεσε.

Ευχαρίστησε τον Νίκο Αναστασιάδη για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη που επέδειξε από την πρώτη στιγμή στη μεγάλη τραγωδία που έζησε η Δυτική Αττική και πρόσθεσε: «Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ακραία καιρικά φαινόμενα, σε εμάς στην Ελλάδα φαινόμενα πλημμυρικά, εδώ μεγάλη ανομβρία. Έχουμε μεγάλη ευθύνη όλοι μας να αντιμετωπίσουμε το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο».

«Εύχομαι μαζί τη βροχή, να φέρουμε και ελπίδα στον Κυπριακό λαό που δικαιούται ένα μέλλον καλύτερο και δικαιούται μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα», κατέληξε

Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν οι διευρυμένες τριμερείς συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου.

Οικονομία και ενέργεια στο επίκεντρο των συναντήσεων

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ενεργειακού, οικονομικού αλλά και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, και αφορούν θέματα άμυνας υγείας, τουρισμού, ενέργειας και γεωργίας.

Αναμένεται να τεθούν τα ζητήματα της χάραξης της ΑΟΖ και θέματα αμυντικής συνεργασίας και θα συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις.

Στον οικονομικό τομέα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα του τουρισμού με έμφαση στην κρουαζιέρα.

Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην επέκταση των δραστηριοτήτων των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών σε έργα στην Αίγυπτο και η διαλιμενική συνεργασία Σουέζ με ελληνικά λιμάνια.

Επίσης, θα συζητηθεί ο ρόλος της Αιγύπτου στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο. Για τους λόγους αυτούς, καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός ο διάλογος ανάμεσα στις τρεις χώρες, σε μία περίοδο κρίσης στις σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Σαουδική Αραβία.

Η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής συνεργασιών που αναπτύσσει η ελληνική κυβέρνηση στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και ενισχύει το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.

Η ελληνική πλευρά ενισχύει την παρουσία και το ρόλο της στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στο πλαίσιο αυτό ο ρόλος της Αιγύπτου είναι ιδιαίτερα σημαντικός.