Newsroom

Newsroom

Τσίπρας στην Κύπρο: Είμαστε εγγύηση για τη σταθερότητα της περιοχής

Τον ρόλο που παίζουν Ελλάδα και Κύπρος προς την εξασφάλιση της σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου αλλά και…

2237154

Τον ρόλο που παίζουν Ελλάδα και Κύπρος προς την εξασφάλιση της σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου αλλά και την ομαλοποίηση των σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε μαζί με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μάλιστα συνέδεσε αυτό το ρόλο των δύο χωρών με τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές. “Η ΕΕ κι η Ευρωζώνη δεν μπορούν να μείνουν ακρωτηριασμένες στο ΝΑ τους άκρο, την ώρα που στην περιοχή επικρατεί αναταραχή”, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τη δήλωσή του τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει το ταξίδι του στην Κύπρο, το πρώτο του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Έκανε λόγο για “κοινό μέλλον των δύο χωρών, ευρωπαϊκό και μεσογειακό με σημαντικές δυνατότητες” κι επεσήμανε πως Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν, παρά την κρίση που σημαδεύτηκε από άδικες θυσίες των δύο λαών, πυλώνες σταθερότητας στην ΝΑ Μεσόγειο.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το Κυπριακό και ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση θα είναι αρωγός στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας προς επίλυση του θέματος σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και με γνώμονα το συμφέρον των λαών. Ο πρωθυπουργός μάλιστα έγινε πιο συγκεκριμένος μιλώντας για δίκαιη και βιώσιμη λύση για διζωνική δημοκρατία με μία ιθαγένεια και μία υπόσταση στο διεθνές σκηνικό. Υπογράμμισε πως για να συνεχιστούν οι συνομιλίες με την Τουρκία πρέπει η Τουρκία να αφήσει την τακτική των παραβιάσεων της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε και για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, λέγοντας πως αυτή γίνεται με όρους ισοτιμίας μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και στόχο έχει μια επωφελής συμφωνία για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Σημείωσε μάλιστα πως ο ίδιος δεν περίμενε τόσες ισχυρές δυνάμεις να συνδράμουν στο αίτημα της Ελλάδας για τερματισμό της λιτότητας στην Ευρώπη, εννοώντας προφανώς τις ΗΠΑ και χαρακτήρισε το Grexit “τρομολαγνικό σενάριο του παρελθόντος”. Ήταν εκεί που υπογράμμισε το σταθεροποιητικό ρόλο που Ελλάδα και Κύπρος παίζουν στην ταραγμένη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και κάλεσε “όσους κάνουν μόνο υπολογισμούς” να κατανοήσουν πως η αποσταθεροποίηση των δύο χωρών δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. 

Ερωτώμενος τέλος για τις σχέσεις των δύο χωρών με τη Ρωσία, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως Ελλάδα και Κύπρος θέλουν και μπορούν να λειτουργήσουν ως μεσολαβητές ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας. 

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

Κακλαμάνης

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

«Δεν πέρασα επιπολαίως το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα. Με στενοχώρησε», είπε χαρακτηριστικά ο…