Newsroom

Newsroom

Τσίπρας: Το δικό μας πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα στηρίζεται στην καταστροφή

. «Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος έχουν σχέδιο – και δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό – εισόδου και επανεισόδου της χώρας από Μνημόνιο σε Μνημόνιο»,

tsipras ert

Ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στο Πολεμικό Μουσείο τόνισε ότι η πρώτη πράξη της κυβέρνησής του θα είναι η ακύρωση του μνημονίου και ο τερματισμός της λιτότητας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρευρέθηκε στην εκδήλωση με θέμα «Παραγωγική Ανασυγκρότηση -Η πρόκληση της επόμενης μέρας» και στην ομιλία του πρόσθεσε ότι θα θέσει αμέσως σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, τονίζοντας ότι μόνο το κόμμα του έχει σχέδιο εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο. «Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος έχουν σχέδιο – και δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό – εισόδου και επανεισόδου της χώρας από Μνημόνιο σε Μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου επεξεργάζεται τη μετονομασία της λιτότητας και του τρίτου Μνημονίου που θα συνεχίσει να εφαρμόζει. Ο ίδιος δεσμεύθηκε να εφαρμόσει εθνικό σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου και για τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο παραπάνω στόχος θα επιτευχθεί τερματίζοντας την αβεβαιότητα για τους μισθούς και τις συντάξεις και επαναφέροντας τον κατώτατο μισθό από τα €586 στα €751, για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Στο σημείο αυτό, επισήμανε ότι το οικονομετρικό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα του μοντέλου του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ σύμφωνα με το οποίο, μόνο τον πρώτο χρόνο, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα αυξήσει την εγχώρια ζήτηση κατά 0,75%, το ΑΕΠ κατά 0,5%, ενώ θα δημιουργήσει 7500 νέες θέσεις εργασίας.

 Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για αναδιανομή του εισοδήματος στα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την ανθρωπιστική κρίση. Η ροπή προς κατανάλωση στα στρώματα αυτά είναι υψηλή, επειδή έχουν να καλύψουν πιεστικές, βασικές ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Οι τρεις πυλώνες για την ανάπτυξη

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία του υπογράμμισε ότι ένας από τους στόχους του κόμματός του είναι η αποτροπή της προοπτικής να γίνει η Ελλάδα μια φθηνή χώρα αναψυχής για το Βορρά. Παράλληλα, έκανε αναφορά στον ευρωπαϊκό Νότο, λέγοντας πως μετατρέπεται σε μια ζώνη φθηνά αμειβόμενης και επισφαλούς εργασίας, στο πλαίσιο της βίαιης αναδιοργάνωσης του ευρωπαϊκού καταμερισμού εργασίας που επιχειρεί ο πολιτικά κυρίαρχος νεοφιλελευθερισμός.

Όπως είπε, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ η αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης είναι ένας από τους τρεις αμοιβαία ενισχυόμενους πυλώνες που συναρμόζουν το εθνικό σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου.

Ο πρώτος πυλώνας είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας, στο τρίπτυχο: διατηρήσιμο και κοινωνικά δίκαιο πρωτογενές πλεόνασμα και ανάληψη της διοίκησης των ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών, ώστε να λειτουργήσουν προς όφελος της πραγματικής οικονομίας. Το πλάνο του είναι η ελάφρυνση και η προστασία των δανειοληπτών από υποχρεώσεις που ανελήφθησαν με διαφορετικά εισοδηματικά δεδομένα. Τέλος, έκανε λόγο για ρευστότητα στην αγορά με κάθε διαθέσιμο μέσο.

Το δικό μας πρωτογενές πλεόνασμα θα στηρίζεται στην αύξηση των δημόσιων εσόδων – και όχι στην περικοπή των δημόσιων δαπανών και την κοινωνική καταστροφή”, είπε.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα άμεσων παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης. Ο τρίτος πυλώνας αφορά την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης στις κατευθυντήριες αρχές και στο περιεχόμενο του προγράμματος που αναφέρθηκε παραπάνω.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά στα πέντε αλληλένδετα και συμπληρωματικά παραγωγικά συμπλέγματα, που αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας: το αγροτοδιατροφικό, το τουριστικό, το κατασκευαστικό, το ενεργειακό, όπως και εκείνο της βιομηχανίας, των περιβαλλοντικών τεχνολογιών και της έρευνας.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…