Οι εξαγγελίες της ΔΕΘ που έγιναν πράξη

Με την ανακοίνωση των μέτρων από τον πρωθυπουργό στο Ζάππειο Μέγαρο υλοποιούνται στο σύνολό τους οι εξαγγελίες του περασμένου Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ δίνοντας ανακούφιση σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

Τσίπρας ΔΕΘ

Σχεδόν το σύνολο των εξαγγελιών που είχε πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2018, φαίνεται να μπαίνει ήδη σε εφαρμογή, μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στην τελευταία ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει «μπαράζ» θετικών μέτρων, γεγονός που είχε προκαλέσει αντιδράσεις δυσπιστίας από την αντιπολίτευση. Ωστόσο, οι τελευταίες ανακοινώσεις εκ μέρους του πρωθυπουργού, επιπρόσθετα με όσες νομοθετικές πρωτοβουλίες έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή τους τελευταίους μήνες, καθιστούν τις εξαγγελίες της ΔΕΘ εφαρμοσμένες σχεδόν στο σύνολό τους.

Τι εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ και τι εφαρμόζεται

1. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών

Κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ είχε εξαγγείλει ότι θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα από 7.000 ευρώ και πάνω έως 35% από 1/1/19. Αντίστοιχη μείωση έως και 35% είχε εξαγγελθεί και για τους αγρότες. 

Τον Δεκέμβριο του 2018, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Νόμος 4578/2018 για τη “Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και άλλες διατάξεις”. Ο νόμος μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές για επιπλέον 250.000 μη μισθωτούς ως εξής:  ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μειώνεται, από την 1/1/2019, κατά 33,3%: από 20%, στο 13,33%.

Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%: σε 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019. Η διαμόρφωση της ασφαλιστικής εισφοράς ορίζεται σε ποσοστό 12,67% το 2020, σε ποσοστό 13% το 2021 και σε ποσοστό 13,33% από το 2022 και μετά.

Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των νέων επιστημόνων για το διάστημα έως το 5ο έτος της υπαγωγής τους στην ασφάλιση, μειώνεται από το 2019 σε 13,33%, βελτιώνοντας το ισχύον καθεστώς εκπτώσεων.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, από το 2020, θα υπάρχει επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων μέχρι 25 ετών με ποσοστό 80% τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο.

Ενώ για νέους εργαζόμενους έως 29 ετών η επιδότηση προσδιορίζεται στο 25% εφόσον πρόκειται για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Το μέτρο προφανώς αποτελεί κίνητρο για την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τους μισθούς και ενισχύει τις επιχειρήσεις.

2. Επιδότηση ενοικίου

Από τη ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε εξαγγείλει και την παροχή επιδότησης ενοικίου με ποσά από 70 έως και 200 ευρώ /μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες

Τον Μάρτιο του 2019 αναρτήθηκε η ΚΥΑ σύμφωνα με την οποία το ποσό του επιδόματος στέγασης για τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια, ορίζεται, ως ακολούθως:

Για τον δικαιούχο του επιδόματος: 70 ευρώ το μήνα. Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, προσαύξηση κατά 35 ευρώ το μήνα.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτο/α τέκνο/α, χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο

Ως ανώτατο όριο του επιδόματος στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ, μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ, Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη: 105 ευρώ, Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: 140 ευρώ, Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: 175 ευρώ, Νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω: 210 ευρώ.

3. Καταβολή αναδρομικών

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης εξαγγείλει την Καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ.

Τον Δεκέμβριο του 2018 δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ οι αποφάσεις περί των αναδρομικών καταβολών προς τα ειδικά μισθολόγια.

Η δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού για το ποσό των αναδρομικών που θα καταβληθούν στους ενστόλους ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ ( καθαρό ποσό μετά τις κρατήσεις 363 εκατ. ευρώ), για τους Πανεπιστημιακούς στα 130,840 εκατ. ευρώ ( καθαρό ποσό 79,1 εκατ. ευρώ), για τους γιατρούς του ΕΣΥ στα 189,180 εκατ. ευρώ ( καθαρό ποσό 114,3 εκατ. ευρώ) για τους δικαστικούς στα 56,8 εκατ. ευρώ (καθαρό ποσό 34,308 εκατ. ευρώ).

4. Ενίσχυση του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»

Στη ΔΕΘ ανακοινώνεται η ενίσχυση και μονιμοποίηση του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, με άμεσες προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού.

Τον Δεκέμβριο του 2018 κατατίθεται από τα υπουργεία Εσωτερικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εργασίας τροπολογία που προβλέπει την προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ 3.257 μόνιμων θέσεων για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Τον Απρίλιο του 2019 το υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία παρέχεται σε νησιωτικούς δήμους η δυνατότητα περισσότερων προσλήψεων για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», από αυτές που προβλέπει ο νόμος

5. Ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία

Στη ΔΕΘ ανακοινώθηκε επίσης η ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία με 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού.

Τον Μάρτιο του 2019 ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε τον διαγωνισμό για την προκήρυξη 4.500 προσλήψεων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής ενώ στις 3 Μαΐου, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην ανακοίνωση της σύστασης 943 νέων οργανικών θέσεων Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

6. Κατάργηση του Φόρου επιτηδεύματος στους αγρότες

Μια ακόμη εξαγγελία από τη ΔΕΘ αφορούσε την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος σε πρόσωπα που ασκούν αγροτικά επαγγέλματα.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2018 κατατέθηκε η Τροπολογία για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για αγρότες, μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, που προσκομίζουν το 80% της παραγωγής τους στους συνεταιρισμούς, αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι σχολικοί συνεταιρισμοί, οι φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας με τη μορφή κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης (ΚΟΙΝΣΕΠ), οι συνεταιρισμοί εργαζομένων και οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής που βρίσκονται σε εκκαθάριση, σε πτώχευση ή αδράνεια.

7. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών

Στις πολύ σημαντικές εξαγγελίες της κυβέρνησης από τη ΔΕΘ, είχε επίσης ανακοινωθεί η Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20

Τον Φεβρουάριο του 2019 ανακοινώθηκε απόφαση του υπ. Εργασίας για εφαρμογή του προγράμματος επιδότησης κατά 50% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης για τους μισθωτούς έως 25 ετών»

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε παράλληλα από το Ζάππειο, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων μέχρι 25 ετών με ποσοστό 80% τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο.

Ενώ για νέους εργαζόμενους έως 29 ετών η επιδότηση προσδιορίζεται στο 25% εφόσον πρόκειται για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Το μέτρο προφανώς αποτελεί κίνητρο για την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τους μισθούς και ενισχύει τις επιχειρήσεις.

8. Μείωση ΦΠΑ

Επίσης, στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει τη μείωση του ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, η εξαγγελία έκανε λόγο για μείωση κατά δύο μονάδων του μεγάλου, από 24% σε 22% και κατά μια του μικρού, από 13% σε 12%, από 1/1/21

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός: «για το 2019 προχωράμε σε μείωση του ΦΠΑ, στην εστίαση από το 24% στο 13% (εξαιρούνται ποτά – ροφήματα – αλκοόλ) και στη μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης, στον συντελεστή του 13%. Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από το 13% στο 6%.

9. Αύξηση του κατώτατου μισθού

Ίσως η σημαντικότερη και πιο πολυσυζητημένη εξαγγελία ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού από το βήμα της ΔΕΘ το 2018.

Από την 1η Φεβρουαρίου 2019 ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί στα 650€ και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 29,04€ και ισχύουν χωρίς ηλικιακή διάκριση. Ο κατώτατος μισθός προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε διαμορφωμένη τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες.

Επιπλέον αυτών, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παροχή 13ης σύνταξης, το κόστος της οποίας αγγίζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης εξαγγέλθηκε η δέσμευση για διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα και συγκεκριμένα στις 8.636 ευρώ, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει τη μείωσή του στις 5.685 ευρώ από την 1-1-2020.

Τα δύο αυτά σημαντικά μέτρα για τα οποία έχει γίνει πολύς λόγος, δεν είχαν ανακοινωθεί στην ΔΕΘ του 2018.

10. Μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης ανακοινώσει από τη ΔΕΘ τη μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/22

Όπως ανακοίνωσε από το Ζάππειο ο πρωθυπουργός, από το 2020, νέες επενδύσεις λαμβάνουν υπερ-έκπτωση κόστους πέραν της απόσβεσης του 100%, επιπρόσθετα 50% στην ετήσια απόσβεση, στην ισχύουσα διάρκεια ζωής (ανάλογα το πάγιο στοιχείο επένδυσης).

Αφορά επενδύσεις εντός μιας πενταετίας σε βιομηχανικό και τεχνολογικό εξοπλισμό σε όλους τους κλάδους με σκοπό την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας.

Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων μέχρι 25 ετών με ποσοστό 80% τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο.

Ενώ για νέους εργαζόμενους έως 29 ετών η επιδότηση προσδιορίζεται στο 25% εφόσον πρόκειται για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Το μέτρο προφανώς αποτελεί κίνητρο για την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τους μισθούς και ενισχύει τις επιχειρήσεις.

11. ΕΝΦΙΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανακοινώσει στη ΔΕΘ τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. χαμηλές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις, το ’19 και το ’20.

Σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από το Ζάππειο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επαναφορά μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος μόνιμου κατοίκους νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν.2238/ 1994 άρθρο 118) και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους με σκοπό τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ακριτικών περιοχών.

Δειτε αναλυτικά τη δέσμη θετικών μέτρων του Ζαππείου

Τα Μέτρα για το 2019

Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% (εξαιρούνται ποτά – ροφήματα – αλκοολ)

Μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης στον συντελεστη του 13%

Το συνολικό κόστος ανέρχεται περίπου στα 260 εκατομμύρια

Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από τον συντελεστή του 13% στον υπερκπτωτικό συντελεστή του 6%.

Το κόστος είναι γύρω στα 80 εκατομμύρια ευρώ

Παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης συνολικού κόστους 800 εκ. ευρώ

Μέτρα για το 2020

Για το 2020 το συνολικό πακέτο των μέτρων που προκύπτει από τον χώρο που ούτως ή άλλως δημιουργείται αλλά και από την εξασφάλιση επιπλέον χώρου από την αναδιαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι περίπου 1,3 δις ευρώ αν συνυπολογίσουμε και την επίπτωση των μόνιμων μέτρων του 2019

Ειδικά προχωράμε σε:

Μείωση Εισφοράς Αλληλεγγύης

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων ως 20000 και μείωση για μεγαλύτερα με σκοπό την μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών.

Μηδέν από 2% έως 20.000€

2% από 5% εως 30.000 €

4% από 6,5% εως 40.000€

6 από 7,5% εως 65.000€

8% από 9% εως 220.000 €

Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%

Νέες επενδύσεις λαμβάνουν υπερ-έκπτωση κόστους πέραν της απόσβεσης του 100%, επιπρόσθετα 50% στην ετήσια απόσβεση, στην ισχύουσα διάρκεια ζωής (ανάλογα το πάγιο στοιχείο επένδυσης).

Αφορά επενδύσεις εντός μιας πενταετίας σε βιομηχανικό και τεχνολογικό εξοπλισμό σε όλους τους κλάδους με σκοπό την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας.

Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων μέχρι 25 ετών με ποσοστό 80% τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο.

Ενώ για νέους εργαζόμενους έως 29 ετών η επιδότηση προσδιορίζεται στο 25% εφόσον πρόκειται για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Το μέτρο προφανώς αποτελεί κίνητρο για την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τους μισθούς και ενισχύει τις επιχειρήσεις.

Μείωση ΦΠΑ από 13% σε 11%

Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (αγαθών και υπηρεσιών) από 13% σε 11% (κατηγορίες εστίασης, τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών μηχανημάτων, νερό, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, κατ’ οίκων φροντίδας, γεωργικής παραγωγής, οίκων ευγηρίας κτλ.) με σκοπό τη μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και την τόνωση της κατανάλωσης.

Φορολογικές μειώσεις κατοίκων νησιών

Επαναφορά μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος μόνιμου κατοίκους νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν.2238/ 1994 άρθρο 118) και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους με σκοπό τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ακριτικών περιοχών.

Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων

Επαναφορά μέτρου απαλλαγής τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν.2238/ 1994 άρθρο 9) με σκοπό την επιβράβευση μέσω της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας με πράσινο στεγαστικό δάνειο.

Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10%

Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10% για όλους τους συνεταιρισμούς ανεξαρτήτως κλάδου ως κίνητρο για την ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας.

Συνεταιρισμένοι αγρότες

Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών για την περαιτέρω ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας στον αγροτικό τομέα.

Πετρέλαιο θέρμανσης ορεινών περιοχών

Περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές ζώνες της χώρας (Ζώνες Α και Β) ώστε να καταστεί ξεκάθαρη η ενίσχυση των πολιτών που διαμένουν σε περιοχές όπου πραγματικά λόγω υψομέτρου η ανάγκη θέρμανσης είναι διαφορετική.

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…