Newsroom

Newsroom

Τσίπρας: Απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους για να γίνει βιώσιμο

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη για να καταστεί βιώσιμο, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Κλίντον στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Clinton Global Initiative.

clinton 11 1

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη για να καταστεί βιώσιμο, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Κλίντον στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Clinton Global Initiative.

«Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, και για πρώτη φορά γίνεται συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Πήραμε μια δύσκολη απόφαση να μείνουμε στην Ευρωζώνη ακόμα και αν αυτό εμπεριέχει δυσκολίες», σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι το προηγούμενο πρόγραμμα ήταν μία «κακή συνταγή», τονίζοντας ότι έφερε εσωτερική υποτίμηση στη χώρα.

«Η συμφωνία που υπογράψαμε», σημείωσε, «ήταν δύσκολη απόφαση και ο ελληνικός λαός αναγνώρισε τη μάχη που δώσαμε για να μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειάζεται να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε την κατεύθυνση της Ευρώπης, γιατί η πολιτική της λιτότητας ήταν καταστροφική». Και πρόσθεσε: «Τώρα, πρέπει να φέρουμε στο τραπέζι το πρόγραμμα της ανάπτυξης. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα έχει την ικανότητα να καλύψει τις ανάγκες της χωρίς υφεσιακά μέτρα. Εμείς θα εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας, αλλά είναι αναγκαίο και για την άλλη πλευρά να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος, ώστε να υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα».

«Τώρα έχουμε πολιτική σταθερότητα. Δώσαμε μεγάλη μάχη και πήραμε μια δύσκολη απόφαση να παραμείνουμε στην ευρωζώνη. Με τη συμφωνία, η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα. Πιστεύω πως αυτή η απαίσια συζήτηση για το Grexit έχει τελειώσει», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η χώρα χρειάζεται ένα απλό, σταθερό, διαφανές και δίκαιο φορολογικό σύστημα, ώστε η οικονομική ολιγαρχία να καταβάλει το μερίδιό της στο λογαριασμό της κρίσης, ενώ ανάλογη θετική επίδραση στην προσέλκυση παραγωγικών – και όχι ευκαιριακών – επενδύσεων θα έχει, σημείωσε, και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, έτσι ώστε να γίνει αντιγραφειοκρατική και φιλική προς την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα και τους πολίτες.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον ήταν έντονα υποστηρικτικός προς την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό και τον πρωθυπουργό, και έφερε προ των ευθυνών τους τους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, από τους οποίους -όπως είπε- ζητά να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά πάντα κάτι συμβαίνει και αυτό δεν πραγματοποιείται.

Ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Κλίντον, τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για να υπερβεί την κρίση η χώρα μας, είναι να εισέλθει σε πορεία ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή, και να αντιμετωπίσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας και τη διαρροή του επιστημονικού δυναμικού της στο εξωτερικό.