Τσίπρας: "Οριστικό τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018"

Σε δήλωση προχώρησε ο πρωθυπουργός αναφορικά με την έκβαση του χθεσινού Eurogroup, με την απόφαση του οποίου έκλεισε οριστικά η δεύτερη αξιολόγηση και η Ελλάδα θα εκταμιεύσει 8,5 δισ. ευρώ. «Ανοίγει ο δρόμος για οριστική έξοδο από την κρίση» ανέφερε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αισθάνεται δικαιωμένη για τη διαπραγματευτική γραμμή που ακολούθησε.

NewsRoom 16/06/2017 | 19:06

«Πράξαμε ορθά που δεν πήραμε ό,τι μας έδιναν τρεις εβδομάδες πριν. Όταν απορρίψαμε θολές υποσχέσεις που θα αποδεικνύονταν κενές περιεχομένου» ανέφερε, εξηγώντας πως η τελική συμφωνία χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες δεσμεύσεις. «Γιατί τώρα;» διερωτήθηκε και απάντησε πως «τώρα έχουμε το μομέντουμ της ανάπτυξης». Παράλληλα, υποστήριξε πως η κυβέρνηση ανέλαβε το ρίσκο αυτό, κινητοποιώντας την κοινή λογική στην Ευρώπη, ενώ στη συνέχεια παρέθεσε τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας, τα οποία θα καταστήσουν το χρέος βιώσιμο. 

«Πλεονάσματα 2% μακροπρόθεσμα, δηλαδή πολύ πιο κάτω από αυτά προβλέπονται με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας. Δεκαπενταετή επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων και ανάλογα πάγωμα επιτοκίων. Εξασφαλίσαμε τη ρήτρα ανάπτυξης, με την υιοθέτηση της γαλλικής πρότασης. Κι έτσι οι εταίροι γίνονται συνεταίροι μας στην τροχιά ανάπτυξης» υπογράμμισε για να τονίσει το εξής: «Πιο σημαντική όμως είναι η τελευταία παράγραφος της συμφωνίας, κατά την οποία μπαίνει οριστικό τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018».

«Μετά τη χθεσινή εξέλιξη ανοίγει καθαρός δρόμος διεξόδου» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως έχει πλήρη επίγνωση των θυσιών του ελληνικού λαού» είπε, ενώ παρακάτω επισήμανε πως είναι άλλο να υπομένει χωρίς αχτίδα φωτός κι άλλο να βλέπεις το φως της εξόδου μπροστά σου. «Δεν είναι η ώρα του εφησυχασμού, της επανάπαυσης, αλλά της αποφασιστικότητας. Να χτίσουμε το μοντέλο της δίκαιης ανάπτυξης. Με κέντρο όχι τους λίγους αλλά τους πολλούς» είπε και συνέχισε: «Να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα της φοροδιαφυγής, των μικρών και των μεγάλων σκανδάλων. Το σήμα στις αγορές και στους επενδυτές πρέπει να είναι ξεκάθαρο».«Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε» κατέληξε.

Δείτε το βίντεο:

Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού

Χθες ήταν μια πολύ καλή μέρα για την Ελλάδα. Πήραμε τελικά αυτά που διεκδικούσαμε, αλλά και αυτά που δικαιούμασταν. Και τώρα ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο στις αγορές, για το οριστικό τέλος, σε ένα χρόνο απο σήμερα, των προγραμμάτων στήριξης και των μνημονίων που τα συνοδεύουν, ανοίγει ο δρόμος για την οριστική έξοδο απο τη κρίση.

Σήμερα, λοιπόν, ίσως για πρώτη φορά μετά τον δύσκολο συμβιβασμό του Ιούλη του 2015, αισθανόμαστε δικαιωμένοι. Γιατί μετά απο πολύ υπομονή και επιμονή, σε μια διαπραγματευτική γραμμή που γνωρίζαμε ότι θέλει χρόνο για να αποδώσει καρπούς, φτάσαμε επιτέλους σε αποτέλεσμα. Αισθανομαστε επίσης δικαιωμένοι γιατί πράξαμε ορθά που δεν πήραμε ότι μας έδιναν τρεις βδομαδες πριν. Που απορρίψαμε θολές υποσχέσεις που πολύ σύντομα θα αποδεικνύονταν κενές και επιμείναμε στη διεκδίκηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων και μάλιστα τώρα.

Γιατί τώρα έχουμε το μομέντουμ της ανάκαμψης. Αναλάβαμε το ρίσκο, κινητοποιήσαμε τις συμμαχίες μας αλλά και τη κοινή λογική στην Ευρώπη και τελικά πήραμε αυτό που ζητούσαμε: Μια συμφωνία διεξόδου. Πήραμε σαφείς δεσμεύσεις για τα αναγκαία μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα το καταστήσουν βιώσιμο. Πλεονάσματα στο 2% μακροπρόθεσμα, πολύ πιο κάτω δηλαδή απο αυτά που θα οφείλαμε να έχουμε με βάση το Σύμφωνο σταθερότητας. Πήραμε 15ετή επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων και ισόποσο πάγωμα των επιτοκίων. Αλλά και ρήτρα ανάπτυξης, με την υιοθέτηση της Γαλλικής πρότασης, που θα καθιστά τους εταίρους μας συνεταίρους στις προσπάθειες μας απο εδώ και στο εξής να βάλουμε την οικονομία σταθερά και μόνιμα σε αναπτυξιακή τροχιά.

Η πιο σημαντική δέσμευση, όμως, βρίσκεται στη τελευταία παράγραφο της απόφασης. Και αφορά τη δέσμευση για οριστικό τέλος των μνημονίων τον Αυγουστο του 2018. Μετα τη χθεσινή εξέλιξη, λοιπόν, ανοίγεται μπροστά μας ένας καθαρός δρόμος διεξόδου. Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των θυσιών του ελληνικού λαού όλα αυτά τα χρόνια. Είναι όμως άλλο να υπομένεις χωρίς αχτίδα φωτόςκ αι άλλο να βλέπεις μπροστά σου το δρόμο της εξόδου.

Τώρα δεν είναι η ώρα του εφησυχασμού αλλά της αποφασιστικότητας. Τώρα είναι η ώρα για να προωθήσουμε τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Να χτίσουμε πάνω σε ισχυρά θεμέλια ένα νέο μοντέλο παραγωγής και διανομής. Το μοντέλο της Δίκαιης ανάπτυξης. Ένα μοντέλο όχι για τους λίγους αλλά για τους πολλούς. Με κέντρο την εργασία, την δίκαιη διανομή του πλούτου, την καινοτομία, την ισονομία, την απαρέγκλιτη τήρηση κανόνων για όλους. Να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα της αναξιοπιστίας, της διαφθοράς, των πελατειακών σχέσεων, της φοροδιαφυγής, των μικρών και μεγάλων σκανδάλων.

Το σήμα προς τα έξω, προς τους επενδυτές και τις αγορές για να εμπιστευθούν ξανά την Ελλάδα, έχει ήδη δοθεί και είναι πολύ ισχυρό. Το σήμα προς τα μέσα, όμως, πρέπει να είναι ακόμη ισχυρότερο. ΝΑΙ μπορούμε. Μπορούμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας με τις δικές μας δυνάμεις. Μπορούμε να ξανακερδίσουμε την εργασία, το κοινωνικό κράτος, Να ξανακερδίσουμε την κυριαρχία και το μέλλον μας. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.