Τσίπρας: "Ανοίξατε το Κουτί της Πανδώρας" – Όλα όσα ειπώθηκαν για τη διαπλοκή

Ολοκληρώθηκε μετά τις 3 τα ξημερώματα η συζήτηση στη Βουλή για θέματα δικαιοσύνης και διαφθοράς. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης ανέβηκαν οι τόνοι με αποκορύφωμα τους πεζοδρομιακούς χαρακτηρισμούς που εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά του Πάνου Καμμένου.

56fb2ef81dc524536c8b4da9

Την κατάθεση πρότασης, από την πλευρά της κυβέρνησης, για τη σύσταση
εξεταστικής επιτροπής που θα εξετάσει τα δάνεια που έλαβαν κόμματα και
ΜΜΕ, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός που δεσμεύτηκε και για
επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας εξωδικαστικού συμβιβασμού με την
Siemens.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να
ζήτησε εκλογές, ωστόσο απέφυγε να δώσει απαντήσεις για τα
αμαρτήματα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και τις κατά καιρούς παρεμβάσεις τους στη Δικαιοσύνη.Μάλιστα, σε κάποιο σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπερδεύτηκε και στοχοποίησε τα πεπραγμένα της ΝΕΡΙΤ, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να συνδέσει την ΕΡΤ με το κύκλωμα εκβιαστών – δημοσιογράφων.

Υπενθυμίζεται πως την πρωτοβουλία για τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών είχε αναλάβει με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Στην επιστολή του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι την τελευταία περίοδο η δημόσια συζήτηση κατακλύζεται και δηλητηριάζεται από αβάσιμες και προσχηματικές αιτιάσεις, που αφορούν τους όρους άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της δικαιοσύνης, σημείωνε ότι οι αιτιάσεις αυτές προωθούνται από κέντρα που έχουν λόγους να φοβούνται και χαρακτήριζε δυστύχημα ότι αυτές αναπαράγονται και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κυριάκος Μητσοτάκης –  δευτερολογία

– Να φύγετε γιατί δεν τολμάτε να σηκώσετε το βάρος της διακυβέρνησης. Τολμήστε να πάτε σε εκλογές για να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.

– 

Εμείς θα ψηφίσουμε την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια στα κόμματα και τα ΜΜΕ. Εσείς θα στηρίξετε τη δική μας πρόταση για σύσταση εξεταστικής για τα capital controls, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου; 

– 

Κάνατε μεγάλη ζημιά στη χώρα αυτούς τους 15 μήνες. Βεβαίως και θα είχε γλιτώσει το τρίτο μνημόνιο.

– 

Η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη κ. Τσίπρα, τόσο στο προσφυγικό, όσο και στην πραγματική οικονομία. Κατακρίνατε τον ΟΟΣΑ, τώρα ο κ. Γκουρία έγινε αγαπημένος σας συνομιλητής μαζί με την κ. Μέρκελ.

Αλέξης Τσίπρας – δευτερολογία

– Ξεχάστε τις εκλογές και κοιτάξτε μήπως σε τέσσερα χρόνια γίνετε ο νεότερος αρχηγός κόμματος που αποχωρεί.   

– Κάποιοι σας πιέζουν να ζητήσετε εκλογές. Όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Δεν σας φτάνουν τρεις ήττες;  

– Το να είναι κάποιος καφετζής ή σκουπιδιάρης είναι έντιμη δουλειά. Το να είναι κάποιος λαμόγιο δεν είναι έντιμη δουλειά. 

– 

Μας λέτε ότι φέρνουμε φόρους, ξεχνάτε ό,τι φέρατε εσείς.

– 

Η έκθεση του ΟΟΣΑ διαψεύδει πλήρως ότι η κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα στα βράχια. 

Η έκθεση λέει ότι σε τρία χρόνια φέρατε μέτρα 63 δισ. και να καταστρέψετε το ένα τέταρτο του εθνικού πλούτου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε μία συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας συζητάμε για μέτρα 5 δισ.

– Θα φροντίσουμε με ένα νομοσχέδιο να άρουμε τις κατάφωρα αντισυνταγματικές παρεμβάσεις που αφορούν στη Δικαιοσύνη  

– Η πλειοψηφία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ την τριετία 2012-2015 παρενέβη με μια σειρά αντισυνταγματικών διατάξεων στη Δικαιοσύνη.

– Προσπάθησα να δώσω στοιχεία και να σας καλέσω να απαντήσετε σε αυτά, εσείς πετάξατε τη μπάλα στην εξέδρα. Δεν είπατε κουβέντα για την ταμπακιέρα.

– Εξαιρετικά αμήχανη η παρουσία σας κ. Μητσοτάκη. Ίσως επειδή σας θύμισα την υπόθεση Siemens.   

– Αντί να σχολιάσετε κάτι επ’ αυτών που είπε κ. Μητσοτάκη, καταθέσατε στα πρακτικά ένα σκίτσο του Αρκά. 

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος – πρωτολογία

– Γιατί συμμετείχε στη συνάντηση αυτή η κ. Τσατάνη και όχι ο αρμόδιος εισαγγελέας δικαστικών συνδρομών κ. Αγγελή;. 

– Γιατί η κ. Τσατάνη δεν ήθελε παρόντες εκπροσώπους του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε συνάντηση Ελλήνων και Κυπρίων για την υπόθεση Βγενόπουλου; 

– Η κ. Τσατάνη είναι η εισαγγελέας που στην ανάκριση για το Βατοπέδι δεν δήλωσε εξαίρεση παρότι ο σύζυγός της είχε προσωπικές διαφορές με τον Γ. Βουλγαράκη, η σύζυγος του οποίου ήταν κατηγορούμενη στην υπόθεση αυτή. 

– Δεν θα ασχοληθώ με τον κ. Βγενόπουλο γιατί δεν έχω κανέναν προσωπικό ενδιαφέρον για την υπόθεσή του. Το ερώτημα είναι ποιους εισαγγελείς συναντήθηκε ο κ. Βγενόπουλος; 

– Σήμερα η Δικαιοσύνη αναπνέει ελεύθεροι. Σε κάποιους αυτό δεν αρέσει γιατί έχουν μάθει αλλιώς. Έχουν μάθει να ονειρεύονται παρενθέσεις. 

– Θα φωτιστούν όλες οι πτυχές των υποθέσεων που έχουν γίνει παρεμβάσεις.

– Ας έρθουν στην Επιτροπή ο κ. Σηφουνάκης, ο εισαγγελέας ο κ. Αγγελής, η κ. Τσατάνη, ο κ. Βγενόπουλος, να μας εξηγήσουν ορισμένα σκοτεινά σημεία. 

– 

Θα πρέπει να μιλήσουμε επίσης για την ανυπόστατη καταγγελία της κ. Τσατάνη. Γιατί οι καταγγελίες της κ. Τσατάνη είναι πιο αξιόπιστες από αυτές του κ. Αγγελή;

– Να μιλήσουμε και για άλλες συναντήσεις που μου ζητήθηκαν -εκτός από εκείνη με την κ. Τσατάνη- και τις οποίες εγώ αρνήθηκα.

– Να μιλήσουμε και για τις απειλές κατά των Πεπόνη – Μουζακίτη. Να μιλήσουμε για τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του εισαγγελέα Παναγιώτη Καραγιάννη.

– 

Έχει εξαπολυθεί επίθεση εναντίον μου, με μεθόδους παρακράτους ή μαφίας. Είναι όμως πρόχειρη και βλακώδης. Μάλλον έχουν μειωθεί τα αντανακλαστικά της, γιατί πλησιάζει στο τέλος της.

– Όσοι έχουν σχέση με τη Δικαιοσύνη γελούν με τον ισχυρισμό ότι εγώ και η κυβέρνηση παρεμβαίνουμε στη Δικαιοσύνη. Γελούν γιατί ξέρουν τι γινόταν τόσα χρόνια.

Νίκος Παρασκευόπουλος – πρωτολογία

– Το απόθεμα των υποθέσεων που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη μειώθηκε.

 O πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε σημαντικές υποθέσεις διαφθοράς, για τις οποίες δεν υπήρξε απάντηση.

– Ουδέποτε τηλεφώνησα σε δικαστή ή εισαγγελέα, για να του πω οτιδήποτε.

Βασίλης Λεβέντης – πρωτολογία

– Πρότεινα κυβέρνηση 240 εδρών για να δουν οι ξένοι μια κυβέρνηση σοβαρή και να έρθουν επενδύσεις.  

– Η Ν.Δ. ήταν αντιμνημονιακή, έγινε μνημονιακή, τώρα ξανά αντιμνημονιακή. Ο Αλ. Τσίπρας το ίδιο. Εγώ είχα σταθερή θέση. Η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη. Το λάθος που κάναμε το 2009, ήταν ότι με κουτοπονηριές, εισπράξαμε τα χρήματα χωρίς να κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Να φτιάξουμε αύριο κυβέρνηση ευρωπαϊκή, που θα πείσει τους ξένους ότι μπορεί να επαναφέρει τη χώρα σε όλα τα επίπεδα. Τώρα τι κάνει ο κ. Τσίπρας; Όπως η σουπιά ρίχνει μελάνι για να θολώσει τα νερά, έτσι και ο κ. Τσίπρας θέλει να μας πει ότι κυνηγάει τη διαπλοκή. Αποτελέσματα θέλει η κοινωνία.  

– Ο κ. Καμμένος ζήτησε από τον κ. Μουζάλα να παραιτηθεί. Με τον κ. Μπαλαούρα το κατάπιε; Ποια είναι η θέση σας; Να αλλάξουν τα Σκόπια όνομα είναι η δική μας θέση.  

– Αν ακούσει κανείς την ομιλία του Αλ. Τσίπρα, θα νομίζει ότι όλα πηγαίνουν τέλεια σε αυτή τη χώρα. Η Ελλάδα είναι ένα σάπιο καθεστώς και εδώ αγωνίζεστε να μας πείσετε ότι όλα είναι αγγελικά πλασμένα.  

Πάνος Καμμένος – πρωτολογία

– Θα πληρώσετε όλοι για τα εγκλήματα που κάνατε κατά της χώρας. Αυτή η κυβέρνηση θα μείνει όρθια με τη στήριξη του ελληνικού λαού. 

– Μην ξεχνάτε ότι ο κ. Βενιζέλος έφερε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

– Εσείς αλλάξατε τη ΝΔ και την κάνατε δικηγόρο του ΠΑΣΟΚ και του παρακράτους. 

– Έκανα συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν πήρε σπίτι από τον Χριστοφοράκο, ούτε ήταν εμπλεκόμενος στη Siemens.   

– 

Όταν αντέδρασα για το λεκτικό λάθος του κ. Μουζάλα, υπέβαλα την παραίτησή μου και των υπουργών μου. Εσείς (σ.σ. η ΝΔ) γιατί δεν καταθέσατε πρόταση μομφής κατά του κ. Μουζάλα;

– Ο άνθρωπος που υπέγραψε τη σύμβαση της ΕΡΤ (σ.σ. ΝΕΡΙΤ την εποχή εκείνη) με τον Μαυρίκο είναι ο πρόεδρος που είχε διορίσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

– Θα στηρίξω την κυβέρνηση Τσίπρα μέχρι τέλους.

– Κύριε Μητσοτάκη, προσκυνήσατε τον κ. Σαμαρά, που πρόδωσε τη ΝΔ και την οικογένειά σας, για να γίνετε πρόεδρος του κόμματος.  

Σταύρος Θεοδωράκης – πρωτολογία

– Η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης ήταν το αγαπημένο σπορ όλων των κυβερνήσεων.

– Είναι σαφές και έχει ομολογηθεί κατά το ήμισυ και από τον ίδιο τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Παπαγγελόπουλο ότι προσπάθησε, με απειλές και πιέσεις να επιβάλει στην εισαγγελέα Εφετών τη θέλησή του τη θέληση της Κυβέρνησης.  

– Ποιος όμως ήταν ο δικαστής κ. Παπαγγελόπουλος; Είχε εμπλακεί σε σειρά σημαντικών πολιτικών υποθέσεων τις οποίες αντί να τις διαλευκάνει συνήθως τις έθετε στο αρχείο. Είχε ασχοληθεί με καταγγελίες για ύποπτες χρηματοδοτήσεις των παλιών κομμάτων εξουσίας κανένα συμπέρασμα – στο αρχείο η υπόθεση.

– Οι προσπάθειες βέβαια να ελεγχθεί η ανεξάρτητη δικαστική εξουσία δεν είναι τωρινές. Οι ακέραιοι δικαστικοί λειτουργοί πάντα ήταν ενοχλητικοί για το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα.  

– Υπάρχει λοιπόν θέμα δικαιοσύνης στη χώρα; Και βέβαια υπάρχει. Το μείζον πέρα από αυτά που συζητάμε είναι η καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης. Στις 18 Μαρτίου ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα αφέθηκε ελεύθερος. Ήταν μια ντροπιαστική μέρα για τη δικαιοσύνη.  

– Τις μέρες που τα πληρωμένα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πετούσαν τόνους λάσπης στο Ποτάμι, ότι είναι όργανο των καναλαρχών και του Μπόμπολα, την ίδια στιγμή ο κ.Τσίπρας, σε μυστικές νυχτερινές συναντήσεις προσπαθούσε με παζάρια, να επιβάλει διευθυντές της αρεσκείας του στον ΔΟΛ και στον Πήγασο.  

– Η θεωρία σας είναι απλή. Ό,τι κάνετε είναι καλώς καμωμένο γιατί οι προηγούμενοι ήταν χειρότεροι και κυρίως διεφθαρμένοι. Πόσο καιρό θα επικαλείστε αυτό το άλλοθι κύριοι της κυβέρνησης; Και πόσο καιρό ακόμη θα παίζετε κρυφτούλι με τα προβλήματα της χώρας;  

Δημήτρης Κουτσούμπας – πρωτολογία

– Τα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα πάντα σχετίζονταν με την ανάδειξη νέων τζακιών.

– Η απαίτηση για άμεση διαλεύκανση των σκανδάλων δεν πρέπει να οδηγεί σε αποπροσανατολισμό. Τα διάφορα σκάνδαλα αποτελούν την άλλη όψη του νομίσματος της αντιλαϊκής πολιτικής.

– Ο ένας βγάζει τα βρόμικα του άλλου στη φόρα ως μέσο προώθησης των δικών του συμφερόντων.

– Για άλλα ζητήματα έπρεπε να γίνεται η συζήτηση. Ό,τι έκαναν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τα πρόθυμα εξαπτέρυγά τους, κάνει και σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Φώφη Γενημματά – πρωτολογία 

– Κλείσατε την Αμυγδαλέζα, ανοίξατε την Ειδομένη, τον “ναό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”. Μάθατε από τον κ. Τουσκ τι υπογράψατε στις Βρυξέλλες.  

– Ζητάμε όλοι και όλα να είναι στο φως, ζητάμε καθαρούς κανόνες. Σήμερα η κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί, γιατί καταψήφισε όλα τα μέτρα για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Δεν βρήκατε το σθένος να ψηφίσετε ούτε καν την άρση τραπεζικού απορρήτου.   

– Κ. Τσίπρα, δεν μπορείτε να υποδυθείτε τον βασιλιά της κάθαρσης. Μόλις μετά από 14 μήνες διακυβέρνησης, ο βασιλιάς είναι γυμνός. Με ποιο δικαίωμα ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης παρεμβαίνει;  

– Κ. Τσίπρα, δεν είχατε ποτέ ηθικό πλεονέκτημα. Είχατε πει ότι είστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα, είστε κάθε λέξη από τα ψέματα που είπατε.   

– Δεν μας αγγίζουν οι αναφορές σας για τα οικονομικά των κομμάτων. Εμείς κάναμε από μόνοι μας έλεγχο, τα πορίσματα βρίσκονται στον εισαγγελέα. Σταματήστε να μας κουνάτε το δάχτυλο.  

– Θα στηρίξουμε το αίτημά σας για εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων. Γιατί όμως εσείς δεν απαντάτε στην πρότασή μας, για να εξετάσουμε τα πάντα σε ό,τι αφορά την οικονομία από το 2002;   

Κυριάκος Μητσοτάκης – πρωτολογία

– Παραιτηθείτε κ. Τσίπρα πριν σπρώξετε τη χώρα στην καταστροφή. Η Ελλάδα δεν θα σας αντέχει άλλο. Ας δώσει τη λύση ο λαός κ. Τσίπρα.Το κόστος της παραμονής είναι μεγαλύτερο από το κόστος της διαδικασίας απομάκρυνσης.

– Σήμερα αποδείξατε κ. Τσίπρα ότι δεν μπορείτε να λειτουργήσετε σε κλίμα συνεννόησης. Θέλετε πόλωση και διχασμό.

– Συνταγματική αναθεώρηση και αλλαγή του άρθρου 86. 

– Επιστρέψτε την αρμοδιότητα χορήγησης τηλεοπτικών αδειών στο ΕΣΡ. Μην δώσετε μόνο τέσσερις άδειες. 

– Δεν κρύβω το οικονομικό πρόβλημα της ΝΔ. Το λύνω. Τολμήστε να κάνετε κι εσείς το ίδιο στα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ.

– Εμένα η υποψήφιοτητά μου δεν στηρίχθηκε από μιντιάρχες και καναλάρχες. 

– Για εμένα η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι δέσμευση.

– Η ουδετερότητα των θεσμών της Δικαιοσύνης προκύπτει από την ανάγκη να υπάρχει ανεκτικότητα στην πολιτική διαφωνία. 

– Κύριε Τσίπρα, στήνετε μεθοδικά ένα παρακράτος. 

– Γιατί στις 8/4/2015 η ΝΕΡΙΤ υπέγραψε ανανέωση σύμβασης με την εταιρία του Μαυρίκου;

– Μέχρι χθες στοχοποιούσατε δικαστές. Τώρα στοχοποιείτε και πολιτικούς σας αντιπάλους.

– Αποφεύγετε τη διαφάνεια όπως ο διάολος το λιβάνι.

– Που ακούστηκε να υπάρχουν υποθέσεις στη Δικαιοσύνη που να συνιστούν πολιτική προτεραιότητα;

– 

Οι πρόσφατες καταγγελίες δημιουργούν ερωτήματα. Παρενέβη ή όχι ο κ. Παπαγγελόπουλος. Η ψήφιση νόμου δεν συνιστά παρέμβαση στη Δικαιοσύνη κ. Τσίπρα. Άλλες είναι οι παρεμβάσεις που εσείς κάνετε.

– Επιδιώκετε ασφηκτικό έλεγχο στη Δικαιοσύνη. Η λειτουργία της Δικαιοσύνης τελεί υπό στενή παρακολούθηση. Βιώνουμε έναν ιδιότυπο εισαγγελικό αυταρχισμό.  

– Πού ακούστηκε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης να εισβάλει σε διάσκεψη δικαστών; Τα ερωτήματα θα απαντηθούν την Πέμπτη στην Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας, γιατί εκεί θα κληθούν όλοι να καταθέσουν.  

– Στα της Δικαιοσύνης. Αλλάξατε στις 3 το ξημέρωμα το βράδυ του δημοψηφίσματος τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. 

– Καμία λίστα Μπόργιανς δεν υπήρχε την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά.

– Η αλήθεια είναι κ. Τσίπρα ότι τα έσοδα από ελέγχους το 2015 ήταν πολύ λιγότερα από ό,τι το 2014. Συγχαρητήρια για την αποτελεσματικότητά σας.  

–  Κύριε Τσίπρα, δεν αντέχετε τον έλεγχο και τη διαφάνεια. Καταπατάτε τους κανόνες δικαίου. Μας γεμίσατε κομματικούς κηφήνες, πατάσσετε την αριστεία γιατί δεν αντέχετε και προφανώς ούτε κι αυτή σας αντέχει. Έχετε κάνει γραφικές επιλογές. Ο κάθε Καρανίκας που προσλαμβάνετε είναι μία γροθιά στο στομάχι της Ελλάδας που αγωνίζεται.

– 

Πάει πολύ εσείς,το παιδί τού ‘νεο-Αυριανισμού’ να μιλάτε για ήθος και διαφάνεια.

– Από την πρώτη στιγμή είχατε στόχο να χτίσετε μία νέα διαπλοκή. Ο χειρισμός του ΕΣΡ είναι η επιτομή του αυταρχισμού. Αφαιρέσατε σημαντικές αρμοδιότητες και τις χορηγήσατε στον αγαπημένο σας υπουργό, τον εθνικό υπερκαναλάρχη, τον κ. Παππά.  

– Oι κόκκινες γραμμές ξεθωριάζουν, η αξιολόγηση δεν κλείνει. Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα φοροκαταιγίδα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες τιμωρούνται. Η πραγματική οικονομία βουλιάζει. 

– Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να συζητάμε για την ανεργία, για τη φορολόγηση, για το προσφυγικό, για τη διάλυση της δημόσιας Παιδείας. Θέλετε να κατασκευάζετε εχθρούς, δεν αντέχετε τη συζήτηση για την κατάσταση της χώρας.

– Ο κ. Τσίπρας πήρε την πρωτοβουλία για τη σημερινή συζήτηση για να μεταθέσει την ατζέντα του πολιτικού διαλόγου. 

– Είστε κατηγορούμενος γιατί προδώσατε τα όνειρα και τις ελπίδες ακόμη κι αυτών που σας ψήφισαν. Είστε υπεύθυνος για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα σήμερα.

– Είστε κατηγορούμενος για τα κατα συρροή ψεύδη σας κ. Τσίπρα. Δεν είστε κατήγορος. Παραλάβατε κράτος και παραδίδετε χώρα υπό διάλυση. 

– Στα κανονικά κράτη όλοι σέβονται την ιερή αρχή της διάκρισης των εξουσιών. 

Αλέξης Τσίπρας – πρωτολογία

– Κλείνω με το σκάνδαλο των σκανδάλων. Αναφέρομαι στο σκάνδαλο της Siemens και τον απαράδεκτο εξωδικαστικό συμβιβασμό. Έτσι επιχειρήθηκε να ξεπλυθεί το πολιτικό προσωπικό που είχε εμπλοκές στην υπόθεση όσο και η ίδια η εταιρεία. 

– Η υπόθεση του Σταύρου Παπασταύρου αποτελεί σύμβολο του ξεπεσμού του παλιού συστήματος. Σύμφωνα με έγγραφα ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά φέρεται να μην ήταν απλός διαχειριστής όπως ισχυρίζεται ούτε πληρεξούσιος αντίθετα εμφανίζεται ως δικαιούχος και ιδιοκτήτης εταιρίας της Λίστας Λαγκάρντ.

– Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών λειτουργεί ως πλυντήριο για τις πιθανές ευθύνες υπουργών. Πρέπει να τελειώσει οριστικά η ντροπή του νόμου περί ευθύνης υπουργών με συνταγματική αναθεώρηση.

– Εξοργίζει η συνειδητή σας παράλειψη να συνεργαστείτε με τις γερμανικές αρχές για τον εντοπισμό ελλήνων φοροφυγάδων (λίστα Μπόργιανς). Η άρνηση συνεργασίας επιβλήθηκε από τον τότε πρωθυπουργό, κ. Σαμαρά, δια χειρός του κ. Μπούρα.

– Οι παρεμβάσεις δεν εξαντλούνται σε πράξεις και τροπολογίες. Πολλές φορές ακόμη και οι παραλήψεις θεωρούνται παρέμβαση. Πρώτη και καλύτερη παράλειψη να παραδοθεί για έλεγχο η Λίστα Λαγκάρντ. Κι όταν όμως μετά την κατακραυγή αποφάσισαν να την παραδώσουν στους εισαγγελείς, οι έλεγχοι προχωρούσαν με ρυθμούς χελώνας.

– Ακόμη μια παρέμβαση είναι μια του ίδιου του κ. Μητσοτάκη. Πρόκειται για μια νυχτερινή τροπολογία που τελικά υπερψηφίστηκε με την πέμπτη προσπάθεια στη Βουλή, η οποία αφορούσε τη νομιμοποίηση των τριγωνικών συναλλαγών που πραγματοποιούσαν μεγάλοι όμιλοι της χώρας. Το κόστος αυτής της τροπολογίας υπολογίζεται κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. 

– Δεσμεύομαι ότι η υπόθεση με τα δάνεια των κομμάτων δεν θα κλείσει σε μια νύχτα επειδή περάσετε μια τροπολογία που αθωώνει εκείνους που σας τα έδωσαν. Θα αναζητηθούν ευθύνες.  

– Εκτός από τη χώρα, χρεοκοπήσατε και τα κόμματά σας. Η ΝΔ έχει χρέη 210 εκατ. ευρώ και από αυτά τα 197 εκατομμύρια αφορούν δάνεια που δεν πρόκειται να αποπληρωθούν. 

– Παρέμβαση για απαλλαγή στελεχών τραπεζών από κάθε ευθύνη για σύναψη δανείων πάσης φύσεως. Πρόκειται για τα θαλασσοδάνεια στα πολιτικά κόμματα και κυρίως της Ν.Δ. Τα κόμματα είχαν βάλει εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές ενισχύσεις. Είχαν εξασφαλίσει ότι εσαεί θα αναπαράγεται ο δικομματισμός και οι υψηλές χορηγήσεις. Κι όμως δόθηκαν δάνεια που δεν μπορούν να πληρωθούν.

– Με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράμπου Αθανασίου αντικαταστάθηκε άρθρο του Π.Κ. που προέβλεπε ότι στελέχη και υπάλληλοι δημόσιων ή ιδιωτικών επιχειρήσεων σε περίπτωση σοβαρών αδικημάτων τιμωρούνται με αυστηρότατες ποινές, κακουργηματικού χαρακτήρα. Η τροπολογία αυτή κατατέθηκε στις 6/5/2014 και προέβλεπε μικρότερες ποινές και στη συνέχεια αφού ίσχυσε κάποια μικρή περίοδο καταργήθηκε ως λάθος. Παρόλα αυτά έδινε το δικαίωμα στους κατηγορούμενους να δικάζονται με αυτόν τον νόμο. 

– Απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη τα μέλη τραπεζών για την επαναγορά ομολόγων, ανεστάλησαν οι διώξεις διοικητικών συμβουλίων δημόσιων επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιούνται, απαλλαγή ΛΑΡΚΟ για πώληση περιουσιακών στοιχείων, σταμάτησαν οι διώξεις για τα δ.σ. των αγροτικών συνεταιρισμών.

– Με τον νόμο 4024/2011, τερματίστηκαν οι διώξεις για μισθολογικές υπερβάσεις στον ΟΣΚ.

– Θέλει πολύ μεγάλο θράσος να μιλάτε εσείς για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Θα σας θυμίσω εγώ τι σημαίνει παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από τα δικά σας έργα και ημέρες. 

– Κατηγορείτε την κυβέρνηση για τις αρμοδιότητες που δόθηκαν στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Γιατί σας ενοχλεί τόσο πολύ; Μήπως γιατί κόπτεστε για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ή γιατί δυσκολεύει τις εξωθεσμικές σας συνεννοήσεις.

– Καταθέτω στα πρακτικά τόσο την επιστολή του κ. Τσιρώνη ο οποίος κάνει συγκεκριμένες αναφορές και καταγγελίες, αλλά και την ήδη δημοσιευμένη επιστολή του κ. Σηφουνάκη προς τη σημερινή πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όπου επίσης υπάρχουν καταγγελίες. Καταγγελίες που αν μη τι άλλο αξίζουν μια απάντηση. Τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

– Έχουμε συγκεκριμένες καταγγελλίες (σ.σ. για την υπόθεση Βγενόπουλου) που οφείλουν να διερευνηθούν. Στελέχη και της σημερινής αντιπολίτευσης ζητούν διερεύνηση σε βάθος.  

– Είναι γνωστό πια ότι για την υπόθεση Βγενόπουλου έχει ήδη εγγράφως διαμαρτυρηθεί ο Κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης στον κ. Παπαγγελόπουλο. 

– Ποια ήταν αλήθεια η νομική παρέμβαση; Η έκφραση της γνώμης του υπουργού για ένα νομικό ζήτημα. Αυτό συνιστά παρέμβαση;

– Ποιος ζήτησε αυτή τη συνάντηση; Ο κ. Παπαγγελόπουλος ή η εισαγγελέας; Κι επιπλέον πώς έφτασε η υπόθεση αυτή στην κ. Τσατάνη; Με ποια δικονομική πρόφαση αφαιρέθηκε η υπόθεση αυτή που αφορά τον κ. Βγενόπουλο να αφαιρεθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς; 

– Μιλήσατε για παρέμβαση, επικαλούμενοι μια συζήτηση του κ. Παπαγγελόπουλου με την εισαγγελέα Τσατάνη. Γνωρίζετε ότι για την εν λόγω υπόθεση η οποία αφορά μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, διεξάγεται ήδη πειθαρχική έρευνα για τις πράξεις και παραλήψεις που οδήγησαν τρεις υποθέσεις στο αρχείο. 

– Κύριοι της αντιπολίτευσης, να μην διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα. Η στάση μας απέναντι Δικαιοσύνη και στους πολίτες δεν συνιστά παρέμβαση. 

– Όσοι θέλουν να αναπαράξουν τις πρακτικές του παρελθόντος θα μας βρίσκουν απέναντί τους.

– Πρέπει να επανοικοδομήσουμε τη σχέση πολιτών – Δικαιοσύνης. Θα την αποκαταστήσουμε αυτή τη σχέση με πρωτοβουλίες που στηρίζουν τους δικαστικούς λειτουργούς που σέβονται τον ρόλο τους. Τους δικαστικούς λειτουργούς που δεν χαρίζονται, που δεν εξαγοράζονται, που δεν υποκύπτουν σε πιέσεις.

– Όσο κι αν πολιτικοί, επιχειρηματίες και λειτουργοί της Δικαιοσύνης επαναλαμβάνουν το κλισέ της απόλυτης εμπιστοσύνης αντιλαμβάνονται ότι είναι ένας βαθύτατα ταλαιπωρημένος θεσμός.

– Χρέος και αποστολή της εκτελεστικής εξουσίας είναι να εγγυάται την προστασία της Δικαιοσύνης από παρεμβάσεις. Και οι παρεμβάσεις δεν είναι μόνον ή κυρίως πολιτικές. Είναι και παρεμβάσεις από την ολιγαρχία του χρήματος.

– Έπρεπε να γίνει αυτή η συζήτηση για να μην παραδοθούν στη λήθη τα έργα και οι ημέρες σας. Οι εγκληματικές σας ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων.

– Η Ν.Δ. θεώρησε ότι θα μπορέσει να δημιουργήσει θόρυβο σε αγαστή συνεργασία με κάποια από τα μέσα της διαπλοκής ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις.

– Δεν θέλω να ξεκινήσω τη συζήτηση από τα πεπραγμένα των δικών σας κυβερνήσεων αλλά από τι σκοπεύουμε να κάνουμε εμείς.

Σάλος με τις κιτς χλαμύδες στην Ακρόπολη και την «αναβάθμιση» με άρωμα…χούντας (!) – «Η κα Μενδώνη να απαντήσει άμεσα»

GMPRm9QXEAElRJj

Σάλος με τις κιτς χλαμύδες στην Ακρόπολη και την «αναβάθμιση» με άρωμα…χούντας (!) – «Η κα Μενδώνη να απαντήσει άμεσα»

Αλευρωμένοι λευκοί σανδαλοφόροι νεαροί και νεαρές πόζαραν σαν αρχαία αγάλματα μπροστά από τον Παρθενώνα παριστάνοντας…

Η πρώτη δήλωση της Δούρου μετά την απόφαση για το Μάτι: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

6036943

Η πρώτη δήλωση της Δούρου μετά την απόφαση για το Μάτι: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

Διαβάστε τα πρώτα λόγια της Ρένας Δούρου μετά την αθώωση της για την τραγωδία στο…

Τροχαίο στη Σκιάθο: Ντυμένος γαμπρός θα κηδευτεί ο 17χρονος Γιάννης – Το συγκλονιστικό βίντεο της αδελφής του

Γιάννης

Τροχαίο στη Σκιάθο: Ντυμένος γαμπρός θα κηδευτεί ο 17χρονος Γιάννης – Το συγκλονιστικό βίντεο της αδελφής του

«Γιάννη μου μωρό μου για μένα είσαι εδώ. Μακάρι να ήμουν εγώ στη θέση του»,…

Μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα: «Μα υπάρχω ακόμα, είμαι ακόμα εδώ»

Μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα: «Μα υπάρχω ακόμα, είμαι ακόμα εδώ»

Οι φίλοι, συνοδοιπόροι και συνεργάτες του, θα βρεθούν για μια μοναδική συναυλία την Δευτέρα 3…