Newsroom

Newsroom

Τσίπρας: Ανεξάρτητο, αξιοκρατικό και αποτελεσματικό δημόσιο, με στόχο τη μεταμνημονιακή Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα ανεξάρτητο, αξιοκρατικό και αποτελεσματικό δημόσιο, με στόχο «τη μεταμνημονιακή Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας», μιλώντας κατά την παρουσίαση από την κυβέρνηση της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση» στο μουσείο Μπενάκη.

59a6fac61dc524e7238b481c

Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε ως στόχο την πλήρη ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, μέσα από την υλοποίηση ενός σχεδίου με ορίζοντα τριετίας που θα οδηγήσει σε ένα δημόσιο το οποίο θα ανταποκρίνεται στον κοινωνικό του ρόλο.

«Σήμερα παρουσιάζουμε μια μεταρρύθμιση που θα βάλει τα θεμέλια για το ελληνικό κράτος των επόμενων γενεών», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως η διοικητική μεταρρύθμιση «θα βάλει τα θεμέλια για το κράτος της προσφοράς και της πραγματικής υπηρεσίας στον πολίτη, το κράτος που δεν θα έχει καμία σχέση με ότι βιώσαμε ως σήμερα και με ότι γνωρίζουμε ώς σήμερα».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «το δημόσιο στα χρόνια της κρίσης έγινε το αποπαίδι που του φόρτωσε το δικομματικό σύστημα τα λάθη και τις αμαρτίες του». Πάντως, αποτίμησε θετικά την ίδρυση από προηγούμενες κυβερνήσεις του ΑΣΕΠ και των ΚΕΠ, κάνοντας ωστόσο λόγο για αποσπασματικά μέτρα.

Καταλόγισε, δε, στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι με τον όρο μεταρρύθμιση, εννοεί απολύσεις και ανάθεση αρμοδιοτήτων σε αρεστούς. Είπε επίσης ότι δαπανήθηκαν ευρωπαϊκά κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, δίχως ωστόσο αντίκρισμα.

«Η αντίληψη του κράτους ως λάφυρο και ως εργαλείο πελατειακής διαχείρισης συνεχίστηκε επί δεκαετίες ως τα χρόνια της κρίσης. Αυτήν την αντίληψη για το κράτος – λάφυρο δείχνουν σήμερα οι πονηρές και δήθεν φιλελεύθερες κραυγές ορισμένων για την κατάργηση της συνταγματικής προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο», είπε ο Πρωθυπουργός.

Τα βασικά σημεία της διοικητικής μεταρρύθμισης

Ο κύριος Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα σε τρία βασικά σημεία των αλλαγών που προωθούνται. Υπογράμμισε πως για πρώτη φορά, «υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναδιοργάνωση των διοικητικών δομών και ταυτόχρονα την βελτίωση, απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία νέων σύγχρονων οργανισμών των φορέων του Δημοσίου. Στοχεύει επίσης στην απλοποίηση και ψηφιοποίηση βασικών διοικητικών διαδικασιών. Και την δημιουργία μητρώου διαδικασιών σε κάθε δημόσιο φορέα. Ακόμα, το σχέδιο αυτό στοχεύει στην απλοποίηση των συναλλαγών των πολιτών με το δημόσιο. Με απώτερο στόχο: Το 2020 να οδηγηθούμε στο Ψηφιακό Δημόσιο. Όλες οι βασικές συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο να ολοκληρώνονται, μέσω του υπολογιστή μας ή του κινητού μας, με το πάτημα ενός κουμπιού».

Υπογράμμισε επίσης, πως αντίστοιχα βήματα έχουν γίνει και για την απλοποίηση αδειοδότησης των επιχειρήσεων. «Ήδη περισσότερες από 11.000 επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί από το νέο σύστημα αδειοδότησης. Τους προσεχείς μήνες η Ελλάδα θα καταστεί μία από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως, όπου η σύσταση επιχειρήσεων θα καταστεί μία πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία» είπε.

Αναφορά έκανε στο σχέδιο για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, που περιλαμβάνει την αξιολόγηση, την επιλογή προϊσταμένων, όπως επίσης και τον προγραμματισμό προσλήψεων για το εγγύς μέλλον. «Το σχέδιο περιλαμβάνει δράσεις διαρκούς επιμόρφωσης, με έμφαση στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων. Ιδιαίτερη έμφαση αξίζει να δοθεί στη θεσμική συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, για την παροχή κινήτρων σε υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για την απόκτηση πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών στο αντικείμενο της δημόσιας διοίκησης» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Περιλαμβάνει, την εφαρμογή του νέου συστήματος στοχοθεσίας και αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού. Την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης περιγραμμάτων θέσεων εργασίας. Και την εφαρμογή των νέων συστημάτων κινητικότητας και επιλογής προϊσταμένων».

Επίσης ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι θα εφαρμοστεί ένας μακροχρόνιος προγραμματισμός των προσλήψεων, στη βάση των πραγματικών αναγκών της διοίκησης. «Οι προσλήψεις πλέον δεν θα γίνονται αυθαίρετα και απρογραμμάτιστα. Για πρώτη φορά, αναπτύσσεται ένας μηχανισμός ανάλυσης και αποτύπωσης των αναγκών του δημόσιου τομέα σε προσλήψεις, μέσα από την αξιοποίηση των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας και την ολοκλήρωση της αναμόρφωσης του κλαδολογίου των δημοσίων υπαλλήλων. Στόχος, είναι ο έγκαιρος προγραμματισμός των προσλήψεων, με προτεραιότητα που θα αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες της διοίκησης».

Ο πρωθυπουργός, εξήγγειλε επίσης πως «από τα μέσα του 2018 θα προχωρήσουμε σε διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ για την προσέλκυση νέων πτυχιούχων. Και για να γίνουν ελκυστικές οι εξετάσεις σε επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό, εξετάζουμε τη θέσπιση πρόσθετων κινήτρων που θα διευκολύνουν τον επαναπατρισμό και την εγκατάσταση των ατόμων αυτών στην Ελλάδα».

Τέλος ο κ. Τσίπρας στάθηκε στο έργο για την «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας». Όπως υποστήριξε, πρόκειται για «ένα εργαλείο που θα εξασφαλίζει τον ενιαίο τρόπο νομοθέτησης, καθώς και κωδικοποίησης της υφιστάμενης και την μελλοντικής νομοθεσίας, στην βάση καθορισμένων προτύπων και διαδικασιών που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν, με αποτέλεσμα την αναποτελεσματικότητα και το βραχυκύκλωμα της δημόσιας διοίκησης».

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σε αντίθεση με τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη, «η δική μας αντίληψη είναι ότι το κράτος πρέπει να είναι τόσο μικρό και τόσο μεγάλο, όσο χρειάζεται για να προστατεύει τους αδύναμους έναντι των ισχυρών. Και να δίνει ευκαιρίες στους μικρούς να αναπτυχθούν και να συνεισφέρουν στη γενική ανάπτυξη. Ένα κράτος ικανό να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον. Να αποτρέπει τις ανίερες και παράνομες συμμαχίες που δημιουργούν τραστ. Να επιβάλλει καθαρούς κανόνες ανταγωνισμού στην αγορά. Να διασφαλίζει ότι το παιχνίδι θα είναι καθαρό και ίδιο για όλους».

Γεροβασίλη: Η δική μας πολιτική αντιμάχεται κάθε πελατειακή λογική

Η δική μας πολιτική αντιμάχεται κάθε πελατειακή λογική και σήμερα δίνουμε απαντήσεις στο πώς βλέπουμε και τι κάνουμε για να μεταρρυθμίσουμε το παρόν και το μέλλον της Δημόσιας Διοίκησης, είπε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, στην ομιλία της στο Μουσείο Μπενάκη, στην παρουσίαση της “Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017 – 2019”.

Η Δημόσια Διοίκηση δεν πρέπει να είναι ένα αδιαφανές πλέγμα μηχανισμών γραφειοκρατίας, για να εξυπηρετoύνται διαχρονικά οι λίγοι, συνέχισε η υπουργός και συμπλήρωσε: «Αλλά, αντίθετα, να είναι μια αποδοτική, φιλική, εύρυθμη, σύγχρονη, παραγωγική και αμερόληπτη δημόσια δομή, με το βλέμμα αποκλειστικά στραμμένο στις ανάγκες των πολλών και στο δημόσιο συμφέρον».

Πρόσθεσε δε πως «σε μια κρίσιμη καμπή για την ελληνική οικονομία, τη στιγμή που οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης πιστοποιούν την ανοδική μας τροχιά, η διοικητική ανασυγκρότηση έρχεται να θεραπεύσει διαχρονικές παθογένειες, συμμετέχοντας δυναμικά στην προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Η κα. Γεροβασίλη σημείωσε ότι προωθείται μια δραστική μετεξέλιξη του Δημοσίου, με γνώμονα:

– την απλούστευση των διαδικασιών, μέσω της αφομοίωσης και λειτουργικής ενσωμάτωσης των παγκόσμιων αλλαγών, ιδίως στον τομέα των νέων τεχνολογιών,

– την ενίσχυση της αποδοτικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, μέσω της βέλτιστης διαχείρισης, αξιοποίησης προσόντων και κατανομής του ανθρώπινου δυναμικού της Διοίκησης, και

– την ενίσχυση της Δημοκρατίας, μέσω της θεσμοθέτησης αξιοκρατίας στη στελέχωση, διαφάνειας στη λειτουργία και της επικαιροποίησης της σχέσης κράτους – πολίτη.

Όπως είπε η κα Γεροβασίλη, « η νέα αυτή πραγματικότητα στη λειτουργία του Δημοσίου το 2020 θα συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση των σχέσεων κράτους-πολιτών, διαμορφώνοντας σταδιακά ένα συλλογικό, κοινωνικό αποτύπωμα για τον δημόσιο υπάλληλο, με έμφαση στην αποδοτικότητα, την εξυπηρετικότητα, την ευγένεια, την ισονομία και την προστασία της αξιοπρέπειας του συναλλασσόμενου».

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης τόνισε επίσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας της πως «η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, δεν φιλοδοξεί να είναι ακόμη μία ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση, ούτε μια μεταρρύθμιση για τη μεταρρύθμιση», επισημαίνοντας ότι «έχουμε ακούσει όλοι μας πολλές φορές και έχουμε εθιστεί αντανακλαστικά στην αμφιβολία, όταν η πολιτική ηγεσία διακηρύττει μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση και υπογραμμίζοντας ότι είναι μία από τις πολύ άσχημες παρακαταθήκες που μας άφησε το πολιτικό σύστημα που κυβερνούσε τη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια».

«Το ίδιο πολιτικό σύστημα που μας κληροδότησε ανελαστικές δεσμεύσεις κι ασφυκτική επιτροπεία, προσδοκώντας να μην τα καταφέρουμε με τις αξιολογήσεις και να είμαστε μια μικρή, αριστερή παρένθεση στη σύγχρονη πολιτική ζωή. Προσδοκώντας στο να χάσουμε τα κοινωνικά μας ερείσματα, προπαγανδίζοντας πως είμαστε όλοι ίδιοι. Όπως διαψεύσθηκαν στο σχεδιασμό τους περί αριστερής παρένθεσης – και η εποχή των μνημονίων τελειώνει οριστικά απ’ τους πολιτικούς χειρισμούς της κυβέρνησής μας- έτσι θα διαψευσθούν και στο ότι είμαστε όλοι ίδιοι» υπογράμμισε η κα Γεροβασίλη.

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…