Τσίπρας: "Αν πετύχουμε με το χρέος, το 2018 θα έχουμε βγει από το μνημόνιο"

Με φόντο το Eurogroup στις 24 Μαΐου και το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κρίσιμες συναντήσεις με Ολάντ, Μέρκελ και αρκετούς ακόμα ευρωπαίους ηγέτες για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. «Αν πετύχουμε για το χρέος, το 2018 θα έχουμε βγει από το μνημόνιο» δήλωσε ο κ. Τσίπρας στη Real News.

5739da6e1dc52445358b48d7

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα δώσει το παρόν -ως παρατηρητής αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέλος της ευρωπαϊκής αριστερά- στη Ρώμη, όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών σοσιαλιστών που συμμετέχουν σε κυβερνήσεις, όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ρέντσι, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, ο Σουηδός ομόλογός του Στέφαν Λεβέν, αλλά και ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, καθώς το SPD συγκυβερνά με τους χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ.

Εκεί, θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα του ελληνικού χρέους, αφού -ως γνωστόν- οι Ολάντ και Γκάμπριελ είναι υπέρ μίας γενναίας παρέμβασης για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

Άλλωστε, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε τη σημαντικότητα του ζητήματος στη συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Real News: «Αν πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε για το χρέος στις 24 Μαΐου, το 2017
θα επιστρέψουμε στις αγορές και ίσως πολύ νωρίτερα από τη λήξη του
προγράμματος, το 2018, θα έχουμε βγει από το Μνημόνιο».

Για τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του όμως παίζει σημαντικό ρόλο και η ομάδα που θα υλοποιήσει το αναπτυξιακό σχέδιο. «Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγει ένας νέος κύκλος και η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή» είπε και πρόσθεσε ότι «έχει έρθει η ώρα το σχέδιο μιας συνολικής αναμόρφωσης της χώρας να μπει σε ράγες υλοποίησης».

Υπογράμμισε μεν ότι «τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν αυτή την ευθύνη απέναντι στους πολίτες έχουν μεγάλη σημασία, αλλά ακόμη μεγαλύτερη έχει ο μηχανισμός υλοποίησης, συντονισμού και ελέγχου της κυβερνητικής πολιτικής». Υπό αυτή την έννοια όλοι στην κυβέρνηση αναμένουν ένα ανακάτεμα της «τράπουλας», με ορισμένες αποχωρήσεις και ανακατατάξεις, οι οποίες όμως δεν αναμένεται να ακουμπήσουν υπουργεία που άπτονται της οικονομίας και σε κάθε περίπτωση ανασχηματισμός δεν θα γίνει πριν από τον Ιούλιο.

Συνάντηση με Μέρκελ, Ερντογάν και προαπαιτούμενα

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό στις 23 Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει με την κ. Μέρκελ τον οδικό χάρτη που πρέπει να τεθεί για το χρέος, ενώ με τον τούρκο πρόεδρο στο επίκεντρο θα βρεθεί το προσφυγικό και η διασφάλιση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας.

Όσον αφορά την εσωτερική επικαιρότητα, αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση πλέον είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα. Το νομοσχέδιο, εκτός απροόπτου, αναμένεται να συζητηθεί στις Επιτροπές Τετάρτη και Πέμπτη και να εισαχθεί στην Ολομέλεια Παρασκευή και Σάββατο, οπότε και προγραμματίζεται να ψηφιστεί χωρίς να αποκλειστεί και να μετατεθεί η όλη διαδικασία κατά μία ημέρα και να ψηφιστεί τελικά Κυριακή.

Σκοπός είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να συμπεριλάβει και αυτό το νομοσχέδιο στις «βαλίτσες» του έτσι ώστε η Ελλάδα να έχει υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Τα δύσκολα μέτρα του νομοσχεδίου, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, τα κόκκινα δάνεια και οι έμμεσοι φόροι, δημιουργούν ερωτήματα για το εάν θα υπερψηφιστεί από το σύνολο των 153 βουλευτών. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν αισιοδοξία ότι τελικά δεν θα υπάρξουν απώλειες και θα ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…