Newsroom

Newsroom

Τσίπρας: Αύξηση των επιδομάτων και των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ για τα άτομα με αναπηρία (Εικόνες)

«Το πιο σημαντικό είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τη ζωή όλων των ανθρώπων, χωρίς να αφήνουμε κανέναν έξω από το βλέμμα μας, την οπτική μας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

1 image00010 1 scaled 1

Την εξαιρετικά δύσκολη καθημερινότητα και τις δυσκολίες προσβασιμότητας που βιώνουν οι πολίτες με αναπηρία είχε την ευκαιρία να συζητήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας που συναντήθηκε με μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών.

Για αρκετή ώρα περιηγήθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της Κυψέλης, όπου λόγω των κακοτεχνιών, αλλά και της έλλειψης διαβάσεων διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τη δυσκολίες προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν. Σε αρκετές περιπτώσεις, τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και άλλοι συνοδοί χρειάστηκε να πάρουν στα χέρια τα αμαξίδια και να τα ανεβάσουν στο πεζοδρόμιο. «Το πιο σημαντικό είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τη ζωή όλων των ανθρώπων, χωρίς να αφήνουμε κανέναν έξω από το βλέμμα μας, την οπτική μας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε σε καφετέρια στην πλατεία Κυψέλης και Φωκίωνος Νέγρη με τους εκπροσώπους του συλλόγου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του κόμματος, κάνοντας λόγο για επαναφορά του 15% των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ –«που είχε θεσμοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταργήθηκε»- και έριξε ιδιαίτερο βάρος στα προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ για άτομα με αναπηρία.

1 image00015 scaled

«Στόχος μας ήταν κι εγώ ο ίδιος να συνειδητοποιήσω και να καταλάβω τι μπορεί να σημαίνει για έναν συμπολίτη μας με αναπηρία να θελήσει να έχει αυτό που κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει, δηλαδή να βγει από το σπίτι και να πάει να πιει έναν καφέ. Αυτό το αυτονόητο πράγμα δεν μπορεί να το έχει ένας συμπολίτης μας με αναπηρία», επισήμανε. Γιατί, όπως τόνισε, «έχουμε φτιάξει την κοινωνία και τη ζωή μας χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις καθημερινές αυτές λειτουργίες».

«Συνήθως μιλάμε για τα μεγάλα θέματα. Να ξεκινήσουμε όμως από το πιο απλό. Ο σχεδιασμός σε όλες τις μεγάλες πόλεις δεν συμπεριλαμβάνει τα άτομα με αναπηρία. Δίκαιη κοινωνία σημαίνει να τους συμπεριλαμβάνει όλους. Να έχουν πρόσβαση όλοι στα αυτονόητα πράγματα» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι εξίσου σημαντικό είναι και το θέμα της επιβίωσης, «αφού το κόστος ζωής ενός ατόμου με αναπηρία είναι πολλαπλάσιο από το κόστος ζωής κάθε άλλου πολίτη».

1 image00010 1 scaled

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει την πρόσληψη καθηγητών στα ειδικά σχολεία ώστε να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά με αναπηρία. Στο μείζον ζήτημα της προσβασιμότητας ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε αρχικά ότι «περπατήσαμε όλοι μαζί και είδαμε ότι είναι αδύνατο να μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο πιο απλό και αυτονόητο». Τόνισε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει σε πρώτη φάση ένα πιλοτικό πρόγραμμα 20 δήμων για προσβάσιμες πόλεις και γειτονιές. «Δεν λύνει το πρόβλημα αλλά είναι ένα σήμα και μια πίεση σε όλους τους δήμους να κάνουν το ίδιο», πρόσθεσε, σημειώνοντας σε ό,τι αφορά στο κράτος τη δυνατότητα σε μια τριετία όλες οι δημόσιες υπηρεσίες να γίνουν απολύτως προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρίες. Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι όλα αυτά δεν συζητήθηκαν στην προεκλογική ατζέντα αλλά είναι κρίσιμο να τα ξαναβάλουμε μπροστά.

«Εχθρική πόλη η Αθήνα όσον αφορά την προσβασιμότητα»

Κατά τη συνάντηση, σε μια συμβολική κίνηση ένας παίκτης της ομάδας καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο «Άτλας», η οποία προχθές κατέκτησε το κύπελλο, έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα ένα μετάλλιο από τη νίκη της ομάδας του.

Πηγή: documentonews.gr