Newsroom

Newsroom

Τσίπρα πρωθυπουργό και ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θέλουν οι πολίτες

Του Κώστα Πουλακίδα

tsipras 440

Του Κώστα Πουλακίδα

Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θέλει η πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Public Issue, που δημοσιεύει η «Αυγή της Κυριακής». Ωστόσο το πολιτικό σκηνικό παραμένει εξαιρετικά ρευστό και το αποτέλεσμα των εκλογών αβέβαιο, καθώς τα δύο πρώτα κόμματα καταγράφουν το ίδιο ποσοστό μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως ενισχύεται σε σχέση με τις πρώιμες έρευνες ανεβάζοντας τη συσπείρωσή του, αλλά κυρίως περιορίζοντας τις απώλειες που είχε προς την Ν.Δ. Η “επανάκαμψη” των ψηφοφόρων του, η ψήφος της νεολαίας και η μείωση της αποχής αποτελούν τα στοιχήματα της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τη στιγμή που άρχισε να διαμορφώνεται το εκλογικό κλίμα άρχισε να διαμορφώνεται και η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημαντικό στοιχείο που μπορεί να δείξει την τελική στάση των ψηφοφόρων είναι η απάντηση στο ερώτημα “ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός”, όπου υπερέχει ο Αλ. Τσίπρας. Το 40% των πολιτών θεωρεί καταλληλότερο για τη θέση του πρωθυπουργού τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Το 37% θεωρεί τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και το 20% απαντά “κανένας από τους δύο”, ενώ χωρίς γνώμη είναι το 3% των ερωτηθέντων. Ουσιαστικά ο Αλ. Τσίπρας είναι το ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε σχέση με το ποσοστό που παίρνει το κόμμα στην έρευνα (31%) το ποσοστό του Αλ. Τσίπρα είναι αυξημένο κατά 25%.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι οι πολίτες εμπιστεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ για την κυβέρνηση της χώρας πολύ περισσότερο απ’ όσο τη Ν.Δ. Τα σχέδια της ελληνικής διαπλοκής για οικουμενικές κυβερνήσεις δεν γίνονται αποδεκτά από την πλειοψηφία του λαού, ενώ, παρά την επικοινωνιακή πίεση, ούτε οι “μεγάλοι συνασπισμοί” έχουν δυναμική.

Στην ερώτηση για τη μορφή της διακυβέρνησης το 27% των πολιτών θέλει κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μόνο το 20% θέλει κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. Επίσης άλλο ένα 27% θέλει συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, αλλά αυτή τη φορά και με τα δύο κόμματα, δηλαδή σε έναν μεγάλο συνασπισμό μαζί με τη Ν.Δ.

Πολύ χαμηλά είναι τα ποσοστά για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (στο 11%), την κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. (στο 6%) ή την πρόταση να ξαναγίνουν εκλογές (1%).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση των ψηφοφόρων των κομμάτων απέναντι στις τρεις βασικές μορφές διακυβέρνησης: κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ., κυβέρνηση συνεργασίας και με τα δύο κόμματα. Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει το 66% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 45% της Λαϊκής Ενότητας, το 27% του ΚΚΕ, το 21% του Ποταμιού, το 24% της Ένωσης Κεντρώων – και μόλις το 12% του ΠΑΣΟΚ – ΔΗ.ΜΑΡ., ενώ στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. η κυβέρνηση αυτή παίρνει ένα στρογγυλό 0%…

Κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. θέλουν ουσιαστικά η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ – ΔΗ.ΜΑΡ.! Συγκεκριμένα το 52% των ψηφοφόρων της ΝΔ (δηλαδή μόλις ο ένας στους δύο ψηφοφόρους της θέλει να κυβερνήσει…), το 32% του ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ., το 24% του Ποταμιού, τι 21% της Χρυσής Αυγής και το 21% της Ένωσης Κεντρώων.

Η κυβέρνηση συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. έχει χαμηλή αποδοχή στον ΣΥΡΙΖΑ (μόλις 17%), ενώ και στη Ν.Δ. δεν είναι πλειοψηφική τάση (συγκεντρώνει 30%). Η πρόταση αυτή υποστηρίζεται κυρίως από το Ποτάμι (48%) και την Ένωση Κεντρώων (41%). Τα ποσοστά στο ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ. είναι 29%, στη ΛΑΕ 18%, στο ΚΚΕ 15%, στη Χρυσή Αυγή 14%.

Στην εκτίμηση για την εκλογική επιρροή προκύπτει οκτακομματική Βουλή με ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. να ισοβαθμούν στο 31%. Ουσιαστικά επιβεβαιώνεται η αλλαγή του πολιτικού κλίματος, καθώς έρευνες της προηγούμενης εβδομάδας έδειχναν τη Ν.Δ. να προηγείται. Η κύρια αιτία της πολιτικής αλλαγής φέρεται να είναι ο περιορισμός της απευθείας μετατόπισης από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη Ν.Δ., που έφθανε έως το 4%. Η παρουσία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ αποτελεί κομβικό σημείο αυτής της μεταστροφής του κλίματος.

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής ακολουθεί στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ. με 8%, στην τέταρτη η Χρυσή Αυγή με 7%, στην πέμπτη το ΚΚΕ με 6,5%, στην έκτη το Ποτάμι με 4,5%, στην έβδομη η ΛΑΕ με 4%, στην όγδοη η Ένωση Κεντρώων με 3%, στην ένατη οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2%, ενώ άλλο κόμμα θα ψηφίσει το 3%.

Υπογραμμίζεται ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο πολύ υψηλό 26%. Μέσα σ’ αυτό το ποσοστό υπάρχουν οι αναποφάσιστοι που είναι σχεδόν το μισό ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου. Το κύριο ποσοστό των αναποφάσιστων (περίπου 4 στους 10) φέρεται να προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υψηλό ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου δηλώνει ότι σκέφτεται την αποχή.

Επισημαίνεται πάντως πως ακόμη το ενδιαφέρον για τις εκλογές παραμένει χαμηλό, στοιχείο που, αν αλλάξει, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 53% των πολιτών δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για τις εκλογές, ενώ το 43% ότι δεν ενδιαφέρεται. Αυτό το 53% όσων ενδιαφέρονται είναι διαχρονικά το χαμηλότερο ποσοστό ενδιαφέροντος σε εκλογές από το 2009: τον Γενάρη ήταν 74%, το 2012 ήταν 71% και το 2009 ήταν 59%.

Πολιτικά συμπεράσματα προκύπτουν και από το πως κατανέμονται όσοι ενδιαφέρονται ή δεν ενδιαφέρονται για τις εκλογές σε κάθε κόμμα. Στον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από το 1/3 των ψηφοφόρων του δεν ενδιαφέρεται (36%), στη Ν.Δ. το 30%, στη ΛΑΕ το 32%, στο Ποτάμι το 36% και στο ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ. 29%. Οι πλέον “αδιάφοροι” είναι όσοι ψηφίζουν Χρυσή Αυγή (57%), ΚΚΕ (41%) και Ένωση Κεντρώων (72%).

Όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Ευ. Μεϊμαράκης έχει 51% θετικές γνώμες, ο Αλ. Τσίπρας 45%, ο Στ. Θεοδωράκης 42%, η Φ. Γεννηματά 42%, ο Π. Καμμένος 28%, ο Δ. Κουτσούμπας 26%, ο Π. Λαφαζάνης 14% και ο Ν. Μιχαλολιάκος 10%

Επισημαίνεται ότι η έρευνα της Public Issue ήταν πανελλαδική, έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, σε δείγμα 1.009 ατόμων από τις 5 έως τις 10 Σεπτεμβρίου (καλύπτει δηλαδή και σημαντικά πολιτικά γεγονότα όπως η παρουσία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, αλλά και εν μέρει το ντιμπέιτ). Λόγω στρογγυλοποίησης κάποιες κατανομές ενδέχεται να μην αθροίζουν 100%.

Πηγή: avgi.gr