Τσιόδρας, Αρκουμανέας, Κικίλιας, Χαρδαλιάς στη Βουλή την Τετάρτη με αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ

Τι θα κληθεί να απαντήσει ο καθένας

Άγγελος Προβολισιάνος 01/02/2021 | 18:24

Το κατώφλι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αναμένεται να διαβούν την Τετάρτη οι Σωτήρης Τσιόδρας, Παναγιώτης Ακρουμανέας, Βασίλης Κικίλιας και Νίκος Χαρδαλιάς μετά από αίτημα που είχαν καταθέσει τον περασμένο Δεκεμβρίου τα μέλη της Επιτροπής από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με μεγάλη καθυστέρηση αποφάσισε η κυβερνητική πλειοψηφία να ικανοποιήσει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για κλήση του επικεφαλής της επιτροπής των ειδικών, του προέδρου του ΕΟΔΥ, του υπουργού Υγείας και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να δοθούν απαντήσεις και εξηγήσεις για την υπόθεση των «διπλών βιβλίων» στην καταγραφή των κρουσμάτων, τις κραυγαλέες αποκλίσεις του «ενός και μοναδικού» εθνικού μητρώου Covid-19 της ΗΔΙΚΑ αλλά και της εμμονικής άρνησης για δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Συγκεκριμένα, το αίτημα είχε κατατεθεί από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης την 1η Δεκεμβρίου, με τα κυβερνητικά στελέχη να ποιούν την νήσσαν για τα προαναφερθέντα κρίσιμα ζητήματα, αποφεύγοντας σε πάρα πολλές περιπτώσεις και δη για θέματα που άπτονται της αντιμετώπισης της πανδημίας τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Η ατζέντα της πολυαναμενόμενης διαδικασίας

Σε κάθε περίπτωση, η κλήση των Σ. Τσιόδρα και Π. Αρκουμανέα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής αναμένεται να ξεδιαλύνει μία σειρά από γεγονότα. Ο επικεφαλής της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων θα κληθεί να δώσει απαντήσεις για το «Μπέργκαμο» της Θεσσαλονίκης. Υπήρχαν ή όχι εισηγήσεις της επιτροπής για λήψη μέτρων; Ποια ήταν τελικά η εισήγηση της επιτροπής σε σχέση με το πρώτο άνοιγμα των σχολείων; Τι έγινε, επίσης, με τον αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και επιστημονικής τεκμηρίωσης αλγόριθμο EVA, ο οποίος ήταν ο εκτελεστικός βραχίονας του επιτελικού κράτους για το επισφαλές άνοιγμα του τουρισμού και χρησιμοποιήθηκε μόνο στην Ελλάδα;

Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ οφείλει να ξεκαθαρίσει μια και καλή το ζήτημα των «διπλών βιβλίων». Ειδικότερα, πρέπει να απαντήσει δημόσια γιατί θέλησε να δημιουργήσει ένα παράλληλο σύστημα καταγραφής. Μήπως η αποκάλυψη του Documento για τις εκκωφαντικές ελλείψεις δεδομένων στο μητρώο της ΗΔΙΚΑ ήταν η αιτία; Γιατί τα στατιστικά δεδομένα εξαφανίστηκαν από την αρχική σελίδα του μητρώου της ΗΔΙΚΑ; Επίσης, ο EVA από πού αντλούσε δεδομένα; Από το σύστημα του ΕΟΔΥ ή της ΗΔΙΚΑ; Επιπλέον, πρέπει να ξεδιαλύνει το θέμα που εγείρεται με την παράνομη -σύμφωνα με την γνωμοδότηση του υπεύθυνου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του υπουργείου Υγείας- επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ασθενών Covid – 19. Μήπως η Palantir έκανε χρήση των δεδομένων που συνέλεγε ο ΕΟΔΥ; Γιατί το υπουργείο Υγείας έσπευσε να αμνηστεύσει όσους προέβησαν σε αυτές τις πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα;

Ως προς τον Β. Κικίλια, στο επίκεντρο αναμένεται να τεθεί το φιάσκο της επιχείρισης «Ελευθερία» με τους εμβολιασμούς, όπως επίσης η ανάγκη να «σπάσουν» οι πατέντες των εμβολίων μετά και τη θετική στάση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο κ. Χαρδαλιάς αρκεί να αποσαφηνίσει πού είναι αρμόδιος και πού όχι. Μιας και για τις συσκέψεις με αυτοδιοικητικούς της Κεντρικής Μακεδονίας οι οποίες διεξήχθησαν λίγο πριν την έξαρση του ιού στη συμπρωτεύουσα, ο ίδιος είχε δηλώσει αναρμόδιος. 

Δείτε εδώ το pdf.