Newsroom

Newsroom

Τσικνοπέμπτη 2026: Τι ισχύει για αργία ή ημιαργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Η Τσικνοπέμπτη απέχει πλέον λίγες ώρες και ήδη είναι πολλοί εκείνοι που έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες για το καθιερωμένο «τσίκνισμα»

5038093

Η Τσικνοπέμπτη απέχει πλέον λίγες ώρες και ήδη είναι πολλοί εκείνοι που έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες για το «τσίκνισμα», τηρώντας την παράδοση της ημέρας.

Παράλληλα βέβαια πολλοί είναι και εκείνοι που σχεδόν κάθε χρόνο αναρωτιούνται αν αυτή η «γιορτή» αποτελεί κάποιου είδους αργία και αν πρόκειται εργαζόμενοι, γονείς και μαθητές είτε να μην χρειαστεί να πάνε καθόλου σε εργασία και σχολείο, είτε να σχολάσουν νωρίτερα.

Πάντως η αλήθεια είναι ότι η απάντηση είναι ξεκάθαρη και η Τσικνοπέμπτη δεν αποτελεί επίσημη αργία, ούτε για τον δημόσιο ούτε για τον ιδιωτικό τομέα.

6470634
Τσικνοπέμπτη στην Λάρισα. Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2025. (EUROKINISSI)

Βέβαια αν και δεν μιλάμε για μια θεσμικά κατοχυρωμένη διακοπή εργασιών, στην πράξη η Τσικνοπέμπτη έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια ως μια άτυπη ημιαργία, για κάποιες ώρες, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα.

Αρκετές είναι οι επιχειρήσεις που επιλέγουν να χαλαρώσουν το ωράριο ή να διακόψουν προσωρινά τη λειτουργία τους, επιτρέποντας στο προσωπικό να συμμετάσχει στο παραδοσιακό έθιμο του ψησίματος.

Φυσικά μιλάμε για απόφαση που θα πάρει η εκάστοτε επιχείρηση και δεν είναι καθολική υποχρέωση.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και με τα σχολεία όλων των βαθμίδων, καθώς η Τσικνοπέμπτη δεν είναι σχολική αργία και τα μαθήματα διεξάγονται κανονικά όπως κάθε άλλη ημέρα.

6141523
Τσικνοπέμπτη στην Βαρβάκειο Αγορά, στην Αθήνα, Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024. Μουσική και αποκριάτικη παράδοση πλημμύρισαν την Αγορά και τους γύρω δρόμους. Το κοινό συνάντησε τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων και στην συνέχεια το συγκρότημα Χάρισμα και τον Ισίδωρο Πάτερο, με λαϊκά και δημοτικά τραγούδια.
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Μάλιστα το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει εκδώσει ποτέ επίσημη εγκύκλιο που να επιτρέπει ή να προωθεί εορταστικές εκδηλώσεις, ωστόσο υπάρχει μια σταθερή πρακτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια.

Έτσι:

  1. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κανονικά
  2. Το απουσιολόγιο τηρείται χωρίς εξαιρέσεις
  3. Ο εορτασμός, όπου υπάρχει, γίνεται συνήθως προς το τέλος του προγράμματος
  4. Δεν επιτρέπεται η αφιέρωση ολόκληρης της σχολικής ημέρας σε εκδηλώσεις

Σε κάποιες ορισμένες εξαιρέσεις μόνο και εφόσον το αποφασίσει η σχολική μονάδα, μπορεί να διατεθεί η τελευταία διδακτική ώρα για κάποια ήπια, συμβολική δράση.

Βέβαια αν και δεν υπάρχει κάποια επίσημη οδηγία υπάρχει μια διαχρονική ανοχή από την Πολιτεία, με την προϋπόθεση ότι οι όποιες δραστηριότητες γίνονται με μέτρο και σεβασμό στον σχολικό χώρο.

Διαβάστε επίσης:

Έπσταϊν: Ένα 9χρονο κορίτσι ήταν θύμα του καταδικασμένου παιδόφιλου – Τρία εκατ. έγγραφα στη δημοσιότητα

Bad Bunny: Τι σημαίνει ο αριθμός «64» στην μπλούζα που φόρεσε στο Super Bowl

Παύλος Ασλανίδης: Εξελέγη νέος πρόεδρος στον Σύλλογο Θυμάτων των Τεμπών

Γερμανία: Διαιτητής καταγγέλλει ομοφοβική επίθεση μετά από δημόσια πρόταση γάμου

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Φωτιά στη Μέση Ανατολή: Ιράν και Ισραήλ ανταλλάσσουν πυρά – Νέα ιρανικά πλήγματα στον Κόλπο

AP26068030184157

Φωτιά στη Μέση Ανατολή: Ιράν και Ισραήλ ανταλλάσσουν πυρά – Νέα ιρανικά πλήγματα στον Κόλπο

Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ διαδέχθηκε τον πατέρα του, αγιατολά Αλί Χαμενεΐ - Απογειώνεται η τιμή του…

Οι Προτάσεις μας

5,3 Ρίχτερ στη Θεσπρωτία: Τι λένε οι ειδικοί για τον σεισμό – Βίντεο από τη στιγμή της δόνησης

σεισμος ηπειρος

5,3 Ρίχτερ στη Θεσπρωτία: Τι λένε οι ειδικοί για τον σεισμό – Βίντεο από τη στιγμή της δόνησης

Σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε, στις 5.32 το πρωί της Κυριακής,…

Ιράν: Επιλέχθηκε νέος ανώτατος ηγέτης – «Θα καταδιώξουμε κάθε διάδοχο» προειδοποιεί το Ισραήλ

AP26066806983900

Ιράν: Επιλέχθηκε νέος ανώτατος ηγέτης – «Θα καταδιώξουμε κάθε διάδοχο» προειδοποιεί το Ισραήλ

Ο νέος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν εξελέγη. Το όνομά του δεν θα αποκαλυφθεί για λόγους…

Σχετικά με ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοζάνη: Εκδήλωση για την 83η Επέτειο του Ολοκαυτώματος στα Σέρβια – «Η μνήμη παραμένει ζωντανή»

Screenshot 2026 03 08 180448

Κοζάνη: Εκδήλωση για την 83η Επέτειο του Ολοκαυτώματος στα Σέρβια – «Η μνήμη παραμένει ζωντανή»

Η μαζική προσέλευση των πολιτών επιβεβαίωσε ότι το μήνυμα της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας παραμένει…