Newsroom

Newsroom

Τσελέντης: Πενήντα φορές μικρότερος από το σεισμό του ’53 ο σεισμός στην Κεφαλονιά

Για τις ενδείξεις που υπήρχαν για το σεισμό στην Κεφαλονιά, αλλά και για το αν τελικά είναι εφικτή  πρακτικά η…

akis tselentis

Για τις ενδείξεις που υπήρχαν για το σεισμό στην Κεφαλονιά, αλλά και για το αν τελικά είναι εφικτή  πρακτικά η πρόβλεψη σεισμών ή όχι, μίλησε στο Hot Doc Radio και  τον Κώστα Βαξεβάνη ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης.

Ο κ. Τσελέντης τόνισε ότι η Κεφαλονιά, από την οποία άλλωστε κατάγεται, άντεξε πολύ καλά στο σεισμό, ο οποίος φάνηκε την ώρα εκείνη ότι ήταν μεγαλύτερος από το μεγάλο σεισμό του 1953, λόγω του πολύ μικρού εστιακού του βάθους, όμως στην πραγματικότητα ήταν 50 φορές μικρότερος.

Ο ίδιος εκτίμησε πως θα υπάρξουν μετασεισμοί, ίσως και μεγάλοι, κάτι που είναι θετικό, αφού εκτονώνεται το ρήγμα, ενώ σημείωσε πως αν ο σεισμός αυτός γινόταν αλλού, «θα θρηνούσαμε θύματα».

Αναφερόμενος στο ερευνητικό του έργο, υποστήριξε πως ο σταθμός ΒΑΝ στον Πύργο έδινε μία ακολουθία σημάτων από την Κεφαλονιά, που όμως δεν έδειχναν σημάδια για μεγάλο σεισμό, άνω των 5,5 ρίχτερ, καθώς η ομάδα του παρέχει ενημέρωση σε περίπτωση που οι ενδείξεις προβλέπουν σεισμό άνω των 6 ρίχτερ.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο μεγάλο σεισμό της Αταλάντης το 1981, και στον «πόλεμο» σεισμολόγων της εποχής εκείνης, το οποίο απέδωσε στη μάχη για ερευνητικά κονδύλια, αναφέροντας ότι από το σταθμό ΒΑΝ του Βόλου είχε προβλεφθεί σεισμός περίπου 5,5 ρίχτερ στη Λαμία.