Newsroom

Newsroom

Τσεχία: Μαρκάρουν τους πρόσφυγες σαν να ήταν ζώα για να μην "χαθούν"

Ένα παρελθόν που η ανθρωπότητα θα έπρεπε να έχει διδαχθεί και καταδικάσει ξαναζεί στην Τσεχία.

1 2396

Ένα παρελθόν που η ανθρωπότητα θα έπρεπε να έχει διδαχθεί και καταδικάσει ξαναζεί στην Τσεχία.

Η αστυνομία απομακρύνει πρόσφυγες μέσα από τρένα με προορισμό την Γερμανία, τους συλλαμβάνει και να τους μαρκάρει γράφοντας έναν αριθμό στα χέρια με ανεξίτηλους μαρκαδόρους. 

«Κανένας νόμος δεν επιτρέπει να σημαδεύονται οι άνθρωποι μ’ αυτόν τον τρόπο» τόνισε η Ζουζάνα Καντιγκλιότα, δικηγόρος στην Τσεχική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ειδικά στην ανατολική Ευρώπη η διαδικασία αυτή θυμίζει την πρακτική των ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που σημάδευαν τους κρατούμενους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Την Τρίτη, αστυνομικοί χρησιμοποίησαν μαρκαδόρους για να γράψουν αριθμούς στα χέρια 214 προσφύγων, στην πλειονότητά τους Σύρων, που συνελήφθησαν στα σύνορα μέσα σε τρένα που προέρχονταν από την Αυστρία και την Ουγγαρία. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες αναφέρουν ότι ταξιδεύουν με πληρωμένα εισιτήρια και με την άδεια των ουγγρικών αρχών.

Δεν επρόκειτο όμως για ένα μεμονωμένο επεισόδιο. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Τσεχίας είπε ότι το μαρκάρισμα αποφασίστηκε λόγω του μεγάλου αριθμού των παιδιών μεταξύ των προσφύγων.

«Ο στόχος μας είναι να μην χαθούν τα παιδιά» υποστήριξε.

Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Τσεχία υποστηρίζει ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να στέλνονται πίσω στις χώρες πρώτης εισόδου τους στην ΕΕ, με βάση τον κανονισμό Δουβλίνο 2.