Νεκρός από πυροβολισμούς έπεσε ο ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ, μετά τα πυρά που δέχθηκε στη διάρκεια εκδήλωσης σε πανεπιστήμιο της Γιούτα στις ΗΠΑ.
Λίγο πριν δεχθεί τις σφαίρες από τον ελεύθερο σκοπευτή, μιλούσε για τη βία των όπλων και ήταν καθισμένος κάτω από λευκή σκηνή φορώντας ένα μπλουζάκι με τη λέξη «Freedom» («Ελευθερία»).
Απαντούσε σε ερωτήσεις του κοινού στο πλαίσιο του κεντρικού συνθήματος «Prove me wrong» («Δείξτε μου πως σφάλλω»), ενώ λίγα λεπτά πριν δολοφονηθεί δέχθηκε επίθεση από μέλος του ακροατηρίου και πήρε το μικρόφωνο για να τον προκαλέσει, συζητώντας μαζί του για τις μαζικές δολοφονίες στις ΗΠΑ.
Οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του ελεύθερου σκοπευτή που διέπραξε τη δολοφονία, ενώ στη δημοσιότητα έχουν έρθει στοιχεία για τον ίδιο αλλά και για τις συνθήκες της επίθεσης.
Τι γνωρίζουμε για τον δράστη
Ο Τσάρλι Κερκ δολοφονήθηκε μια σφαίρα που βλήθηκε από «κτίριο σε απόσταση περίπου 180 μέτρων», σύμφωνα με το πανεπιστήμιο. Ο δράστης πυροβόλησε τον Τσάρλι Κερκ από σημείο «μέσα» στην πανεπιστημιούπολη, «πιθανόν από οροφή» κτιρίου, διευκρίνισαν οι τοπικές αρχές.
Πιστεύεται πως διαφεύγει και αναζητείται ενεργά από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Επικράτησε σύγχυση για το εάν έχει συλληφθεί. Ο διευθυντής της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI) Κας Πατέλ, πιστός του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαίωσε μέσω X πως ύποπτος τελούσε υπό κράτηση. Κατόπιν άλλαξε σκοπό, διευκρίνισε πως το πρόσωπο που συνελήφθη αφέθηκε ελεύθερο «κατόπιν ανάκρισης».
Ο κυβερνήτης στη Γιούτα, ο Σπένσερ Κοξ, αναφερόμενος σε αυτή που τόνισε πως ήταν «πολιτική δολοφονία», προτίμησε να μιλήσει για «πρόσωπο ενδιαφέροντος» υπό κράτηση, χρησιμοποιώντας όρο που δεν σημαίνει απαραιτήτως πως επρόκειτο για τον δράστη.
Ο Μπο Μέισον, επικεφαλής των υπηρεσιών δημόσιας ασφάλειας στη Γιούτα, επέμενε σχεδόν ταυτόχρονα πως ο δράστης της δολοφονίας διαφεύγει τη σύλληψη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως ο ύποπτος φορούσε σκούρα ρούχα, είχε καλυμμένο το πρόσωπο του και κρατούσε ένα μεγάλο τουφέκι.
Τέλος αποσαφήνισε ότι στον θανατηφόρο πυροβολισμό χρησιμοποιήθηκε μόνο μία σφαίρα. Ωστόσο, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο πηγές του στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, μετέδωσε πως ο δράστης δεν έχει καν ταυτοποιηθεί.
Η στιγμή της επίθεσης
Επικεφαλής πιθανόν του σημαντικότερου νεολαιίστικου κινήματος της ακροδεξιάς στις ΗΠΑ, του οποίου υπήρξε συνιδρυτής το 2012, σε ηλικία 18 ετών, ο Τσάρλι Κερκ έκανε δημόσια εμφάνιση χθες το μεσημέρι (τοπική ώρα) σε πανεπιστημιούπολη στην κοιλάδα της Γιούτας, στο Όρεμ, κάπου εξήντα χιλιόμετρα νότια της Σολτ Λέικ Σίτι, στο δυτικό τμήμα της χώρας.
Φορώντας απλό λευκό κοντομάνικο μπλουζάκι με τη λέξη «Freedom» («Ελευθερία») και σκουρόχρωμο παντελόνι, καθισμένος σε καρέκλα κάτω από λευκή σκηνή με τα μπλε και κόκκινα χρώματα της περιοδείας του «American comeback», απαντούσε σε ερωτήσεις κοινού που είχε συγκεντρωθεί σε εξωτερικό χώρο.
«Υπήρχε πολύς κόσμος. Ήρθε, μοίρασε καπελάκια, ζέστανε το πλήθος», είπε ο ρεπουμπλικάνος πρώην κοινοβουλευτικός Τζέισον Τσίφιτς, παρών επιτόπου, στο Fox News.
Ο πυροβολισμός, οι κραυγές
Η εκπυρσοκρότηση ακούστηκε τη στιγμή που ο Τσάρλι Κερκ απαντούσε σε ερώτηση για τις μαζικές δολοφονίες με τη χρήση πυροβόλων όπλων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και βίντεο που κυκλοφόρησαν αστραπιαία σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Ο άνδρας στον οποίο είχε πιστώσει την κινητοποίηση της νεολαίας υπέρ του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θεάθηκε να προσπαθεί να πιάσει τον σβέρκο του, κατέρρευσε, αίμα άρχισε να ρέει από τον λαιμό του.
Ακούστηκαν κραυγές πανικού και επικράτησε χάος. Βαριά τραυματισμένος, ο τριαντάρης ακτιβιστής απομακρύνθηκε εσπευσμένα από σωματοφύλακές του. «Όταν ακούστηκε ο πυροβολισμός, οι πάντες έπεσαν κάτω κι άρχισαν να τρέχουν προς όλες τις κατευθύνσεις ουρλιάζοντας και κραυγάζοντας», ανέφερε ο κ. Τσίφιτς.
Διαβάστε επίσης:
Φριντζήλα: Αποκάλυψη στον αέρα της ΕΡΤ – Της ζήτησαν να βγάλει καρφίτσα για την Παλαιστίνη
EuroBasket 2025: Οι φίλαθλοι «ψηφίζουν» Ελλάδα για το χρυσό – Η ψηφοφορία της FIBA
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια