Newsroom

Newsroom

Τσακρής: Μπορεί να χρειαστεί και τέταρτη δόση εμβολίου για την Όμικρον

Δεν αποκλείεται να είναι ήδη στη χώρα μας η παραλλαγή του κορονοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή - Προτείνει επίσπευση της τρίτης δόσης

5292389

Πιθανό θεωρεί ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής το ενδεχόμενο να χρειαστεί η χορήγηση και τέταρτης εμβολιαστικής δόσης στον γενικό πληθυσμό, προκειμένου να προστατευτεί από την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού.

Όπως εξήγησε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, αυτό το ενδεχόμενο εξετάζουν και οι φαρμακευτικές εταιρείες. Ωστόσο, επεσήμανε ότι απαιτούνται πολύ περισσότερα πειραματικά δεδομένα για να ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί η παραλλαγή Όμικρον. “Το ειδικά διαμορφωμένο εμβόλιο, αν χρειαστεί, θα μπορεί να ετοιμαστεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Χρειάζονται όμως τα κλινικά δεδομένα ώστε να ανάψει έγκαιρα το πράσινο φως για την χορήγηση του, οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι όλη αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει 2-3 μήνες”, υπογράμμισε.

Όσον αφορά στην πιθανότητα να βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα η μετάλλαξη Όμικρον, ανέφερε ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα και εξήγησε ότι οι παραλλαγές αυτές παράγονται de novo (εκ νέου) σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, δηλαδή δε μεταφέρονται απλώς από χώρα σε χώρα, αλλά γεννιούνται κιόλας, και πρόσθεσε: «Είναι ένα στέλεχος με πολλές μεταλλάξεις, πολύ πιθανό να επικρατήσει, όλοι οι ιοί σαν τον κορονοϊό έχουν την δυνατότητα να μεταλλάσσονται».

Παρατήρησε ακόμα πως είναι ιδιαίτερα κρίσιμο το κατά πόσο πιο παθογόνο είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος, με βάση τα κλινικά δεδομένα που θα προκύψουν στη συνέχεια, ενώ εξέφρασε την ανάγκη να επισπευσθεί η τρίτη δόση, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα ήταν καλύτερο να γίνει στο τετράμηνο μετά τη δεύτερη δόση, καθώς μετά από αυτό το διάστημα η ανοσιακή απάντηση αρχίζει και μειώνεται.