Τσακαλώτος: Το μέρισμα είναι μέρος της συνολικής μας απάντησής στην κρίση

Στην ταξική μεροληψία της κυβέρνησης υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων επικεντρώθηκε ο υπουργός Οικονομικών, με αφορμή το νομοσχέδιο για τη «Διανομή Κοινωνικού Μερίσματος». «Να είστε σίγουροι ότι είναι μέρος της συνολικής απάντησης στην κρίση και όχι η απάντηση σε αυτή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

57e8f6371dc524b1708b465e

του Άγγελου Προβολισιάνου

Αντιστρέφοντας την κριτική που δέχτηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στηλίτευσε τη μείωση των εισοδημάτων κατά 25% που έγινε επί των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων. «Όταν μειώσατε το εισόδημα 25% ήταν καλό για τις μεσαίες τάξεις;» ρώτησε σκωπτικά, ενώ με τη μορφή ερωτήματος αναφέρθηκε στα paradise papers, αποκαλώντας τα ειρωνικά «ταξική αγάπη». «Όταν δεν κάνατε κάτι για φοροδιαφυγή…» συνέχισε, επικρίνοντας την υστέρηση εσόδων ύψους 6 έως 7%. 

«Εγώ τη δέχομαι την κριτική» είπε σχετικά με τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης για τις τάξεις που βάλλονται περισσότερο από τη φορολογία, εξηγώντας πως πρόκειται για ταξική πολιτική που θέτει σε προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. «Θα έπρεπε να το ρίξουμε (σ.σ. το μέρισμα) στην ανάπτυξη; Έτσι θα αντιμετωπίσουμε τους φτωχούς που δεν έχουν ούτε έναν άνθρωπο στην οικογένεια που να δουλεύει;» ήταν τα ερωτήματα του υπουργού προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

«Βγήκαμε δεύτερη φορά στις αγορές και θα βγούμε και τρίτη χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης» διαβεβαίωσε, έχοντας επικρίνει προηγουμένως το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επί κυβερνήσεως Σαμαρά είχε διανείμει μέρισμα χωρίς να έχει προκύψει υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων. Επιπλέον, επέρριψε ευθύνες στη ΝΔ για το μη κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης επί κυβερνήσεως Σαμαρά εξαιτίας της απαίτησης των δανειστών για προληπτική γραμμή πίστωσης προκειμένου η χώρα να βγει στις αγορές.

«Εσείς δεν λέγατε -μαζί με τις εφημερίδες σας- ότι καταρρέουν τα έσοδα;» διερωτήθηκε και υποστήριξε πως η κυβέρνηση ποτέ δεν έκρυψε ότι «είμαστε σε μνημόνιο και ότι το ΔΝΤ υποτιμά τις προβλέψεις απόδοσης των μέτρων». «Αλλά μην κρύβετε την υπεραπόδοση του ΕΦΚΑ» είπε απευθυνόμενος στον κ. Βρούτση, επαναλαμβάνοντας πως το μέρισμα δεν απευθύνεται μόνο στους φτωχούς αλλά και στα χαμηλότερα στρώματα της μεσαίας τάξης. «Δεν είπα ότι η μεσαία τάξη είναι με 18.000 ευρώ, αλλά ότι πιάνει το κατώτερο στρώμα της μεσαίας τάξης» διευκρίνισε, καθώς δημοσιεύματα παρερμήνευσαν τα λεγόμενά του την προηγούμενη εβδομάδα. 

«Για μας το μέρισμα είναι η αρχή, δεν είναι η βασική στρατηγική. Είναι μέρος συνολικής στρατηγικής που χρειάζεται η χώρα» ξεκαθάρισε, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε όσους πλήττονται περισσότερο από την οικονομική και κοινωνική κρίση. «Να είστε σίγουροι ότι είναι μέρος της συνολικής απάντησης στην κρίση και όχι η απάντηση σε αυτή» κατέληξε.

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…