Τσακαλώτος: Διαφορετική προσέγγιση της ΝΔ πριν και μετά τις εκλογές για το χρέος-οικονομία

Την διαφορετική προσέγγιση της Νέας Δημοκρατίας πριν και μετά τις εθνικές εκλογές στα θέματα της οικονομίας σχολίασε δεικτικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ημερίδα της εφημερίδας «Μακεδονία» και του makthes.gr.

ek eyts 1

«Συμφωνούμε επιτέλους ότι λόγω αυτού που έγινε το καλοκαίρι του 2018 η χώρα έχει 10 – 15 χρόνια με χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες ώστε να τα εκμεταλλευτεί. Και η ερώτηση είναι τι κάνουμε για να μην πάει χαμένη η ευκαιρία για την ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το πρόβλημα στην οικονομία της αγοράς είναι ότι δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός που εξασφαλίζει την ποιότητα και την ποσότητα των επενδύσεων που θα θέλαμε» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Απαντώντας στην τοποθέτηση του υφυπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, η οποία προηγήθηκε, σημείωσε πως «σωστά έγινε διαφοροποίηση σε Ελλάδα και Ευρώπη, ότι έχουμε χαμηλές επενδύσεις ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά ξέχασε να μας πει πως σε όλη την Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο έχουμε μια φάση του καπιταλισμού που οι επενδύσεις είναι πάρα πολύ χαμηλές. Αυτό πρέπει να το εξηγήσουμε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».

Αναφερόμενος στην κρίση που βιώνει η Ευρώπη ο πρώην ΥΠΟΙΚ διαπίστωσε πως «έχουμε πρόβλημα στην ποιότητα των επενδύσεων. Δεν εξασφαλίζεται ότι οι επενδύσεις θα έρθουν με θέσεις εργασίας και με μισθούς που θέλουμε». «Ακόμα και στο Eurogroup που δεν είναι το πιο προοδευτικό φόρουμ συζητάγαμε γιατί οι μισθοί στην Ευρώπη δεν ακολουθούν τον ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Για τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στο θέμα του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό, σε συνάρτηση με την ανάγκη για πολιτιστική ανάπτυξη. «Η συζήτηση για το Μετρό με ξεπερνά, έχουμε μια ολόκληρη συζήτηση για την Ελλάδα και την ελληνικότητα της Μακεδονίας και με το που μπαίνει το θέμα πως θα προστατέψουμε την κληρονομιά μας το ξεχνάμε» δήλωσε τονίζοντας πως «δεν βλέπω τα κινήματα για τις Πρέσπες να βγουν και να πουν για την προστασία της ελληνικότητας».

Αναφορικά με την περιφερειακή ανάπτυξη ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως «έχουμε μια άνιση περιφερειακή ανάπτυξη» καθώς «υπάρχουν πόλοι ανάπτυξης στον σύγχρονο καπιταλισμό και ολόκληρες περιφέρειες που δεν έχουν ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά και τις μεταφορές».

Σε σχέση με την απάντηση στην κρίση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην ΥΠΟΙΚ εκτίμησε πως «αυτό που χρειάζεται είναι thinking capacity. Ουσιαστικά είναι η δυνατότητα μιας περιφέρειας, μια χώρας, να καταλάβει τα προβλήματα και συλλογικά να δει πως θα αντιμετωπιστούν».

«Μετά την είσοδο στο ευρώ ήταν προφανές ότι ξεκινούσε η αποβιομηχανοποίηση της Ελλάδας. Δεν υπήρξε αυτή η διαδικασία για να το εντοπίσει και να μην πάμε στη δεκαετία ελλειμμάτων» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Περί Συμφωνίας των Πρεσπών

Παράλληλα άσκησε κριτική στον κ. Σκυλακάκη σε σχέση με την μη αναφορά του στη Συμφωνία των Πρεσπών και τις προοπτικές που δημιουργεί για την οικονομία. «Δεν ακούσαμε από τον κ. Σκυλακάκη τη λέξη Βόρεια Μακεδονία. Βοηθάει; Εντάσσεται στις προοπτικές για ανάπτυξη; Να μην κρυβόμαστε σαν να μην έγινε τίποτα και να μην πούμε καν τη λέξη Βόρεια Μακεδονία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό σχέδιο που συγκρότησε η προηγούμενη κυβέρνηση σημείωσε πως «παρουσιάσαμε στους θεσμούς και δημοσιεύτηκε το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο που έχει τρεις μεγάλες προτεραιότητες. Επενδυτικό κλίμα και περιβάλλον, καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη, και αλλαγή του δημόσιου τομέα με μεταρρυθμίσεις».

Καταληκτικά ο πρώην ΥΠΟΙΚ εκτίμησε πως «θα είναι από τα μεγαλύτερα εγκλήματα αν φορείς, κυβέρνηση, αντιπολίτευση, Τοπική Αυτοδιοίκηση και επιμελητήρια δεν μπορούν να συζητάνε, να δίνουν έγκαιρα λύσεις στα προβλήματα». «Ακόμα και η συζήτηση με έντονες διαφοροποιήσεις και αντιπαλότητες όταν κοιτάμε τα προβλήματα έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία» συμπλήρωσε.

«Είναι ευχολόγιο ότι η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία είναι σημαντική. Δεν υπάρχουν οι θεσμοί και οι πολιτικές που αντιστρέφουν την ιστορία τα τελευταία 40 χρόνια που είχαν τη Θεσσαλονίκη σε δεύτερη μοίρα» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος τονίζοντας πως «χρειαζόμαστε αναπτυξιακό σχέδιο με προτεραιότητες», και αυτό να προκύψει μέσα από δημόσιο διάλογο όλων των φορέων.

Απαντώντας στην δευτερολογία του υφυπουργού Οικονομικών ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως «έχει καταρρεύσει παντού το μοντέλο ότι με την μείωση των φόρων θα έρθουν επενδύσεις. Έχουμε συνεχώς ένα μοντέλο που βασίζεται σε αυτό, έχουμε κακές επενδύσεις για το περιβάλλον και την εργασία και είμαστε θεατές ξανά στο ίδιο έργο. Απέτυχε παντού αυτό το μοντέλο από το 1990». Έκανε επίσης λόγο για ένα ισορροπημένο μοντέλο με τους φόρους και την ποιότητα και ποσότητα της ανάπτυξης.

Καλλιάνος: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του – Ο Κούγιας την νομική εκπροσώπηση της οικογένειας

Καλλιάνος

Καλλιάνος: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του – Ο Κούγιας την νομική εκπροσώπηση της οικογένειας

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε εκφράσει μέσω βίντεο τα παράπονα του για τις συνθήκες νοσηλείας του…

Χρήστης του Reddit για το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

maxresdefault

Χρήστης του Reddit για το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

Αίσθηση προκάλεσε η ερμηνεία για το περιεχόμενο των στίχων από έναν χρήστη του Reddit, σύμφωνα…

Αυτιάς για ψήφους Σπαρτιατών: «Δεν μπορώ να απαντήσω – Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δημοσιογράφος είμαι» (ηχητικό)

6188958 1

Αυτιάς για ψήφους Σπαρτιατών: «Δεν μπορώ να απαντήσω – Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δημοσιογράφος είμαι» (ηχητικό)

«Δεν είναι δουλειά μου ούτε να προσγειώνω αεροπλάνο, ούτε να κάνω εγχείρηση στο νοσοκομείο», ανέφερε…

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

tzaneio nosokomeio

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιδήμαρχος μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο με αιμορραγία στο μέτωπο

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Τσιτσιπάς

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς «έγραψε» πάλι, αυτή τη φορά μιλώντας για το χώμα