Newsroom

Newsroom

«Δε νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό η ΝΔ να βρεθεί στην εξουσία»

Αντιπαράθεση για μια σαφή φράση του υπουργού Οικονομικών

Τσακαλώτος

Έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει με αφορμή τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο δίκτυο CNBC, στην οποία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρεται στο ενδεχόμενο η ΝΔ να χάσει τις εκλογές.

Ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα πρέπει να συνεννοηθούν σε ό,τι αφορά την επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία χαρακτηρίζει υψηλά.

Απαντώτας σε ερώτηση σχετικά με το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει τη ΝΔ σε μια επαναδιαπραγμάτευση εφόσον εκείνη κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ο υπουργός απαντά:

«Φυσικά, φυσικά το κάναμε και δε θα αλλάζαμε τη θέση μας μόνο και μόνο επειδή η ΝΔ θα ήταν στην εξουσία. Δε νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό να έλθει στην εξουσία, αλλά στο μη πιθανό και λυπηρό ενδεχόμενο που θα έρθουν στην εξουσία, φυσικά».

Το επίμαχο απόσπασμα έχει καταγραφεί και τηλεοπτικά, γεγονός που αποδεικνύει με ακόμη πιο εμφατικό τρόπο τη θέση που εξέφρασε ο κ. Τσακαλώτος και στην οποία δεν υποστηρίζει σε κανένα σημείο ότι η ΝΔ είναι πιθανό να κερδίσει τις εκλογές.

Greek finance minister: High surplus target feeds populists from CNBC.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Τσακαλώτος τονίζει ακόμη ότι «υπάρχει ακόμα κάποια (δουλειά) να γίνει για να ψηφιστεί η νομοθεσία που έχει συμφωνηθεί, έως το Eurogroup. Άρα η έκθεση θα είναι ευνοϊκή, θα λέει ότι κάναμε όλα αυτά τα πράγματα. Υπάρχουν ένα δυο πράγματα που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή, αλλά είναι συμφωνημένα νομοσχέδια, άρα είναι κάτι τυπικό έως το Eurogroup της 11ης Μαρτίου», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα μέτρα που μένουν να νομοθετηθούν είναι «κατάλοιπα» από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, που έληξε πριν από έξι μήνες. Το βασικό θέμα, δήλωσε, είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας. «Τώρα κινούμαστε σε ένα νέο σύστημα όπου θα δοθεί στήριξη στον κόσμο προκειμένου να είναι σε θέση να αποπληρώσει τα δάνειά του. Άρα αυτό είναι καλό για τον κόσμο, που θα μετατρέψει τα δάνεια που δεν αποπληρώνονται, σε εξυπηρετούμενα δάνεια… Θα βοηθήσει όμως και τις τράπεζες να ξεκαθαρίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους».

Το να λάβει η χώρα τη δόση από τα κέρδη που είχαν οι τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι απλά θέμα χρημάτων, είναι θέμα αξιοπιστίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. «Δεν το θεωρούμε μόνον ως ένα ζήτημα του εάν χρειαζόμαστε τα χρήματα. Το θεωρούμε ως ένα ζήτημα που καλύπτει και τους πιστωτές και τους θεσμούς. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα συνεχίζει σε μια στρατηγική μεταρρυθμίσεων. Άρα είναι περισσότερο κάτι που στέλνει ένα μήνυμα, παρά θέμα χρημάτων».

Αναφερθείς στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο υπουργός σημείωσε πως «πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση σε όλο το πολιτικό φάσμα για το ζήτημα αυτό. Πιστεύω ότι το 3,5%, και το έχω πει εδώ και πολύ καιρό, είναι υπερβολικά υψηλό, ιδιαίτερα για μια χώρα που έχασε το 27% του ΑΕΠ. Δεν νομίζω πως αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να διαφωνήσουμε. Θα πρέπει να πάμε μαζί και να πούμε σε μία Ευρώπη που έχει πάρει το μάθημα από την άνοδο ακροδεξιών και λαϊκιστικών δυνάμεων, πως τόσο υψηλοί στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα απλώς τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια, όχι μόνον για τα κόμματα αλλά και για την ίδια την πολιτική διαδικασία. Άρα, δεν διαφωνώ με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης ότι χρειάζεται να το κάνουμε αυτό και θα ήταν καλό εάν είχε λιγότερο συγκρουσιακή συμπεριφορά, για να μπορέσουμε να έχουμε συναίνεση σε αυτό το θέμα», επεσήμανε.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…